Hallo, dit is het KWM Journaal van week 13 met onder meer tiny houses bovenop een winkelcentrum, woningsplitsen is lucratief, tiny houses van afvalplastic gered door Zaanstad, Knarrenhof in Marum van start en een ludieke flexwoon-protestactie op de A1. Dit en nog veel meer.
Veertig tiny houses op kerkelijke grond Winsum
Veertig tiny houses, een voedselbos, bezinningstuin en zonnepark. Dat moet de inhoud worden van een ecologische en sociale zone op de kerkelijke grond van de protestantse gemeente Winsum-Halfambt. Hiermee wil de kerkgemeente de kerk in het Groningse dorp weer op de kaart zetten en haar financiële toekomst waarborgen. Tevens hoopt zij een voorbeeld te vormen voor andere noodlijdende kerkgemeenschappen, aldus berichtgeving in het Reformatorisch Dagblad.
Door het afkalvend aantal leden en de toenemende kosten moest er volgens voormalig kerkpenningmeester Mille Heetsma actie worden ondernomen. Er werd besloten iets anders met een deel van de kerkelijke grond te doen dan alleen het verpachten aan boeren. Rentmeesterschap met een directe link naar Moeder Aarde en het welzijn van mensen zou de kerkkas kunnen spekken en de rol van de kerk weer prominenter maken in Winsum-Halfambt. In eerste instantie wilde de in het leven geroepen Stichting Terra Nova zestig tiny houses realiseren, maar dat aantal is in overleg met de gemeente Hogeland met twintig verminderd. De gemeente wil overigens eerst nog een onderzoek doen naar de plannen om na de zomer een definitief besluit te nemen.
Senior van nu wil bungalowtje in plaats van appartement
De bouw van passende seniorenwoningen is al lang een heet hangijzer. Het is een van de verstopte aderen van de woningmarkt, waardoor de zo nodige doorstroming stokt. Appartementen lijken niet de oplossing. Veel ouderen willen best kleiner wonen, maar dan wel betaalbaar en met een tuintje. Dat concludeert dagblad De Gelderlander na een bezoek aan een informatiemarkt voor ouderen in Hasseler Es.
Dat kost me een godsvermogen. Ik ga echt niet in zo’n appartementje zitten. Ik wil wel naar buiten kunnen, in mijn eigen tuintje zitten. Het zijn zomaar wat opmerkingen van ouderen die De Gelderlander optekent tijdens de bijeenkomst. De 75-jarige organisator Henk Schutten denkt er zelf ook niet aan om nu kleiner te gaan wonen. Er is veel te lang alleen maar hoog gebouwd. Dat past gewoon niet bij de actieve oudere van nu. Als ze ergens buitenaf leuke kleine bungalowtjes bouwen, dan zijn die zo weg. Zeker weten.
Zaanstad blaast tiny houses van plasticafval nieuw leven in
Met lede ogen ziet oprichter Edwin ter Velde van Stichting Clean2Anywhere al enkele jaren 21 van afvalplastic gemaakte tiny houses in zijn productiehal in Hoorn staan. Ondanks positieve reacties slagen gemeenten in West-Friesland er niet in om meerdere orders te plaatsen bij de fabrikant, die werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De productie ligt daardoor al geruime stil. Om deze weer op te pakken verhuist de stichting nu naar Zaanstad waar het met open armen wordt ontvangen, aldus NH Nieuws op haar website.
De Hoornse huisjes hebben inmiddels wel een bestemming. Zestien stuks worden als huurwoning geplaatst in Andijk en vijf exemplaren zijn opgenomen in een flexwonenproject in Avenhorn van de gemeente Koggenland. Deze gemeente wilde eigenlijk dertig huisjes afnemen van Clean2Anywhere, maar daar stak Europese regelgeving een stokje voor.
In Krommenie krijgt de stichting weer ruimte om te bouwen dankzij een samenwerking met woningcorporatie Parteon, sociaal ontwikkelbedrijf Werkom en de gemeente Zaanstad. Vanaf 1 juni 2024 wordt gestart met de bouw van twintig huisjes, die een plek moeten krijgen in Zaanstad. Waar is nog niet besloten.
Woningsplitsen lucratief ondanks fors prijskaartje
Woningsplitsen is een ideale oplosser van de woningnood, maar komt maar slecht van de grond. Gemeenten zijn huiverig voor overlast door meer bewoners en woningeigenaren hikken tegen het prijskaartje aan. Toch kan het lucratief zijn, zegt woningmarktdeskundige Frank Wassenberg in dagblad De Stentor.
Gemiddeld wonen we op 53 vierkante meter. Senioren hebben vaak het dubbele tot hun beschikking, maar gebruiken de bovenverdieping bijvoorbeeld niet. Met de verkoop van de gesplitste woning kunnen ze geld vrijmaken om bijvoorbeeld een mooie reis te maken of een camper te kopen, aldus Wassenberg. Het splitsen van een woning kost al snel tussen de 80.000 en 100.000 euro, maar de extra verkregen woning levert altijd meer op dan die investering. Gemeenten zijn echter nog steeds huiverig en elke gemeente hanteert vaak eigen regels. Toch is het de moeite waard om eens te polsen bij de gemeente. Ouderen kunnen zo op hun eigen plekje blijven wonen en zoekende starters krijgen er een woning bij.
Tiny houses bovenop Leids winkelcentrum
In Leiden komen acht tiny houses bovenop winkelcentrum De Kopermolen in de Merenwijk. Eind dit jaar wordt begonnen met de bouw van de huisjes, die op een soort groene heuvel komen te staan. Dat meldt Omroep West op haar website.
Het gaat om acht houten huisjes. Zo worden de tiny houses niet te zwaar voor de onderliggende bebouwing. Het groen gaat doorlopen tot op het dak van de nieuw te bouwen supermarkt, Zo trekken we het groen vanuit het Merenwijkpark het winkelcentrum in, zegt wethouder Julius Terpstra bij Omroep West. Naast de tiny houses komt er ook een woontoren met 85 huurappartementen en er wordt nog gezocht naar een plek voor 55 sociale huurwoningen.
Ludieke protestactie duurzame flexbouwer
Flexwoningbouwer Tala heeft opgeroepen tot een ludieke actie op Paasmaandag. Onder de slogan Zonder duurzame woning is de natuur het haasje wil zij die dag een van haar modulaire woningen ergens op rijksweg A1 zetten. Wij eisen strenge én eerlijke regels, die duurzaam bouwen stimuleren i.p.v. tegenwerken. Gezond wonen? Dan moet duurzaam bouwen lonen! Nederland heeft een eerlijk speelveld nodig voor natuur én bouwer. Want ook onze kinderen en de paashaas hebben recht op een leefbaar klimaat en een gezond thuis, aldus de bouwer op haar website.
Tala vindt dat politiek Den Haag de plank momenteel volledig misslaat. De nieuwe rekenregels van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) maken beton en staal op papier duurzamer ten opzichte van hout en biobased materiaal. Dit gaat in tegen de eigen duurzame ambities van minister Hugo de Jonge. De woningnood én klimaatverandering eisen nu een oplossing. Biobased bouwen slaat twee vliegen in één klap, stelt Tala.
Het duurzame bedrijf zegt geen tijd te hebben voor een langdurige Haagse lobby. Daarvoor zijn we te druk met huizen bouwen. Geïnspireerd door de boeren en Extinction Rebellion NL zien we ons genoodzaakt groots uit te pakken. Daarbij roept zij alle duurzame bouwers op zich aan te sluiten bij de actie om zo een verplaatsbaar straatje met woningen te realiseren op de A1. De locatie wordt via de mail nog afgestemd. Voordat de huisjes op de dieplader gaan voor de protestactie is het wel raadzaam de kalender even te raadplegen.
Knarrenhof met tiny houses in Marum van start
De bouwstart van het Knarrenhof in Marum lijkt, na dik vier jaar voorbereidingen met de nodige hobbels, dan toch in zicht. Stichting Knarrenhof gaat binnenkort starten met de toewijzing en verkoop van de 18 woningen in het meergeneratiehofje, waar later ook nog zes tiny houses aan worden toegevoegd. Dat meldt website De Krant over het Groningse initiatief.
Steeds meer Knarrenhofjes betrekken ook jongere generaties bij hun project. Als je alleen maar rollators bij elkaar zet, wie wordt daar nou vrolijk van? De mix van generaties zorgt ervoor dat ook oudere bewoners verbonden blijven met de samenleving van nu, aldus Hans Koenders, die samen met dorpsgenoot Evert Wensink de kar trekt in Marum voor dit project. Het duo vindt het spijtig dat er geen sociale huurwoningen in het project konden worden opgenomen. Door de gestegen bouwkosten was dit niet rendabel te krijgen. Wel zijn er nu enkele sociale koopwoningen opgenomen, die onder de marktprijs worden verkocht aan mensen met een krappe beurs.
Geen voorrang Cuijkse inwoners bij tiny houses
Inwoners van Land van Cuijk krijgen geen voorrang bij de inschrijving op de zestien tiny houses, die in de wijk Heeswijkse Kampen komen. Dit komt doordat de gemeente nog geen lokale huisvestingsverordening heeft. Land van Cuijk gaat daar wel zo snel mogelijk werk van maken, aldus het Brabants Dagblad. Er is veel belangstelling voor de tiny house-kavels. Op 3 april 2024 is er een speciale inloopavond, waar de gemeente de exacte belangstelling wil polsen om de plannen verder gestalte te geven.
Digitale handreiking voor CPO-initiatieven
De Landelijke Vereniging voor Klein Kernen (LVKK) heeft een digitale publicatie uitgebracht voor CPO-initiatieven met de titel Wonen in een krachtige gemeenschap met bewoners als opdrachtgever. Hiermee wil zij burgers ondersteunen en zeggenschap en invloed geven.
De ontwikkeling van een initiatief wordt stap voor stap behandeld. De handreiking is in twee delen gesplitst. Het eerste deel gaat over de keuze om het zelf te doen of ondersteuning te zoeken, terwijl het tweede deel de financiering onder de loep neemt. Ter inspiratie zijn de ervaringen en tips van vijf al gerealiseerde wooninitiatieven beschreven. Ook de wet- en regelgeving komt aan de orde, waaronder de nieuwe omgevingswet. De handreiking is HIER te downloaden.
Snelcursus woonbus bouwen
De afsluiter komt ditmaal van FaceBook. Met Daan DIY laat met een filmpje full speed gedetailleerd zien hoe zij een bestelbus hebben omgebouwd naar een woonbus. Inspirerend en leerzaam, maar vooral ook heel tof om te bekijken.