Hallo, dit is het KWM Journaal van week 10 met onder meer Enschede experimenteert met tiny houses en flexwoningen, Klein Wonen De Tippe hoopt op bouwen in de zomer, taboe op bouwen in de polder moet worden doorbroken en een Insta-serie reels over de bewoners van Minitopia. Dit en nog veel meer.
Meest duurzame huis Noord-Holland is een tiny house
Het tiny house van Iris van Asselt en haar partner Roland in Koedijk is uitgeroepen tot het meest duurzame huis van Noord-Holland. Het huisje kreeg verreweg de meeste stemmen van het publiek en mag nu meedingen naar de titel Meest Duurzame Woning van Nederland.
Iris is uiteraard trots op deze provinciale erkenning. Ik wil laten zien dat je, ook met een gezin en zonder al te veel spullen, heel gelukkig kunt wonen in een klein huis, vertelt zij op de website NH Nieuws. Ik wil graag anderen inspireren, dit is echt een leefstijl. De bewoonster is in het dagelijks leven duurzaam interieurontwerper, dus was het een logische stap om het tiny house van 56 m2 ook zo duurzaam mogelijk te maken. Zo bouwden zij zonder cement en gebruikten zoveel mogelijk gebruikte materialen.
Naast de tweedehands bouwmaterialen is het huisje voorzien van een droogtoilet en een zuinige airco die ook kan verwarmen. De isolatie is van houtvezel en de gewonnen energie door de zonnepanelen vangt het gezin op in tweedehands accu’s. Op het verlanglijstje staat nog een recycle douche, die gebruik maakt van opgevangen regenwater. Op 22 maart aanstaande bepaalt een vakjury welk huis wordt uitgeroepen tot meest duurzame van Nederland.
Lof en kritiek voor kleiner en betaalbaar wonen
Demissionair minister Hugo de Jonge hamert in zijn Wet Versterking Regie Volkshuisvesting op kleiner en betaalbaar wonen. Uiteraard is er weer veel kritiek, maar ook lof. Zo juicht De Woonbond het toe dat de overheid de regie in handen neemt om meer betaalbare woningen te realiseren. In de afgelopen jaren heeft de markt zich te veel gericht op de bouw van dure koopwoningen. De inzet om 2/3e betaalbaar (sociale huur en middensegment) te bouwen is volgens de Woonbond broodnodig om de wooncrisis op te lossen. Rijk, provincies en gemeenten krijgen daarvoor meer instrumenten, aldus directeur Zeno Winkels in een persbericht.
Kritiek is er ook van De Woonbond, die vindt dat de nieuwe wet gaat zorgen voor een daling van het aandeel sociale huurwoningen in ons land. De wooncrisis is enorm. Het is goed dat het Rijk zorgt dat er meer betaalbare woningen gebouwd gaan worden. Maar om écht te kiezen voor betaalbare volkshuisvesting moet de wet meer garantie bieden voor de bouw van sociale huurwoningen.
In De Telegraaf uitten critici ook hun mening over het bouwen van kleinere woningen, zoals de minister voorstelt. Zij denken dat mensen daar niet op zitten te wachten. De Jonge is echter stellig hierover. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat we iets kleiner gaan bouwen. In Nederland wonen we gemiddeld genomen heel groot, maar onze gezinsgrootte neemt rap af. Er is juist een grote behoefte aan woningen voor alleenstaanden, aldus de minister in het grootste dagblad van Nederland.
Lange tiny house-adem loont ook in Almelo
Dat een lange adem loont als het gaat om klein en anders wonen bewijst Marco Romero maar weer eens. Jarenlang schaafde hij met zijn kompanen van Anders Wonen Almelo aan een plan voor een tiny house-community op Het Maatveld in zijn stad. Deze week gaf de gemeente eindelijk te kennen mee te willen werken aan het realiseren van elf tiny houses op het terrein nabij Bornerbroek. Dat meldt de lokale omroep AA.
Het proces in Almelo liep stroperig. Een motie van de politieke partij LAS zette in 2021 het college ertoe aan na te denken over andere woonvormen in de Twentse waterstad. De afgelopen jaren leidde dit tot een beleid met regels waaraan tiny houses moeten voldoen. Het plan van Anders Wonen Almelo voldoet aan deze regels en mag nu worden gebouwd.
Ook de initiatiefnemers zaten niet stil. Er kwam een beleidsplan, een business case en er werd nagedacht over de veiligheid en de omgang met de buurt. Ook in Almelo is er veel belangstelling voor klein en duurzaam wonen, maar het is volgens Romero niet voor iedereen weggelegd. Je moet het niet doen om alleen goedkoop te kunnen wonen. Er wordt wel iets van je verwacht. Want je maakt onderdeel uit van een vereniging, zegt hij tegen AA.
‘We moeten af van taboe op bouwen in de polder’
Om meer betaalbare woningen te realiseren zijn creatievere bouwconcepten nodig. Dat schrijft de Dordtse presentator en programmamaker Gertjan Kleinpaste op de website van Via078. Veel creatiever dan wat ons vaak in artist impressies, bouwprogramma’s en bestemmingsplannen wordt voorgeschoteld. Zoals ik ook denk dat we van het taboe af moeten dat ‘in de polder niet mag worden gebouwd’.
De aanjager van het maatschappelijk debat in en rond Dordrecht vindt het angstbeeld dat politici vaak schetsen van buiten stedelijk bouwen onzin. Er is echt een heel groot verschil tussen gehele polders volplempen met woningbouw of verantwoord kleinschalige projecten aan de rafelranden van het buitengebied mogelijk maken. Nog steeds zou ik graag in die grens tussen stad en buitengebied goed vormgegeven plannetjes met tiny houses zien ontstaan. Iets waarvoor ik overigens ook de landtong bij de Biesboschhal, mits gesaneerd, bij uitstek geschikt vind. Ook zou het goed zijn bouwlocaties te bestempelen als ontwikkelgebied voor woonconcepten op basis van particulier, collectief opdrachtgeverschap Het gaat er vooral om wat meer creativiteit aan de dag te leggen.
Enschede kiest voor pilot tiny houses en flexwoningen
De roep vanuit de lokale politiek in Enschede om meer mogelijkheden voor tiny houses heeft gehoor gekregen. De gemeente wil experimenteren met 10 solitaire tiny houses en enkele honderden flexwoningen binnen de bebouwde kom. Met deze tijdelijke pilot wil de lokale overheid komen tot uitgangspunten en voorwaarden voor toekomstig beleid, schrijft de gemeente op haar website.
De gemeente Enschede ziet de pilot als een kans om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de woningmarkt. Met deze proef komt de gemeente ook tegemoet aan de specifieke woonwens van een groep Enschedeërs. Wethouder Jeroen Diepemaat: De manier waarop inwoners willen wonen verandert. Thema’s zoals samenwonen in een community, met een minimale ecologische footprint wonen of zelfvoorzienend zijn, zien we vaker terug in initiatieven van inwoners. Daarom willen we meer ruimte geven aan woonconcepten die een andere manier van leven nastreven. Met deze pilot zetten we hier een mooie stap in.
Uiteraard zijn er aan de pilot voorwaarden verbonden. Commerciële partijen worden uitgesloten van het tiny house-project. De gemeente verleent geen financiële steun en stelt geen grond ter beschikking. Tijdens een periode van drie jaar worden maximaal 10 initiatieven toegelaten, waarbij de tiny houses moeten voldoen aan specifieke criteria, zoals verplaatsbaarheid, duurzaamheid en landschappelijke inpasbaarheid.
Enschede heeft zich daarnaast verplicht om voor 2028 plaats te bieden aan 300 flexwoningen. Samen met Apeldoorn, Doetinchem en Goes behoort de Twentse stad tot de pioniers van het concept Flex City van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de titel Host City gaat de gemeente nu op zoek naar geschikte locaties. Tevens dient zij hiernaast vier kavels vrij te houden voor nog eens 200 flexwoningen voor exemplaren waarvan elders de vergunning is verlopen.
Klein Wonen De Tippe hoopt deze zomer op bouwstart
De omgevingsvergunning voor het woonproject Klein Wonen De Tippe lijkt op korte termijn rond te komen. De initiatiefnemers hopen deze zomer te kunnen starten met bouwen, vertellen zij in dagblad De Stentor.
Het project bestaat uit een grote variatie van woningen, waaronder tiny houses van 28 m2, maar ook compacte gezinswoningen van 75 m2. Het credo van Klein Wonen De Tippe is dan ook niet zo klein mogelijk, maar niet groter dan nodig. Van de in totaal 36 woningen zijn er 12 bedoeld voor de sociale huursector. Er komt een gemeenschappelijke ruimte en de toekomstige bewoners delen tevens een tuin en auto’s. Ook komt er per zes woningen een warmtepomp die koelt en verwarmt. De initiatiefnemers realiseren het project via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en hebben een bedrijf uit Amersfoort gekozen voor de bouw.
De initiatiefnemers startten al in 2021 met hun plannen. Van de eerste groep deelnemers zijn er dan ook niet veel meer over. De nabijheid van een drukke weg, twijfels over de doorverkoopmogelijkheden in deze niche markt en de geringe omvang van de woningen en persoonlijke omstandigheden zorgden voor veel afvallers in het traject. Alle huurwoningen zijn inmiddels vergeven, wel staan er nog tien woningen te koop.
Serie reels Minitopia op Instagram
De Insta-afsluiter van deze week komt van Minitopia, dat inmiddels vier experimentele bouwprojecten met veel tiny houses in Nederland telt. Na een 14-delige serie op YouTube lanceert Minitopia nu een serie reels op Instagram. Hiermee kunnen de kijkers kennismaken met de bijzondere woningen van de bewoners. Afgelopen week beet Sanne de spits af met haar zelfgebouwde tiny house in Buurtschap Te Veld.