Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 11)

Hallo, dit is het KWM Journaal van week 11 met onder meer tiny houses passen prima in landelijk gebied, snelle realisatie van kleine woningen in Te Veld, jongeren moeten eengezinswoning uit hun hoofd zetten en Land van Cuijk en Nordeast Fryslân vragen inwoners mee te denken over klein en betaalnaar wonen. Dit en nog veel meer.

Tiny houses goed inpasbaar in landelijk gebied’

De functiecombinatie van nieuwe natuur en klein wonen wordt tot nu toe nog weinig toegepast in de praktijk. Dit, terwijl bewoning van tiny houses in landelijk gebied voor boeren en landeigenaren juist een nieuw verdienmodel kan zijn. Deze beroepsgroepen kunnen daarmee de toekomstbestendigheid van landbouwbedrijven en landgoederen verbeteren in harmonie met de natuur. Dat schrijft voormalig interim-directeur van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters, Mariëlle Wieman, in het Land- en Tuinbouw Bulletin van Wolters Kluwer.

Op verzoek van dit bulletin slaat zij een brug tussen vastgoed en landschap, zoals zij dat ook als directeur van de NVR deed. De combinatie van klein wonen en nieuwe natuur kan volgens haar een gedeeltelijke oplossing zijn voor drie grote maatschappelijke vraagstukken. Er moet namelijk 40.000 hectare nieuwe natuur gerealiseerd worden, de stikstofuitstoot moet naar beneden en er zijn de komende 6 jaar 900.000 nieuwe woningen nodig. En het kan een nieuw verdienmodel zijn voor boeren, aldus Mariëlle.

De schrijfster ziet een hoofdrol voor tiny houses weggelegd. Volgens een van de initiatiefnemers van DemoParkNL passen tiny houses uitstekend op landbouwgrond én landgoederen. Tiny houses hebben een kleine ecologische footprint, wekken veelal zelf de eigen energie op en kunnen een goede basis vormen voor kleine woongemeenschappen van 10 tot 15 woningen. Ook hebben tiny houses vaak een rustige, natuurlijke uitstraling qua architectuur, zodat die woningen goed inpasbaar zijn in de natuurlijke omgeving.

Mariëlle concludeert dat veel initiatieven op het gebied van nieuwe natuur en klein wonen vastlopen bij gemeenten. Vanuit het Rijk wordt momenteel hard gewerkt aan een handboek voor gemeenten, waarin informatie over deze functiecombinatie binnenkort beschikbaar komt. Bij diverse provincies is inmiddels meer ruimte aan het ontstaan voor functiecombinatie in landelijk gebied. Daarmee wordt het mogelijk om landbouw, natuur en wonen op nieuwe manieren te combineren. Er zijn nog diverse knelpunten, onder meer op juridisch en financieel gebied, die de komende periode opgelost dienen te worden. Nader onderzoek en meer pilotprojecten zijn daarbij noodzakelijk.

Razendsnelle realisatie huisjes in Te Veld

In het Eindhovense buurtschap Te Veld zijn de eerste 5 van 11 modulair gebouwde huizen voor één- en tweepersoonshuishoudens neergezet. Dit gebeurde in enkele uren. Vanaf half mei wordt hier gewoond, vertelt directeur Luc Severijnen van Woonstichting Thuis trots in het Brabants Dagblad.

De van zwarte gevels voorziene units zijn kant-en-klaar uit de fabriek in Goirle gerold en gemaakt van bio-based materialen, zoals hout en houtvezelisolatie. Maar liefst meer dan 5.000 gegadigden schreven zich in voor deze woningen, die door het ontbreken van schuttingen tussen de tuinen en een eigen parkeerplekje voor de deur, uitnodigen tot het creëren van een gemeenschap. Eindhoven is sowieso erg in trek. Maar dit is wel een heel bijzonder project; heel wat anders dan zomaar een rijtjeswoning, aldus de Thuis-directeur.

Corporatie Deventer zet deelwoningen in schijnwerper

Rentree geeft meer aandacht aan het delen van een woning. De woningcorporatie uit Deventer stelt twee deelwoningen beschikbaar voor belangstellenden, die deelnemen aan haar huurderspanel op 6 juni van dit jaar. Hierin kunnen woningzoekenden meedenken over deze woonvorm.

Rentree is op zoek naar nieuwe woonvormen om zoveel mogelijk mensen een thuis te geven. Op 6 juni gaan wij graag in gesprek met woningzoekenden die belangstelling hebben voor een deelwoning. In een deelwoning woon je samen met een vriend(in). Dit is niet alleen gezellig, maar je deelt dan ook samen de huur en woonlasten, schrijft de corporatie op haar website. Belangstellenden voor de twee beschikbare deelwoningen kunnen zich aanmelden voor het huurderspanel door een mailtje te sturen naar info@rentree.nu o.v.v. Huurderspanel op 6 juni. Het panel begint om 17.00 uur in het pand van Rentree aan de Verzetslaan 40 in Deventer.

‘Starter moet gewoon beginnen in kleine woning’

Jongeren moeten af van het idee dat een starterswoning een ruime eengezinswoning is. Dat stelt wethouder Emmeke Gosselink van de gemeente Bronckhorst in een interview in dagblad De Stentor. Dat kan niet als je het hebt over betaalbaar wonen. Je begint gewoon in een kleine woning. Dat is al veel groter dan een studentenkamer. Ik hoop ook dat jongeren zelf met ideeën komen. Hoe leuk is het als je met een groep jongeren allemaal bij elkaar kunt wonen in een eigen hofje?

Vijf grote dorpen in de gemeente krijgen een uitbreidingswijk met in totaal 500 woningen voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Minimaal twee derde van de woningen moet betaalbaar zijn met een vraagprijs van maximaal 355.000 euro, aldus de wethouder, die begrijpt dat deze prijs voor een alleenstaande jongere niet op te hoesten is. Ik wil daarom dat er ook kleinere woningen komen van maximaal 250.000 euro. Met de stijgende bouwkosten is dit er voor bouwers niet gemakkelijker op geworden. En in de Achterhoek zijn ze gewend om grotere, kwalitatieve woningen te bouwen. Tegelijkertijd zie je dat alle bouwers bezig zijn met ideeën als flexwoningen. Er is een omslag nodig in het denken over woningbouw, bij bouwers en woningzoekenden.

Eerste tiny house Diever bewoond

Het Drentse dorp Diever is sinds kort een microwoning rijker. Het tiny house van Karin Bijlsma is het eerste van acht huisjes, die particulieren in eigen beheer bouwen op een vrije kavel in de gemeente Westerveld. Eind 2022 werden de acht kavels voor microwoningen via loting uitgegeven, valt op de website Nieuws.nl Westerveld te lezen.

De woningen mogen een maximale woonoppervlakte van 30 m2 hebben en een maximale inhoud van 250 m3. De bewoners gaan tevens twee schuurtjes en de parkeerplaatsen delen. De kavels liggen aan de rand van Diever in de wijk Kalterbroeken met rondom veel natuur, waaronder een vijver. De opzet van de wijk is afgestemd op het landschap.

De gemeente wil met innovatieve woonvormen meer woningen realiseren voor onder meer starters, spoedzoekers en senioren. Karin is dolblij met haar huisje. Het is prachtig wonen in deze unieke, duurzame woning met fantastisch uitzicht op dit bijzondere plekje in Diever. Het is een uitdagend project geweest om deze woning te laten ontwerpen en bouwen. Omdat het ontwerp om maatwerk vroeg en bouw- en materiaalkosten de afgelopen jaren flink gestegen zijn, is het wel een duurder huis geworden dan ik had voorzien, vertelt zij op Nieuws.nl.

Cuijk: vrije kavels of kant en klare tiny houses

De gemeente Land van Cuijk reserveert een aantal kavels voor tiny houses in de kern Cuijk. Na de grote belangstelling voor de al gerealiseerde tiny houses in haar kern Landhorst gaat de gemeente de animo voor tiny house-kavels in Cuijk polsen tijdens een inloopavond op woensdag 3 april a.s.  (21.00 uur in wijkgebouw De Nielt, Cuijk). De bijeenkomst is voor serieus geïnteresseerden, waarvan de gemeente onder meer wil weten of er vooral belangstelling is voor vrije kavels, waarop zelf gebouwd kan worden, of voor kant en klaar geplaatste tiny houses

.

Actieve info-avonden Nordeast-Fryslân rond betaalbaar wonen

Tijdens twee bijeenkomsten wil de gemeente Noardeast-Fryslân van haar inwoners weten welke ideeën zij hebben om wonen weer betaalbaar te maken. Daarnaast vertellen enkele ervaringsdeskundigen hun inspirerende voorbeelden en visie op betaalbaar wonen. Zo komen onder meer tiny house-pionier Marjolein Jonker en klein wonen-expert Jaqueline Tellinga opdraven, meldt de website Actief. Na het gezamenlijke deel gaan de deelnemers aan de slag met het vormgeven van een actieplan betaalbaar wonen. Aanwezigen kunnen er ook voor kiezen inspiratie op te doen bij de experts over wonen in een tiny house of over het bouwen binnen en door de eigen buurt. Aanmelden kan via  www.noardeast-fryslan.nl/woonplatform.

Tiny house-adem Marije stokt net te vroeg

Marije Heerma pleegde een jaar lang talloze telefoontjes en mailtjes naar haar gemeente om een tiny house van zeecontainers te mogen bouwen op het erf van haar ouders nabij Enschede. Ze sprak zelfs de gemeenteraad toe. Vorige week besloot Enschede om 10 individuele tiny houses toe te staan. Een besluit dat voor de kartrekster net te laat komt. Ik heb een jaar lang gepleit voor iets waar 10 anderen iets aan hebben, zegt Marije in dagblad Tubantia.

Voor het bouwen van een tiny house heb je een lange adem nodig, maar die van Marije stokte dus net te vroeg. Ze had al heel wat her te gebruiken bouwmaterialen op de kop getikt en was klaar voor de bouw. In december vroeg de pleitbezorgster nog een keer aan de gemeente hoe het ervoor stond. De gemeente was positief, maar kon niet zeggen wanneer er meer duidelijkheid zou komen. Toen een huis tegenover dat van haar ouders te koop kwam, hakten Marije en haar vriend Wim de knoop door. Er ging er een streep door de tiny house-plannen. Hun handtekening onder het koopcontract was nog maar net droog of Enschede kwam vorige week met de duidelijkheid die Marije al een jaar lang wilde hebben. Zij hoopt nu dat haar broertje haar bouwplannen kan realiseren.

Helikopter view

De Insta-uitsmijter is een hele bijzondere. Je kunt natuurlijk een bestelwagen, bus of vrachtwagen omtoveren tot je eigen stulpje, maar wat te denken van een Chinook-helikopter? Bekijk hieronder de rondleiding van @sunchasermedia.co door dit voormalige luchtvoertuig.

Mobiele versie afsluiten