Hallo, na twee weekjes met weinig nieuws is dit het KWM Journaal van week 23 met onder meer: gemeenten nemen meer regie bij tiny houses, streep door superproject tiny houses en bouwen met lokaal geteelde biobased materialen in Houten. Dit en meer!
‘Gemeenten pakken meer regie bij tiny houses’
Dat tiny houses nog steeds bezwaren oproepen bij omwonenden merkt ook bouwpionier Gijsbert Schutten. Een aantal Almkerkse bewoners verzetten zich tegen een project van elf kleine woningen, waarvoor Schutten er momenteel ook een voor zichzelf bouwt. Toch ziet hij wel een kentering als het om het imago van tiny houses gaat, vertrouwt hij dagblad AD toe.
Het heeft bij veel mensen een vrijbuiter- of hippie-imago. Een kamp dat rommelig is of wordt. Dat roept weerstand op. D’r zijn ook wel projecten die zo ogen, maar na de pioniersperiode zie ik nu dat gemeenten meer regie pakken en daar ben ik blij mee, want het geeft aan dat tiny houses serieus worden genomen. En zo wordt een zekere kwaliteit en uitstraling van de bouwsels en omgeving gewaarborgd, aldus Schutten, die met zijn bedrijf Liberté Woodscapes al heel wat tiny house-projecten bediende.
Super project tiny houses financieel onhaalbaar
Een super project. Dat vinden nagenoeg alle partijen van het initiatief van Jack Smits om 25 tiny houses voor de verhuur te bouwen in zijn riante achtertuin en een stuk gemeentegrond in Son en Breugel. De gemeente zette het licht al vol op groen en rekte het tijdelijke karakter al op naar dertig jaar. Toch heeft Smits de stekker uit het project moeten trekken. Reden? Het is financieel niet haalbaar. Het hart wil wel, maar het verstand zegt nee, laat hij dagblad BN De Stem weten.
Twee jaar geleden kwam Smits op het idee voor de verhuurtiny’s toen zijn kinderen tevergeefs op zoek waren naar een eigen woning. Hij lanceerde een plan voor een community van jong en oud met 25 kleine woningen, een gemeenschappelijke tuin en een centrale ruimte. Al snel groeide het aantal belangstellenden naar 600. Nu hij alle voorbereidingen als vergunningen en bouwplannen heeft afgerond, moet Smits concluderen dat de gestegen bouw- en materiaalkosten en de gewijzigde belastingregels voor verhuur het project financieel onhaalbaar maken. Ook een ronde langs allerlei instanties voor financiële steun leverde niets op en zo is er definitief een streep door het project gehaald.
Tiny house zonder akte eigendom grondeigenaar
Het juridisch eigendom van een tiny house op particuliere grond is een zaak tussen de grondeigenaar en huisbezitter. Dat stelt de gemeente Molenlanden naar aanleiding van vragen hierover van de lokale CDA-fractie. Met een omgevingsvergunning heeft de gemeente zelf de zaakjes keurig geregeld, aldus de lokale overheid op de website van Het Kontakt.
De gemeente Molenlanden, waar verschillende tiny houses op boerenland zijn gerealiseerd, laat het CDA verder weten dat zij het notarieel vast laten leggen van het juridisch eigendom niet kan afdwingen. Wel wijst zij partijen hierop. Zonder juridische regeling is het geplaatste tiny house eigendom van de grondeigenaar, omdat die duurzaam met de grond verenigd is, aldus de gemeente in de regionale krant.
Houtense tiny houses gebouwd met lokaal geteelde materialen
Een tiny house bouwen van natuurlijk materiaal uit eigen omgeving. Dat gaat in september gebeuren in Houten. Dan worden twee huisjes gerealiseerd met onder meer olifantgras en vezelhennep van boeren uit de buurt van de Utrechtse gemeente, meldt de lokale krant ‘t Groentje.
Het idee is afkomstig van de broers Luc en Wout de Wit. Inmiddels zijn er drie nieuwe bedrijven uit voortgekomen: Bouwboeren voor het telen, Biobased Factory voor de verwerking tot halffabricaten en Biobased Housing voor het toepassen in woningbouw. Het gebruik van vezelgewassen zorgt onder meer voor goed isolerende gevels. Ze zijn van ademend materiaal en reguleren vocht en warmte. Extra voordeel is dat de geluidsisolatie supergoed is, zegt Wout in ’t Groentje. Nadelen heeft hij nog niet opgemerkt. Deze manier van bouwen zou standaard moeten worden. Te veel voordelen om het niet te willen.
Andijk krijgt 30 tiny houses van gerecycled materiaal
Met de plaatsing van het eerste tiny house in Andijk is een begin gemaakt van de realisatie van in totaal 30 kleine huisjes. Het gaat om een project van woningstichting Het Grootslag. De huisjes mogen 10 jaar blijven staan aan de Kleingouw in het Westfriese dorp.
De woningen zijn bestemd voor kleine huishoudens van één of twee personen in de doelgroepen starters, urgente en reguliere woningzoekenden en statushouders. De tiny houses zijn door Clean2Anywhere gebouwd van gerecycled plastic en hout en zijn na gebruik weer eenvoudig te demonteren en deels her te gebruiken.
Legalisering tiny houses Dalem weer dichterbij
De tiny house-bewoners van het Gorinchemse dorp Dalem zijn een stap verder om weer als legaal erkend te worden. De Provincie Zuid-Holland heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen de huisjes en deskundigen stellen dat de woningen het landschap niet aantasten, meldt dagblad BN De Stem.
Omwonenden maakten bezwaar tegen de huisjes van Wooncoöperatie Tiny House Klein Dalem, die er inmiddels al een jaar staan. De lokale overheid negeerde de bezwaren, maar de rechter gaf de bezwaarmakers onlangs gelijk. De gemeente Gorinchem doet er nu alles aan om het project te redden en alsnog te legaliseren. Zij ging met succes op zoek naar steun van de provincie en zette deskundige adviseurs in om de bezwaren te ontkrachten.
Deze adviseurs zijn tot de conclusie gekomen dat de tiny houses het landschap niet ontsieren, mede omdat er in het verleden nooit sprake is geweest van een open landschap. De huisjes staan volgens hen ook op voldoende afstand van de eerste woningen in Dalem en zijn niet te hoog gebouwd. De gemeente is dan ook van mening dat de tiny houses er gewoon de volle tien jaar kunnen blijven staan. De omwonenden en hun advocaat onderzoeken een vervolgstap.
Welterusten
Het plaatsen van een tweepersoonsbed in een kleine woning bezorgt de meeste ontwerpers hoofdpijn. Een klapbed, een loft of een uitschuifnestje? Het kan ook nog anders. Dat bewijst onze Insta-afsluiter van deze week. Een vernuftige trap en een stijlvolle afdichting van een heerlijk moderne bedstee. Welterusten!