Hallo, dit is het KWM Journaal van week 14 met onder meer tiny houses in Goudriaan, columnisten geven tiny houses ervan langs, Haarlemmermeer switcht wellicht naar kleinere woningen en klein wonen is meer dan alleen betaalbaarheid. Dit en nog veel meer.
Apeldoorn host voor 200 verplaatsbare woningen
Apeldoorn stelt grond beschikbaar voor 200 verplaatsbare woningen, die in gemeenten elders in het land niet kunnen worden herplaatst. Hiermee is zij nu officieel een Hostcity. Het Rijk heeft voor deze zogenoemde garantieplekken plus een versnelde realisatie van 300 (modulaire) woningen 9,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. De woningen komen te staan in Beekbergsebroek in Stadsrand Zuid, waar de Gelderse gemeente enkele duizenden woningen wil bouwen. Dat meldt het Ministerie van BZK op haar website.
Zo is er een mooie samenwerkingsovereenkomst ontstaan tussen de gemeente, woningcorporaties en het Rijk. De gemeente zorgt voor de grondexploitatie en stelt de grond voor de garantieplekken om niet beschikbaar, terwijl de gezamenlijke lokale woningcorporaties het beheer van de herplaatste huisjes op zich neemt. Deze blijven eigendom van de aanleverende woningbouwcorporatie. De woningen moeten wel voldoen aan de eisen van het permanente Bouwbesluit en zijn circulair en duurzaam. De verwachting is dat deze woningen zo’n vijftig jaar mee kunnen.
Haarlemmermeer switcht wellicht naar 110 tijdelijke woningen
De gemeente Haarlemmermeer heeft een alternatief bouwplan gepresenteerd voor de ontwikkeling van het Sectorpark in Halfweg. Gezien de wooncrisis wil zij nu 110 tijdelijke woningen voor jongeren, starters, statushouders en spoedzoekers bouwen. Het originele plan bestaat uit dertig sociale huurappartementen voor jongeren en 24 grondgebonden koopwoningen. De gemeenteraad moet nu bepalen welk plan de voorkeur krijgt, aldus het journalistiek platform Nul20 op LinkedIn.
Met de 110 woningen wil Haarlemmermeer een flinke duit in het zakje doen van de afspraken met de Metropoolregio Amsterdam, waarmee de gemeente zich heeft geconfirmeerd om 156 tot 230 flexwoningen te bouwen. Als de gemeenteraad instemt met de 110 tijdelijke woningen kan er na tien tot vijftien jaar altijd nog worden overgeschakeld naar het originele plan. De raad kan ook nog kiezen voor een tussenvorm, waarbij nu al dertig permanente flexwoningen worden gebouwd. De resterende tachtig tijdelijke woningen kunnen dan later plaatsmaken voor de 24 koopwoningen.
Nieuw tiny house-project Oosterwold krijgt gestalte
Aan het Goudplevierhof in Almere-Oosterwold zijn de eerste tiny houses geplaatst van een kleinschalig project met vijftien Family-woningen van bouwer Millhome. Dat meldt Vogel Tiny Home op Instagram. De huisjes worden geplaatst op een voormalig boerenerf waar de oude woning en schuur zijn gesloopt. De twee verdiepingen tellende tiny houses komen op kavels met een grootte van 242 tot 1.082 m2 te staan en kosten tussen de 345.000 en 395.000 euro.
‘Overheid moet anders ingrijpen bij woningbouw’
Het ingrijpen van de landelijke overheid om de woningbouw uit het slop te trekken, werkt averechts. Dat concludeert Casper van Grieken, executive director van vastgoed- en huisvestingsadviseur CBRE, op LinkedIn. Hij pleit er dan ook voor om de reguleringsplannen snel in te trekken en doet een aantal aanbevelingen. De belangrijkste is: er moet gebouwd worden en veel, het maakt niet uit wat!
Van Grieken pleit voor het loslaten van de regel dat 2/3 van de bouw sociaal of middenhuur moet zijn. Bouw creëert doorstroming en meer woningen, stelt hij. Ook is hij voorstander van het actief aanwijzen van bouwlocaties zowel binnen als buiten de steden. Er is nu een te hardnekkige focus op stedelijk bouwen, wat het duur maakt en de infrastructuur overbelast. Verder zou hij graag zien dat bouwregels en procedures eenvoudiger worden, de eis van louter gasloos bouwen van tafel gaat in verband met het overbelaste energienetwerk en er bij inspraakprocedures ook wordt geluisterd naar de argumenten van de nieuwe bewoners en niet alleen omwonenden.
Op de huurmarkt wil hij dat scheefwoners financieel worden aangepakt, omdat zij de doorstroming hinderen. Tevens pleit hij voor het terugdraaien van de regels voor tijdelijke verhuur en actieve investeringen in de infrastructuur door de overheid zelf. Tenslotte zouden gemeenten niet de grondprijzen moeten bepalen, volgens Van Grieken.
Plannen voor tiny houses in Goudriaan
Het dorp Goudriaan krijgt wellicht zes tiny houses. Enkele initiatiefnemers hebben hiervoor een principeverzoek ingediend bij de gemeente Molenlanden. Het college van B&W heeft al laten weten hier positief tegenover te staan, weet Het Kontakt Alblasserwaard te vertellen op haar website. De toekomstige bewoners willen op een stuk grond tegenover Noordzijde 48 ook een gezamenlijke ruimte en zes bergingen realiseren.
Columnisten geven tiny houses ervan langs
Dat niet iedereen gecharmeerd is van tiny houses is natuurlijk logisch. Dus verschijnen er af en toe ook kritische berichten over deze nieuwe woonvorm. Vorige week waagden zelfs twee columnisten zich aan het onderwerp. Tiny house klinkt hip en knus, maar dat is het niet, kopte columnist Koos op de website Klik Nieuws De Maasdriehoek. Ook AD De Gelderlander-collega Geurt Franzen is geen fan. Kleine huizen lijken vast wat groter met een Engelse naam, staat er boven zijn stuk.
Geurt heeft het over petieterige huisjes, die slechts noodverbanden zijn om starters op de woningmarkt toch te kunnen laten starten. Revolutionair wil hij het ook zeker niet noemen, want in de jaren 70 kwam staatssecretaris Marcel van Dam al met kleine woningen op de proppen. Van Dam-eenheid, later HAT-eenheid genoemd.
Koos reageert met zijn woorden op het verhaal van Anky, die tiny is gaan wonen in Landhorst. Het ding waarin ze woont, zou ik een schamel schuilplekje noemen. Ja, het is splinternieuw, speciaal gebouwd voor mensen zoals zij. Haar vriend woont er ook. Ze kunnen de kont nauwelijks keren, hoe bescheiden die kont ook mag zijn. De scribent vindt het geen behoorlijke woonruimte. Ook hij is kritisch op de Engelse naam van de woonvorm. Als we er in zo’n geval een hippe, Engelse term tegenaan gooien, dan is de pijn wel te lijden. Dus wordt zoiets een tiny house genoemd. Dat klinkt knus en hip. Maar dat is het niet. Weet je wat de exacte vertalingen van het woord tiny zijn? Minuscuul, miniem, zeer klein. Daarmee is alles gezegd.
‘Klein wonen gaat om meer dan betaalbaarheid’
Echte tiny house-liefhebbers weten al lang dat klein wonen niet alleen om de centjes draait. Zij noemen de lifestyle als belangrijke drijfveer. Dat geldt ook voor veel mensen in de stad. Althans dat meent schrijver en videomaker Colin Chee, bekend van zijn videokanaal Never Too Small. Het kan ook een keuze zijn, zegt hij in een interview met het dagblad NRC.
Een klein stadsappartement heeft volgens Chee toegang tot allerlei voorzieningen, waardoor je met minder ruimte af kan. ,,Je hoeft geen voorraadkast ín je huis te hebben als je de supermarkt om de hoek hebt. Je hoeft geen grote woonkamer met diverse restaurants en cafés om de hoek. Je hoeft geen grote tuin te hebben als je een park op loopafstand hebt. Met kleine stadswoningen kan ook de explosieve groei van steden een halt worden toegeroepen volgens de Australiër. We kunnen de steden waarin we allemaal willen wonen leefbaar houden door compacter te leven.
Chee, die al ruim 170 video’s van kleine appartementen maakte, vindt dat het interieur van woningen meer maatwerk moet worden. Want wat de een onmisbaar vindt, is voor een ander verwaarloosbaar. Ga na hoe je leeft, hoe je wil leven en zorg dat je woning in dienst staat van dat leven. Dan heb je helemaal niet zoveel ruimte nodig, aldus de in Melbourne woonachtige expert in het NRC.
Gevel zwart blakeren 2.0?
De houten gevel van je huisje zwart blakeren wordt in Japan al gedaan sinds de 18e eeuw volgens de methode Shou Sugi Ban. Veel tiny house-bewoners kiezen ook voor deze manier om hun gevel te beschermen tegen rot, ongedierte en brand. Er zijn verschillende manieren om je gevelplanken zwart te blakeren, maar in deze Insta-afsluiter laten we je een hele bijzondere manier zien.