Hallo, dit is het KWM Journaal van week 2 met onder meer 40 flexwoningen in Rotterdam, Almere laat buurtbewoners zelf stukje bouwgrond kiezen, een gids voor intergenerationeel wonen, Minitopia wil tiny houses in Valkenswaard en een humorvolle Drent die ludiek kleiner is gaan wonen. Dit en nog veel meer.
Rotterdam is 40 flexwoningen rijker
In het Rotterdamse Hoogvliet zijn in de wijk Nieuw Engeland 40 flexwoningen opgeleverd. De belangstelling voor de woningen was groot. Liefst 1.000 aanmeldingen kreeg verhuurder Sayhaey. De sleutels gingen naar gemotiveerde jongeren en mensen die dringend op zoek waren naar een eigen plek, laat de Gemeente Rotterdam weten op LinkedIn.
Het gaat om 35 woningen voor eenpersoonshuishoudens en vijf woningen voor eenoudergezinnen. De woonstudio’s hebben een oppervlakte van 23 m2. De tweekamerwoning telt 35 m2 en de driekamerwoning 47 m2. De huurprijzen variëren van 452,50 tot 750 euro per maand, zodat de huurder aanspraak kunnen maken op huursubsidie. De woningen zijn rond een hofje gebouwd in twee lagen. Op de locatie is in de toekomst nieuwbouw voorzien, maar voorlopig is het dus de plek voor deze sociale huurwoningen.
Almeerse buurtbewoners kiezen zelf groenstrook voor huisjes
Almere heeft er een bijzonder project bij. Het gemeentelijke Woningbouwatelier liet bewoners uit de Kruidenwijk zelf een stuk restgroen uitzoeken, waar zij een compacte woning kunnen bouwen. Acht huishoudens zijn nu de vergunningaanvraag gestart. ,,Ik ben zelf altijd bezig geweest met burgerinitiatieven van onderop. Om daar ruimte aan te geven binnen een gemeente’’, vertelt projectleider Jacqueline Tellinga op de website gebiedsontwikkeling.nu. ,,En ik geloof met vele anderen dat er ruimte is voor verdichting binnen gemeentes. Er bestaan veel rapporten over wat de meerwaarde daarvan is.’’
Probleem bij stedelijke verdichting is vaak de acceptatie van de buurt. Het niet-in-mijn-achtertuin-effect wil Almere tackelen met deze pilot Bouwen door de Buurt. ,,De buurt reageerde heel positief op het plan, er was sprake van een enorme gunfactor. De initiatiefnemers, dat zijn namelijk hun eigen mede-wijkbewoners. Mensen met essentiële beroepen die nu moeilijk op de woningmarkt kunnen starten: ze werken in het onderwijs, in de zorg. En sommigen waren weer teruggekomen na hun studie. Ze wonen dan weer bij hun ouders en kunnen nu, als de vergunningprocedure goed wordt doorlopen, starten op deze locatie’’, aldus Tellinga.
Ian Neys is een van de acht toekomstige bouwers in de Kruidenwijk. Hij was verbaasd wat er allemaal komt kijken bij dergelijke verdichting. ,,We moesten eerst naar plekken gaan zoeken waar huizen zouden kunnen worden bijgebouwd. Dan merk je pas waar je allemaal op moet letten: kabels en leidingen, groen. Ik had zelf het idee dat er in de wijk nog veel ruimte aanwezig was maar uiteindelijk bleef maar een beperkt aantal locaties over’’, vertelt hij op Gebiedsontwikkeling.nu. Ian gaat een huisje bouwen volgens het Wikihouse-concept waar hij samen met zijn vrouw gaat wonen. Hij hoopt dat deze pilot leidt tot een stappenplan waar anderen in hun gemeente ook mee aan de slag kunnen.
Inspiratiegids voor intergenerationeel wonen
ZorgSaamWonen heeft in opdracht van het ministerie van VWS een inspiratiegids gemaakt met voorbeelden van intergenerationeel wonen. Hieruit blijkt dat zowel jong als oud geniet van het onderling contact. Oudere bewoners vinden het fijn dat de buitenwereld naar binnenkomt en dat zij hulp krijgen bij praktische zaken, zoals het organiseren van activiteiten en persoonlijke zaken. De jongeren die in hun gebouw wonen vinden dat ze er veel van leren, meldt ZorgSaamWonen op har website.
In de gids is ook ruimte voor tips. Zo is een goede selectie van de juiste studenten op de juiste plek essentieel. Ook het matchen van vraag en aanbod en structurele begeleiding is belangrijk voor het slagen van intergenerationeel wonen. De overheid is deze maand weer een nieuwe subsidieronde gestart voor initiatieven op dit gebied. Met de acht geslaagde voorbeelden wil het ministerie mensen inspireren deze te volgen in hun eigen omgeving. De meeste jongeren in de voorbeelden zetten zich maandelijks 20 tot 30 uur in voor de senioren door een praatje te maken, een spelletje te doen, te wandelen, hulp te bieden bij maaltijden, klusjes te doen en activiteiten te organiseren. Dit in ruil voor een betaalbare woning. De inspiratiegids is HIER gratis te downloaden.
Minitopia mikt op tiny houses in Valkenswaard
Minitopia, bekend van experimentele tiny house-projecten in Den Bosch, Roosendaal en Eindhoven, wil ook een dergelijk mini-dorpje realiseren in Valkenswaard. De vergunningaanvraag voor 15 tiny houses ligt momenteel bij de gemeente. Als deze akkoord gaat kunnen de eerste huisjes al deze zomer worden opgeleverd, meldt dagblad AD BN De Stem.
Minitopia heeft een perceel aan de Hoppenbrouwers voor tijdelijke bebouwing aangeboden gekregen van eigenaar Baken Bouw. De ontwikkelaar van innovatieve woningen wil de circa helft van het aantal tiny houses zelf gaan bouwen met haat beproefde gevarieerde concept. De overige huisjes worden gebouwd door particuliere ontwikkelaars. De woningen krijgen een vloeroppervlak van maximaal 40 m2 en zullen uit twee lagen bestaan. Hierdoor kunnen ook jonge gezinnen hier prima wonen. De geschatte verkoopprijs ligt rond de 175.000 euro. De huisjes mogen er maximaal tien jaar blijven staan.
E=book over ecodorpen en community’s krijgt vervolg
Het e-book Ecodorpen & Community’s van Gijs van der Voort krijgt dit jaar een dubbel vervolg. De gids met 365 unieke ecodorpen in Europa wordt dit jaar geupdate tot een 2024-editie. Ook komt de maker met een e-book Wereldwijde Community’s, schrijft hij op zijn website GivingLifestyle.
Samen met zijn partner Doortje verzamelde Gijs informatie over Europese ecodorpen. In september vorig jaar verscheen het e-book. Hiermee wil het duo, dat met hun kinderen in een camper dwoont, een einde maken aan het eindeloos afstruinen van het internet en sociale media door liefhebbers van ecodorpen. ,,Inmiddels is het e-book al in vele Europese landen verkocht. We zijn ook blij met alle feedback die we hebben gekregen’’, aldus Gijs, die nog meer plannen heeft. ,,We zijn in gesprek met een programmeur om een real life database-kaart te maken. Hierop moeten alle Europese en wereldwijde ecodorpen en community’s in beeld worden gebracht.’’
Klein Wonen Magazine partner grootste Tiny House Festival Europa
Klein Wonen Magazine is ook dit jaar weer mediapartner van NEW HOUSING Tiny House Festival. Europa’s grootste festival op het gebied van klein wonen vindt plaats van 28 tot en met 30 juni 2024 in de beurshallen van Karslruhe.
Op NEW HOUSING Tiny House Festival zijn een dertigtal huisjes van buiten en binnen te bewonderen en zijn er tal van workshops en lezingen over klein wonen. Zo’n 70 exposanten praten de bezoekers bij over aanverwante producten. In 2023 kwamen maar liefst 8.000 bezoekers naar het woonevenement in de Duitse stad.
Klein Wonen Magazine is trots mediapartner te zijn van het grootste tiny house festival van Europa. ,,Wij zullen onze lezers weer op de hoogte houden van de ontwikkelingen richting juni en tevens komen we ruim voor de start van het festival weer met een winactie, waarmee gratis toegangskaartjes voor het evenement te winnen zijn’’, aldus KWM-hoofdredacteur Raymond Kool.
Bertus met ludiek kleiner wonen postuum viraal
Een bericht met een glimlach kun je wel toevertrouwen aan de makers van de humoristische nieuwssite VKMag. Afgelopen week kopten zij dat Bertus kleiner is gaan wonen en daarmee flink viraal is gegaan.
Het betrof een bericht over de overlijdensadvertentie van Assenaar Bertus Reinds. De 75 jarige Drent bedacht zelf zijn rouwtekst, waarmee hij zijn gevoel voor humor duidelijk tot uiting bracht. Ik ga kleiner wonen. Mijn nieuwe adres is Asserstraat 2 in Beilen, Graf 198, viel er in diverse kranten op de rouwpagina te lezen. Na zijn dood werd Bertus zo nog wereldnieuws, want een scan van een van de advertenties is een hit op internet volgens VKMag.
Super de luxe vanlife
We sluiten weer af met een bijzondere vondst op Instagram. Wat te denken van deze extra luxe uitschuifbare woonbus!