Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 19)

Hallo, dit is het KWM Journaal van week 19 met onder meer: optoppen in Amsterdam lastiger dan gedacht, weinig kans van slagen voor tiny house-plan Noordwijk en plan voor een tv-programma rond collectief wonen. Dit en meer!

Optoppen kan renovatie oude flats bekostigen

Demissionair minister Hugo de Jonge omarmde het optoppen om snel nieuwe woningen te bouwen, maar in de praktijk is het toch een stuk lastiger te realiseren. Gestegen bouwkosten, tegenwerkend gemeentelijk beleid en dwarsliggende verenigingen van eigenaren zetten een forse rem op deze manier van bouwen. Een combinatie van renoveren en optoppen is de oplossing, volgens Thijs Müller van Creative City Solutions op de regionale tv-zender AT5.

Volgens Müller kunnen er in Amsterdam 10.000 woningen worden gerealiseerd met optoppen op voornamelijk naoorlogse galerijflats. Bij wooncorporatie Rochdale zijn ze een stuk minder positief. In het verleden zijn we tegen technische problemen aangelopen. Je moet bijvoorbeeld het leidingwerk goed naar beneden zien te brengen. Dat zijn dure lessen geweest, vertelt directeur Vastgoed Erik Nagengast. Het gaat om een complexe opgave voor relatief weinig woningen. Omdat je op een bestaand gebouw maar één of twee lagen kunt toevoegen. Daarmee is het ook kostbaar.

Optoppen combineren met renoveren kan de sleutel zijn, meent Müller. We staan nu op een punt dat we ons afvragen wat we gaan doen met die gebouwen. Je kan ze tegen de vlakte gooien, maar het is duurzamer om een nieuwe verdieping te creëren. Daarmee maak je een verdienmodel om het achterstallig onderhoud en verduurzaming aan te pakken. Maar niet alleen de stijgende bouwkosten maken optoppen lastig in de hoofdstad. De gemeente kan bij een waardevermeerdering van een flat de erfpacht verhogen volgens eeuwenoude regels. Beheerders zijn dan ook terughoudend om grote investeringen te doen. Ook het gegeven dat een vereniging van eigenaren (VVE) unaniem achter een optop-project moet staan is vaak een struikelblok.

Kans van slagen voor tiny houses Noordwijk lijkt klein

Het tiny house-plan Tiny Vibes is in Noordwijk goed ontvangen door de gemeente, maar de kans op realisatie lijkt klein. De lokale overheid lijkt vooralsnog niet van plan om zomaar een tijdelijke ontheffing te geven om te mogen wonen op agrarische grond. Dat meldt de Bollenstreek Omroep op haar website.

Vorige week maakten twee Noordwijkerhouters hun plan Tiny Vibes bekend, waarin zij in korte tijd 250 tiny houses willen realiseren op vooral agrarische grond in en rond Noordwijk. De initiatiefnemers hebben al ruim 65.000 m2 grond toegezegd gekregen van particulieren. De gemeente laat weten dat ieder initiatief maatwerk is en ruimtelijk getoetst moet worden.

Tiny house voor Texelse Wadwachters

Texel is een tiny house rijker. Het heeft een schitterend uitzicht op de Waddenzee en staat op de waddendijk bij Oosterend. Het is geen permanente woning, maar ook geen vakantiehuisje. Het tiny house is het nieuwe onderkomen van de Wadwachters. De eerste vrijwilligers van eigenaar Natuurmonumenten hebben er inmiddels in overnacht, meldt het Noordhollands Dagblad.

Het tiny house vervangt de oude pipowagen van Natuurmonumenten, die jarenlang bij de natuurgebieden De Schorren en Utopia stond. De bouwkeet op wielen was aan een fikse opknapbeurt toe, maar toen bleek dat de kosten net zo hoog zouden worden als een nieuw tiny house was de keuze snel gemaakt. Bijkomend voordeel is dat ze meer als verblijfplaats zijn ingericht en er is meer ruimte: er is nu een apart verdiepinkje om te slapen, vertelt boswachter Jerome van Abbevé. Het tiny house is een informatiepunt van waaruit vrijwilligers tijdens het broedseizoen voorbijgangers enthousiast maken voor de natuur op het Waddeneiland. Zij verblijven om beurten een week op Texel en overnachten nu in het nieuwe huisje, dat volledig off-grid is.

Sliedrechtse in de bres voor tiny houses in eigen gemeente

De Sliedrechtse Jannie van Beest wil graag samen met de gemeente Sliedrecht kijken naar de mogelijkheden voor flex-tiny houses. We streven naar een gevarieerde opbouw van bewoners. Zowel qua leeftijd, sekse als levensovertuiging. En de Woonvisie van Sliedrecht 2020–2025 laat overduidelijk zien dat er vraag is naar meerdere vormen van flexwoonruimte, aldus de inwoonster in de online krant Sliedrecht24.

Het gaat erom dat er voldoende tiny houses beschikbaar zijn om tegemoet te komen aan de vraag naar betaalbare en duurzame huisvesting binnen de gemeente. De exacte hoeveelheid zou afhangen van factoren zoals beschikbare ruimte, vraag vanuit de gemeenschap en beleidsdoelstellingen van de lokale overheid. Het belangrijkste is dat er voldoende flex tiny houses worden gerealiseerd om een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van de huisvestingsnood en het bevorderen van een inclusieve en duurzame gemeenschap, stelt van Beest in de lokale krant. Zij wil dat er zo snel mogelijk een beeldvormende vergadering wordt belegd door de gemeente, waarbij Van Beest inbreng verwacht van de lokale politiek. Inmiddels hebben enkele partijen al positief gereageerd.

Plan voor tv-programma rond collectief wonen

Anders wonen is een populair thema voor nieuwe tv-programma’s. Na de Tiny House Battle en de aangekondigde plannen voor een reality-serie over zelfvoorzienend wonen, is er nu ook een idee voor een inspirerend tv-programma rond mensen die concreet bezig zijn met de realisatie van een collectieve woonvorm. Dat blijkt uit een oproep van Roos Postmaa in de FaceBook-groep Gemeenschappelijk wonen/Wooncoöperaties/Woongroepen. Het programma heeft de werktitel Onder één dak meegekregen. Sta jij op het punt een woning te kopen met vrienden? Deel jij een erf met gelijkgestemden en zijn jullie het komende jaar (of langer) nog druk bezig met de verdere opbouw? Of ga je met meerdere generaties uit je familie onder één dak wonen? Dan kom ik heel graag met je in contact om meer te horen over jullie verhaal en plannen!, aldus Roos, die bereikbaar is via haar FB-pagina https://www.facebook.com/roos.postmaa.

Boren en zagen in je woonbus

Je eigen huisje op wielen maken van een bestaande bestelbus is een droom voor velen, maar bezorgt ook veel hoofdbrekens. Hoe maak je bijvoorbeeld zelf ramen voor het broodnodige licht in huis? Leeabenji toont in deze Insta-uitsmijter hoe je dat keurig netjes doet. Zelf is ze er, terecht, zeer tevreden over.

Mobiele versie afsluiten