Hallo, dit is het KWM Journaal van week 12 met onder meer dorpsruzie om tiny houses, Amsterdam wil duizenden flexwoningen, Tiny House Experience Center in de maak, historische tiny house-grond ontruimd en een droomhuisje van slechts 25.000 euro. Dit en nog veel meer.
Historische tiny house-grond Alkmaar ontruimd
De plek waar pionier Marjolein Jonker als eerste Nederlander legaal een tiny house betrok is sinds vorige week leeg. Na maanden van onzekerheid en overleg met de gemeente hebben de vijf tiny house-huishoudens op het terrein van de Alkmaarse gasfabriek nu een plekje gekregen bij de Zeswielen in de kaasstad. Huisje voor huisje ging achter de trekker door de stad, schrijft het Noordhollands Dagblad.
Vijf jaar geleden ging de tiny house-pilot in Alkmaar van start, nadat de bezwaren van de naastgelegen rioolwaterzuivering waren overwonnen. De bewoners hadden graag op deze mooie plak aan het water willen blijven wonen, maar het Hoogheemraadschap ging hier niet mee akkoord. De tiny houses stonden namelijk in de geurcirkel van de zuiveringsinstallatie. Nu hebben ze voor tien jaar een plekje gekregen op een stukje groen langs het spoor achter de Zeswielen. De verplaatsing zorgde vorig weekeinde voor veel bekijks in Alkmaar. De route was drempelloos uitgestippeld en zondagmiddag stond het dorpje op de nieuwe locatie, die hemelsbreed een kilometer verder ligt dan het terrein met historische tiny house-waarde.
Ouderen in Esch houden met kleine woningen
Burgers uit Esch willen kleinere woningen voor ouderen gaan bouwen. Veel 55-plussers in het kerkdorp wonen nu in een te grote woning en willen volgens het burgerinitiatief Platform Esch’ Perspectief (PEP) best kiezen voor minder woonruimte. Op deze manier kunnen we ook starters helpen, zegt mede-initiatiefnemer Christ Pijnenburg in het Brabants Dagblad.
Alternatieven voor senioren, die nu kleiner willen gaan wonen, zijn volgens PEP onaantrekkelijk. Of mensen moeten te lang wachten op een levensbestendige woning of buiten Esch een duur appartement kopen, aldus Pijnenburg. Wij willen dat de ouderen kleiner gaan wonen, zodat ze ook in Esch kunnen blijven wonen. Om ouderen over de streep te trekken kleiner te gaan wonen willen de initiatiefnemers een tiental duurzame gelijkvloerse flexwoningen realiseren op twee percelen aan de rand van het dorp. Zij gaan nu de daadwerkelijke belangstelling bij ouderen peilen. Als er een twintigtal gegadigden zijn gevonden, gaat er een plan naar de gemeente Boxtel.
Dorpsruzie rond tiny houses Gasselternijveen
Het gemeentelijke plan voor maximaal twaalf tiny houses in Gasselternijveen heeft deze week geleid tot felle discussie in het dorp. De Dorpscoöperatie De Brug heeft haar handen van het plan afgetrokken. De voorwaarden en het voorgestelde erfpachttarief van maximaal 155 euro zijn volgens de dorpelingen een te hoge drempel voor de eigen jongeren, meldt RTV Drenthe op haar website.
Belangstellenden voor de tiny houses dienen zich als collectief aan te melden bij de gemeente Aa en Hunze. We hebben sessies georganiseerd met mensen uit het dorp die een tiny house zouden willen hebben. Maar een collectief van twaalf krijgen we niet bij elkaar, aldus Jan-Willem Koops van de dorpscoöperatie, die vreest dat mensen met meer geld van buiten het dorp met de huisjes aan de haal gaan. Volgens wethouder Ivo Berghuis gaan de plannen gewoon door als vastgesteld. De erfpacht kan volgens hem niet goedkoper vanwege de wet rondom grondprijzen. De openbare inschrijving op de tiny houses loopt nog tot 15 april a.s.. Twee weken later worden de gelukkigen uitgeloot, die er volgend jaar kunnen gaan wonen.
Mechelen maakt ook alternatief wonen meer mogelijk
De Vlaamse stad Mechelen voert een hele reeks versoepelingen in voor het bouwen en verbouwen van woningen. Het stadsbestuur heeft daarbij ook gedacht aan alternatieve woonvormen, schrijft dagblad Het Nieuwsblad.
Zo wordt het gemakkelijker om een extra wooneenheid in of bij een bestaande woning te bouwen, de zogenoemde kangoeroewoning. Ook cohousing en hospitawonen krijgt minder regels. Een woningeigenaar kan vanaf 1 april a.s. ook eenvoudig leegstaande kamers verhuren aan studenten en jonge starters. De kamer moet dan wel minimaal 12 m2 groot zijn. Ook mikt Mechelen op maximaal gebruik van leegstaande woningen boven winkels in het kernwinkelgebied. Dit doet zij door afwijkingen toe te staan op minimale binnenruimtes, parkeerplaatsen en fietsenstallingen van appartementen. Ook op het gebied van duurzaamheid timmert de stad aan de weg. Zo wordt onder meer een groen dak verplicht voor platte daken van meer dan 20 m2 en zijn er richtlijnen opgesteld voor deelauto’s.
Juryprijs voor duurzaamheid tiny house Koedijk
Het tiny house van Iris van Asselt heeft bij de landelijke verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland een juryprijs in de wacht gesleept in de categorie woningen vanaf 2000 kleiner dan 175 m2. Twee weken geleden werd het huisje in Koedijk door het publiek al uitgeroepen tot het Duurzaamste Huis van Noord-Holland. De landelijke publieksprijs ging naar een vrijstaande woning, gebouwd met biobased materialen, in het Limburgse Gulpen.
Eerste bewoners in betaalbare appartementen Tilburg
In Tilburg hebben de eerste bewoners hun modulaire appartement in ’t Kompas op Zuid betrokken. In totaal telt het project 96 duurzame appartementen voor spoedzoekers. De woningen zijn tijdelijk, maar hebben dezelfde kwaliteit als permanente huizen. Doordat ze modulair zijn gebouwd zijn ze weer demontabel en is de productietijd in de fabriek en op de bouwlocatie sneller dan een traditioneel gebouwd gebouw, aldus bouwer Daiwa House Modular Europe op LinkedIn.
In oktober werd gestart met de bouw van het vijf lagen tellende gebouw. De bewoners beschikken ook over een gemeenschappelijke ruimte met keuken en een gezamenlijke tuin. In ’t Kompas op Zuid worden de komende periode in totaal duizend betaalbare appartementen gerealiseerd.
Amsterdam wil 3.000 flexwoningen
De plannen voor de eerste duizend flexwoningen in Amsterdam zijn in voorbereiding. De hoofdstad heeft de ambitie om in totaal 2.500 tot 3.000 van dit soort woningen te bouwen. Zij heeft hiervoor een tender uitgeschreven om te kijken of er marktpartijen zijn die brood zien in het bouwen van flexwoningen in de bomvolle stad. Dat meldt de Gemeente Amsterdam op haar website.
Het bouwen van flexwoningen is een extra opgave naast de reguliere bouw van huur- en koophuizen. Op verschillende plekken in de stad komen er in de komende jaren op deze manier in totaal zo’n 2.500 tot 3.000 woningen beschikbaar voor Amsterdammers, waaronder mensen met urgentie, studenten, jongeren, mensen met maatschappelijke beroepen, statushouders en regulier woningzoekenden, aldus de gemeente.
De helft van deze woningen moeten bestaan uit sociale huur, waarvan 30 procent naar statushouders gaat. De woningen moeten minimaal 42 m2 groot zijn en de helft moet twee of meer kamers hebben. Amsterdam nodigt zowel commerciële marktpartijen met als zonder eigen kavels uit op de tender te reageren. Voor het eventueel bouw- en woonrijp maken van grond geeft de gemeente een vergoeding van maximaal 7.800 euro per sociale huurwoning als tegemoetkoming in de kosten.
Meijerijstad voegt locatie modulaire uitdaging toe
De gemeente Meijerijstad heeft afgelopen week nog een locatie toegevoegd om samen met de woningcorporaties 350 modulaire woningen te realiseren. De komende tijd wordt verder onderzocht wat de mogelijkheden zijn van het Land van Kien in het dorp Sint-Oedenrode, weet website Mooi Rooi te vertellen. Meierijstad wil snel meer woningen aan haar lokale markt toevoegen. Eind vorig jaar besloot het college van B&W al over een aantal andere nieuwe woningbouwlocaties.
Droomhuisje voor slechts 25.000 euro
Minitopia vormt dit keer weer de Insta-afsluiter. In de nieuwe vlog-serie van het experimentele woningbouwproject wordt Bo in de schijnwerpers gezet. Zij bouwde zelf haar droomhuisje in het Eindhovense Buurtschap Te Veld. Compleet met bad. En dat voor slechts 25.000 euro! Wat slim en creatief denken al niet kan opleveren.