Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 1)

Hallo, dit is het KWM Journaal van week 1 met onder meer Giessenburg krijgt nog eens drie tiny houses, extra subsidie voor biobased isoleren, vanlifers op zoek naar liefde op tv, wijkje met small houses krijgt vorm in Ewijk en nog veel meer.

Rotterdams tiny dorpje creëert extra plek voor huisje

Tiny house-community De Kleine Burg in Rotterdam zoekt nieuwe bewoners. Sinds de start van dit woonexperiment merken we dat de behoefte om tiny en duurzaam te wonen groot is. We gunnen dit anderen ook en hebben daarom plek gemaakt voor nog één tiny house. We zijn dus op zoek naar nieuwe buren!, schrijven de huidige bewoners op hun website.

Ruim twee jaar geleden gaf de gemeente Rotterdam toestemming om aan de zuidrand van de stad een off-grid tiny house-dorpje te realiseren voor 10 jaar. Een diverse groep van echte aanpakkers hebben er inmiddels een gezellige community van gemaakt. Nagenoeg alle voorzieningen hebben zij zelf met elkaar aangelegd. Van een gezamenlijk elektrasysteem met een elektrische leaseauto als back-up tot een kruidenspiraal. De belangrijkste thema’s in het dorpje zijn buurzaamheid, community en experimenteren. De Klein Burg is een prachtig off-grid tiny house-wijkje. De community bestaat nu uit 11 huisjes en daar kan er nog één bij!, aldus de bevlogen bewoners.

Belangstellenden dienen voor 21 januari a.s. een motivatie te sturen naar De Kleine Burg. Er zijn uiteraard wel wat eisen vooraf. Je moet off-grid leven een leuke uitdaging vinden, ervan houden om eenmaal per maand een dag aan de kavel te besteden op de Kaveldoedag, eenmaal per maand te vergaderen, je huisje open te stellen op open dagen, mee te helpen bij andere duurzame projecten en je moet 5.300 euro kunnen inleggen als mede-investering voor het elektrasysteem, riolering en het groen, de paden en het fietsenhok. Vanaf de zomer dient er bovendien een maandelijkse huur van rond de 390 euro te worden betaald voor de huur, bijdrage aan het terrein en verzekeringen. Daarnaast mag je huisje niet groter zijn dan 35 m2, moet het voldoen aan het kavelpaspoort van de gemeente en moet het komende zomer bewoonbaar zijn. Meer info is te vinden op www.dekleineburg.nl.

Off-grid plannen? Meer succes met goede band gemeente

Wie off-grid wil wonen doet er goed aan een goede band op te bouwen met de beoogde gemeente, Een positieve opstelling als goed voorbereide gesprekspartner en samenwerking met het liefst een gemeente met off-grid-ervaring verhoogt de kans op succes. Dat concludeert studente Jolinde Kerbof in haar afstudeerproject Terug naar de toekomst: off-grid wonen. Zij onderzocht de regeltjeswereld van off-grid wonen en bracht de voordelen, juridische mogelijkheden en knelpunten in Nederland in kaart. Dat weet Tiny Findy op haar website te melden.

Woningen moeten voldoen aan Het Bouwbesluit, dat voorziet in een aansluiting op de nutsvoorzieningen. Deze eis kan echter worden omzeild als er een gelijkwaardige oplossing is. Elke gemeente beoordeelt dat naar eigen inzicht, waardoor er redelijke willekeur is bij het verlenen van een vergunning. Daarom is het volgens Jolinde van groot belang goed samen te werken met de gemeente. Zeker als de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt. Hiermee hebben gemeenten de mogelijkheid om een aansluitplicht op te nemen in een omgevingsplan of juist niet. Je goed inlezen over de mogelijkheden maakt je volgens Jolinde tot een betere gesprekspartner voor de gemeente. Het geeft je off-grid-project meer kans om gerealiseerd te worden. Het volledige rapport van Jolinde kun je HIER lezen.

Nog eens drie tiny houses in Giessenburg

In het dorp Giessenburg mogen nog eens drie tiny houses worden gebouwd. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Molenlanden wil hiervoor toestemming geven. Dat schrijft de regionale krant Het Kontakt. De huisjes, die aan de Doetseweg moeten komen, moeten er dan wel tien jaar blijven staan. Er mogen geen bijgebouwen of uitbouwen worden gerealiseerd en tevens dienen zij drie parkeerplaatsen op eigen terrein aan te leggen.

De gemeente Molenland startte in maart 2021 al met een pilot en kreeg in twee jaar tijd een kleine dertig principeverzoeken. Inmiddels zijn er een tiental huisjes gerealiseerd, waaronder in Brandwijk (2), Langerak (1) en Giessenburg (6). Deze werden alle op particuliere huurgrond geplaatst.

Extra subsidie voor biobased isolatie

Dit jaar is er binnen de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesapring (ISDE) extra subsidie te verkrijgen voor woningisolatie met biobased materialen, meldt transitieregelaar Marjet Rutten op LinkedIn. Sinds 1 januari kunnen particulieren deze subsidie aanvragen, die bovenop de al bestaande subsidie voor biobased isoleren komt. De overheid heeft hiertoe besloten, om te voorkomen dat mensen voor goedkopere en minder duurzame materialen kiezen. Ook worden installateurs zo meer gestimuleerd deze producten aan te bieden.

Er is onderscheid gemaakt tussen verschillende isolatiemaatregelen. Zo krijg je voor gevelisolatie zes euro per m2 extra subsidie en voor dakisolatie 5 euro per m2, terwijl voor het isoleren van de bodem één euro per m2 en voor zoldervloer en spouwmuurisolatie 1,50 euro kan worden verkregen. Voor vloerisolatie is twee euro per m2 aan te vragen. Aangezien niet alle natuurlijke materialen duurzaam zijn moet de gebruikte isolatie wel voor minstens 70% bestaan uit materialen met een maximale MKI-score. Het gaat met name om materialen van vlas, hennep, houtwol en cellulose. Stro en miscanthus volgen wellicht later op de subsidielijst.

Tiny house derde parel in stroperig project Leiden

Het leek een mooi plan van architect Fons Verheijen om onder de titel Nieuwe Parels kleine woningen te realiseren op tientallen plekken in Leiden. De bedenker is er volgens de website Unity-Sleutelstad.nl wel een beetje klaar mee dat elk concreet plan vooral op veel weerstand van omwonenden stuit. Slechts twee woningen werden er in de afgelopen jaren gebouwd in het project, maar een derde parel in de vorm van een tiny house lijkt nu toch aanstaande.

Het Leidse college van B&W is positief over een tiny house op de plek van een oude garagebox aan de Anna Palownastraat in Leiden-Noord en is van plan een omgevingsvergunning te verlenen voor het plan. Deze locatie behoorde ook tot het project Nieuwe Parels. Het zou het derde woningproject zijn dat wordt gerealiseerd na een woonhuisje aan de West Havenstraat en een nog te bouwen pareltje aan de Morsweg. Het is voor Verheijen slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Wijkje met small houses in Ewijk krijgt vorm

In het Gelderse dorp Ewijk zijn het afgelopen jaar vrolijk kleurige huisjes gebouwd in de nieuwe wijk Ecowieck. De door CPO Calimero ontwikkelde woningen hebben net iets minder dan 50 m2 woonoppervlak. Het zijn dus nog net tiny houses, maar de bewoners spreken liever van small houses, vertellen zij op de website van De Maas & Waler.

Twaalf van de in totaal 27 small houses in de oude boomgaard zijn inmiddels bewoond. Het gaat om zowel koop- als huurwoningen. In eerste instantie wilden de initiatiefnemers de huisjes zelf op locatie bouwen. Door prijsstijging van bouwmaterialen is er uiteindelijk gekozen voor prefab-woningen. Alle kavels zijn inmiddels verkocht, dus het duurzame wijkje krijgt dit jaar nog meer vorm. Tevens zijn er plannen voor een gemeenschapshuis, bestrating, groenvoorziening en een gezamenlijke moestuin.

Vanlifers zoeken liefde op tv

Ze rijden met hun huisje op wielen de hele wereld rond. De een vindt het heerlijk in zijn eentje te reizen, maar er zijn ook vanlifers die hun avontuurlijke leven graag met iemand zouden willen delen. In het nieuwe NPO 3-programma Onderweg naar liefde gaan een aantal vrije vogels op zoek naar de ware om hun reisnestje mee te delen.

Producent Tuvala Media zoekt voor dit programma singles die hun koffers durven te pakken en op date willen met een van deze avonturiers. Belangstellenden kunnen zich voor een date aanmelden op de website www.onderwegnaarliefde.nl door een videoboodschap voor een van de vanlifers in te sturen en een vragenlijstje in te vullen. Ook vanlifers die op zoek zijn naar de Ware ReisJacob kunnen zich nog aanmelden. Wanneer het programma op tv te zien is, is nog niet bekend.

Van busje tot huisje

Als afsluiter een mooi Insta-filmpje over de camperombouw van Deyana. Zo lijkt het niet eens zo heel lastig. In elk geval inspirerend voor iedereen die overweegt een bus om te bouwen tot huisje.

Mobiele versie afsluiten