Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 24 met onder meer: Gelderse gemeenten nog steeds enthousiast over tiny houses, klein wonen in oud gemeentehuis Wedde, Dordtse tiny houses mogen langer blijven staan en herplaatsingsgarantie tiny houses vergroot kans op hypotheek. Dit en meer!
Gelderse gemeenten enthousiast over tiny houses, maar….
Tal van gemeenten in Gelderland zijn nog steeds volop enthousiast om tiny houses te realiseren. Er zijn op dit moment plannen voor nog zo’n 150 huisjes in dorpen als Berg en Dal, Land van Cuijk, Renkum en Beuningen. Het is volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer mooi dat gemeenten hiermee een specifieke doelgroep tegemoet komt, maar een oplossing voor de woningnood is het volgens hem niet. Dat laat hij in dagblad De Gelderlander weten.
Boelhouwer noemt het fenomeen tiny house te beperkt om de vele woningzoekenden aan een huis te helpen. Ik zie het ook meer als een alternatieve manier van wonen voor mensen die daar bewust voor kiezen, zegt hij. Een mening die volgens het dagblad ook de meeste gemeenten toegedaan is. In de regel bestaan tiny house-projecten uit niet meer dan tien huisjes. Deze omvang is vaak ook niet alleen een manier om de kat uit de boom te kijken. Gemeenten hebben domweg ook nauwelijks eigen grond om dergelijke woonprojecten te realiseren. Als er wel grond is gaat het hier en daar ook nog eens om onaantrekkelijke locaties. De intenties van tal van gemeenten zijn volgens De Gelderlander goed, maar het is dus niet altijd even gemakkelijk.
Wat meer tijd voor tiny houses op Dordtse Tussentij
De tiny houses op het Tussentij in Dordrecht mogen nog een half jaartje langer op deze locatie blijven staan. De gemeente heeft dit besloten, omdat de geplande bouw van een villawijk op deze plek vertraging heeft opgelopen. Dat meldt RTV Dordrecht op haar website.
De plannen voor de bouw van de villa’s nemen meer tijd in beslag, omdat het project niet Europees aanbesteed was. Bewoners zijn blij met de beslissing van de gemeente. Als de bouw van start gaat moeten de huisjes van deze plek verdwijnen. Hun toekomst is nog ongewis.
Duurzame Iris komt met inspirerend woonboek
Tiny house-bewoonster Iris van Asselt gaat een boek uitgeven met het verhaal van haar tiny house en praktische tips om bewust te leven en duurzaam te wonen. De titel is Puur Natuurlijk Wonen. Het huisje van Iris en haar gezin werd in dit voorjaar nog uitgeroepen tot meest duurzame huis van Noord-Holland.
Iris van Asselt is een gepassioneerde duurzaam interieurontwerper die haar leven heeft gewijd aan kennis delen rondom fast furniture en het kiezen voor gezonde materialen in huis. Samen met haar gezin bouwde zij een duurzaam, dubbel tiny house in eco-community LiberTerra. Zowel in de bouw als in het interieurontwerp heeft ze bewuste keuzes gemaakt. Met biobased en tweedehands materialen realiseerde zij een gezonde en prettige leefruimte. Als duurzaam interieurontwerper heeft ze haar kennis en ervaring gebundeld in dit boek, waarmee ze anderen wil laten zien hoe eenvoudig en bevredigend het kan zijn om milieubewust te leven. Om het boek te realiseren heeft zij een geslaagde crowdfundingsactie opgezet.
Leerlingen Oostende bouwen zeecontainers om tot woonunits
Leerlingen van VTI Oostende gaan komend schooljaar zeecontainers ombouwen tot woonunits voor medeleerlingen in een probleemsituatie. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat jongeren ondanks hun situatie toch naar school blijven gaan, zeggen initiatiefnemers Nick Vandeput en Annemie Tyvaert in Het Nieuwsblad.
Het duo is al verschillende keren geconfronteerd met uitval van jongeren door problemen thuis. Zij moeten om diverse redenen het huis uit, maar kunnen nergens heen. Met die zeecontainers willen we daar verandering in brengen. Deze zullen omgebouwd worden door verschillende richtingen van de school, aldus Annemie in het Vlaamse dagblad. We zijn natuurlijk nog op zoek naar grond om de containers op te plaatsen. We hopen een beetje op de stad Oostende. We willen vooral dat de grond vlak bij een andere welzijnspartner ligt. Want de bedoeling is dat de jongeren van de container, maar ook jongeren die geen woonst nodig hebben, begeleid worden.
Kartrekkers tiny house-project Harfsen om tafel met critici
De initiatiefnemers van een tiny house-project in Harfsen gaan serieus aan de slag met de respons op hun plannen van dorpsgenoten. Dit naar aanleiding van een informatieavond, waarop veel vragen, twijfels en kritiek boven kwamen. We begrijpen sommige opmerkingen wel. We willen graag samen aan oplossingen werken. De dialoog is belangrijk, aldus de kartrekkers Bram Bloemers en Erwin Beumer in de Berkelbode.
Het plan behelst tijdelijk tien tiny houses op een particulier stuk agrarisch grond voor tien jaar. Het college van de gemeente Lochem heeft te kennen gegeven groen licht te willen geven voor het project om zo ook alternatieve woonvormen een kans te geven. Kritische Harfsenaren vinden het onder meer een aantasting van de natuur en vrezen verkeersoverlast en een permanente woonlocatie op de plek.
De initiatiefnemers verdedigen hun plan met het ecologische karakter en een mooie plek voor starters uit Harfsen zelf. Ook zijn er al tal van reacties binnengekomen van jongeren, die belangstelling hebben voor zo’n stekje in hun dorp. Bloemers en Beumer spreken van een toegevoegde waarde. Wij willen de natuur op deze plek juist versterken. Het is nu een weiland. Met bomen en planten willen we het aantrekkelijker maken en de biodiversiteit versterken met onder meer kruidenrijk grasland, een paddenpoel, fruitbomen, een moestuin, insectenkasten en een uilenkast. De zorgen van dorpsgenoten staan momenteel centraal voor de planmakers, die nu bekijken hoe zij een vervolg kunnen geven aan het overleg met hun kritische dorpsgenoten.
Klein(er) wonen in voormalig gemeentehuis Wedde
Het voormalig gemeentehuis van Wedde wordt omgetoverd tot appartementencomplex voor jongeren en ouderen die klein(er) willen wonen. Dat heeft projectontwikkelaar Horizon in samenwerking met de stichtingen Wij Wonen en Blijven Wonen in Westerwolde besloten. Het karakter van het voor het Groningse dorp kenmerkende gebouw blijft behouden. Dat schrijft RTV Noord op haar website.
Het plan is om twintig huur- en koopappartementen te realiseren in het oude gemeentehuis. De raadszaal gaat dienen als centrale ontmoetingsruimte of voor andere initiatieven in het dorp. De inwoners hebben al enthousiast gereageerd op het plan, dat waarschijnlijk pas over twee à drie jaar gerealiseerd kan worden. Vooral ouderen en jongeren willen graag verhuizen naar de overbodig geworden zetel van de lokale overheid. Ouderen zouden graag kleiner willen wonen in een wat groter appartement, terwijl jongeren graag kleine betaalbare woningen willen. De initiatiefnemers blijven met de inwoners in gesprek om hun wensen in kaart te brengen.
Herplaatsingsgarantie vergroot kans op hypotheek tiny house
De verkoop van 15 tiny houses in Valkenswaard loopt nog niet geweldig. Ondanks de voor huidige begrippen zeer aantrekkelijke prijzen van 115.000 tot 155.000 euro plus 350 euro grondpacht per maand, zijn er na twee maanden nog maar drie huisjes verkocht. Grootste bottelnek is dat banken geen hypotheek willen verstrekken, stelt dagblad AD.
Het tiny house-dorpje Tiny Wedert is een initiatief van ontwikkelaar Minitopia. Het gaat om verplaatsbare huisjes van 30 en 42 m2 met een levensduur van meer dan vijftig jaar. In Valkenswaard mogen zij in elk geval tien jaar blijven staan. Dat is voor de meeste banken vooralsnog een te groot risico, hoewel er volgens Rolf van Boxmeer van Minitopia wel degelijk zekerheden zijn in te bouwen. Ze zijn bang dat kopers met hun huis ‘en de noorderzon’ naar het buitenland vertrekken. Op zich kun je die huizen prima met een chip of ‘chassisnummer’ beveiligen. Maar de banken willen er nog niet aan. Verder hoopt Van Boxmeer meer gemeenten in de regio over te halen om locaties voor tiny houses te reserveren voor herplaatsing. Een herplaatsingsgarantie voor tiny house-bewoners zou de kans op een hypotheek bij de bank flink vergroten.
Bossche bollen in het groen
Klein wonen in het groen doen ze in Den Bosch al tientallen jaren in de bijzonder bolwoningen. Dat laat bewoner Henk Martens nog maar eens zien in onze Insta-uitsmijter van deze week.