Hallo, dit is het KWM Journaal van week 18 met onder meer: jongeren kiezen zelf hun flexwoning, initiatief voor 250 tiny houses in Noordwijk en streep door kleine betaalbare huisjes in Best. Dit en meer!
Tiny house-vibe voor 250 huisjes in Noordwijk
In Noordwijk maken enkele initiatiefnemers zich hard voor het bijzondere project Tiny Vibe. Op verschillende locaties in het kustplaatsje willen zij 250 kleine huisjes realiseren voor jongeren. Uniek daarbij is dat het om huurkoop gaat. Bewoners hebben aan het einde van hun huurverblijf 24.000 euro opgespaard, aldus Tiny Vibe Noordwijk op haar website.
De kartrekkers willen een heuse tiny house-vibe voor elkaar boksen in hun gemeente. Van verrijdbare huisjes tot containerwoningen in oude bollenschuren, of zelfs paalzit-huisjes: op verschillende locaties bieden we passende oplossingen. Of het nu dicht bij de bewoonde wereld is of off-grid in het landschap, schrijven zij op de website. We hebben contacten met grondeigenaren en andere partners die allemaal willen meedoen, wat een win-win situatie creëert. Grond die nu ongebruikt blijft, vanwege lange trajecten, pensionering van eigenaren of simpelweg geen passende plannen, kan een nieuw leven krijgen. De huisjes kunnen tijdelijk 10 tot 15 jaar blijven staan, tegen die tijd zal de woningmarkt er heel anders uitzien. Het is belangrijk dat jongeren nu zelfstandigheid kunnen ervaren en later kunnen doorstromen.
Tiny Vibe Noordwijk heeft inmiddels aanmeldingen van grondeigenaren binnen voor ruim 66.000 m2. Belangstellenden voor het project kunnen een vragenlijst invullen op de website, waarmee de initiatiefnemers goed beslagen ten ijs willen komen richting de gemeente. Daarbij is de huurkoop-constructie een belangrijk speerpunt. Het concept van huur met optie tot koop, reserveert een deel van de huur als spaarpot voor jongeren, waardoor ze niet alleen een thuis hebben maar ook werken aan financiële stabiliteit en/of eigenaarschap. We streven naar lage huur, zodat er veel geld overblijft voor de spaarpot van de jongeren. Dit non-profitproject staat voor een betere toekomst voor onze jeugd.
Duizend gegadigden voor vijf huurflexwoningen
De huurflexwoningen in Heumen zijn razend populair. Voor de 24 kleine woningen reageerden maar liefst zo’n duizend belangstellenden op de woonadvertentie. Een woordvoerder van de wooncorporatie Oosterpoort Wonen zegt in dagblad AD overdonderd te zijn door de run op deze woningen. Feitelijk heeft de corporatie onder de duizend gegadigden nog maar vijf huisjes te verdelen. Negentien stuks zijn al toegewezen aan spoedzoekers, statushouders en mensen die een andere huurwoning achterlaten. Het project is nagenoeg klaar. Vanaf half juli worden de woningen aangesloten op water, elektriciteit en internet en kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen.
Gezond en betaalbaar wonen in Leidsche Rijn
De Utrechtse wethouder Ruimtelijke Ordening, Eelco Eerenberg, hamerde in de wijk Leidsche Rijn symbolisch de eerste paal de grond in voor de bouw van BLOEI 030. Dit project bestaat uit 156 sociale huurwoningen en 108 middenhuurwoningen. Veertig woningen zijn gereserveerd voor het project beschermd thuis waarin ontwikkelaar Heijmans samenwerkt met het Leger des Heils. Hier kunnen mensen zelfstandig wonen met intensieve begeleiding, meldt Duurzaam Gebouwd op haar website.
Bij de 264 betaalbare woningen staat de duurzame en sociale impact centraal. Daarbij is gezond wonen de achterliggende gedachte. Het duurzame karakter, de groene binnenhoven en de focus op ontmoeten en bewegen zorgen voor dit gezondheidsaspect. De woningen worden verdeeld over blokken van zes woonlagen, die door drie verschillende architecten zijn ontworpen.
Dertig jongeren kiezen zelf hun flexwoning in Wehl
Aan de Heideslag in Wehl worden in korte tijd dertig kleine betaalbare huizen geplaatst met een woonoppervlak tussen de 35 en 70 m2 op een kavel van 100 m2. De jonge bewoners zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de plannen en gaan maximaal 185.000 euro betalen voor de kavel en hun huisje, valt op de website van Doetinchems Vizier te lezen.
Jongeren uit Wehl blijken het ouderlijk huis pas te verlaten als zij een huis kunnen kopen. Dat is heden ten dage een stuk lastiger dan vroeger, ook in het Gelderse dorp. Daarom besloot de gemeente hen een handje te helpen. Zij nodigde vijf bouwers van prefabwoningen uit om zich aan hun jongeren te presenteren. Zij moesten de vooroordelen van prefabhuizen wegnemen. Van de uiteindelijk honderd belangstellenden werden er dertig uitgeloot voor de koop van een kavel van 100 m2 voor 30.250 euro en een bedrijfsbezichtiging bij de bouwers waar zij hun huisje mochten kiezen.
De opmerkelijke opzet van dit woonproject is niet onopgemerkt gebleven. Het blijkt dat er vanuit andere gemeenten in de Achterhoek en Gelderland veel belangstelling voor is. Iedereen is op zoek hoe je met enige snelheid goede woningen kunt realiseren die ook nog betaalbaar zijn. Onze projectleiders worden constant gevraagd hun verhaal te vertellen. Vorige week had ik twee wethouders uit Ede op bezoek, aldus wethouder Ingrid Lambrechts van de gemeente Doetinchem.
Onderzoek Best wijst uit: geen kleine flexwoningen gewenst
Woningzoekenden in Best moeten nog wat langer wachten op een kleine betaalbare woning. Het college van B&W heeft op de twee voorgestelde locaties voor flexwoningen voor kleine huishoudens het stempel niet haalbaar gedrukt. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.
Hoewel de recente woonvisie van de gemeente zich vooral op een- en tweepersoonshuishoudens en senioren richt en op de behoefte aan kleinere betaalbare woningen, heeft het onderzoek naar twee locaties voor flexwoningen een opmerkelijk resultaat opgeleverd. De onderzoekers concludeerden dat tijdelijke woningen in Best alleen nuttig zijn als permanente woningbouw geen optie is of flexibiliteit nodig is. Dat is op dit moment op geen locatie aan de orde in de gemeente Best, aldus het eindrapport, dat de bouw van permanente compacte woningen van zo’n 75 m2 meter adviseert aan de gemeente.
Planmakers tiny houses Gasselternijveen blij en teleurgesteld
Het tiny house-project in Gasselternijveen gaat door. De gemeente Aa en Hunze heeft voldoende aanmeldingen gekregen voor het initiatief. Negen huishoudens mogen nu aan de slag met de bouw van de huisjes, weet RTV Drenthe te vertellen. Zij moeten voor 1 september 2024 een concreet plan indienen.
De bouwers hebben zich verenigd in de CPO Naobers uit Nieveen en zoeken nog naar een lid om de tien vol te maken. De bedenkers van het woonplan, van dorpscoöperatie De Brug, zijn teleurgesteld dat er weinig belangstelling bleek te zijn vanuit de dorpelingen zelf. Daarvoor hadden we het project niet opgezet, aldus Jan-Willem Koops van De Brug, die toch blij is met de realisatie. Misschien dat er, wanneer er mensen verhuizen, toch mensen uit het dorp in de huisjes komen. De Brug hoopte met het plan meer woonruimte te creëren voor jongeren uit Gasselternijveen die het ouderlijk huis willen verlaten.
Huisje gebouwd binnen een minuut
In een mooi versneld filmpje van ubuild is mooi te zien hoe een klein huisje wordt gebouwd met een soort houten Lego-blokken en gevelbedekking van Douglas-hout. Een fraaie en inspirerende Insta-afsluiter!