Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 25)

Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 25 met onder meer: Hengelo ziet brood in nieuwe woonvormen, leerlingen bouwen tiny house voor wooncorporatie, tiny house-project Dinkelland volgende week van start en starterswoningen in Amsterdamse groene oase. Dit en meer!

Officiële opening nieuwe tiny house-locatie Hengelo

Een jaar na de verhuizing naar Veldwijk-Zuid hielden de bewoners van de 11 tiny houses in de Twentse stad hun officiële opening tijdens de open dag. Een groot aantal tiny house-eigenaren aan de Seringstraat laat vol trots hun kleine woning zien, die in veel gevallen helemaal zelf zijn gebouwd. Het grote terrein waarop alle huisjes nu staan is prachtig aangelegd met veel nieuw aangeplant groen, houtsnipperpaden en in het midden van de twee terreinen een bestaand minibos, schrijft Twente FM op haar website.

Op de locatie in Veldwijk-Zuid mogen de tiny houses 10 jaar blijven staan. Het aantal van 11 wordt binnenkort uitgebreid naar 14. Tien Twentse tiny house-pioniers stonden eerst op het terrein van de Hengelosche Bierbrouwerij. Op één na verhuisden zij afgelopen jaar naar het terrein aan de Seringstraat. Op de locatie zijn inmiddels ook 25 fruitgildes aangelegd. Dat zijn een soort cirkels met in het midden een fruitboompje en daaromheen andere planten die niet alleen nuttig zijn voor de fruitboom, maar ook voor de biodiversiteit. Wordt een plant te groot, dan wordt deze gesnoeid en worden de takken op de grond neergegooid, zodat het leven in de grond de resten kan opnemen en verteren, aldus Twente FM.

Tiny house-project Dinkelland van start

Over ruim een week gaat de bouw van de eerste tiny houses in Dinkelland van start. Het project maakt deel uit van het nieuwbouwplan Denekamp-Oost. De huisjes krijgen een natuurlijke uitstraling, die perfect past bij de omgeving, waardoor ze als het ware opgaan in het landschap, valt op de website In en om Ootmarsum te lezen.

De gemeente Dinkelland wil met het project ook aan specifieke woonbehoeften tegemoet komen. Op 15 ovale huurkavels van zo’n 150 vierkante meter worden huisjes van maximaal 50 m2 gebouwd. Deze mogen 10 jaar blijven staan. Belangstellenden konden zich tot vorige week aanmelden. De betrokkenheid van de lokale gemeenschap heeft een belangrijke rol gespeeld in dit project. Geïnteresseerden konden zich aanmelden om deel te nemen en hun ideeën hebben bijgedragen aan het succes van dit initiatief. De behoefte aan duurzame en betaalbare woningen blijft bestaan, en dit project voorziet hierin dankzij de inzet van de toekomstige bewoners, schrijft In en om Ootmarsum.

De verantwoordelijk wethouder Cel Severijn is blij met het project. De kracht van ons tiny house-project ligt in de betrokkenheid van de bewoners. Samen hebben we een inspirerend en duurzaam woonconcept gecreëerd dat perfect past bij onze gemeenschap. Bedankt aan alle deelnemers voor jullie waardevolle bijdrage aan dit bijzondere initiatief!

Starterswoningen met groene oase in Amsterdam-Sloterdijk

Op de plek van een leegstaand datacentrum in Amsterdam-Sloterdijk gaan wooncorporatie Eigen Haard en projectontwikkelaar VORM eind 2025 zo’n 300 nieuwe woningen bouwen Daaronder ook 2- en 3-kamerwoningen voor starters. Met deze woningen in de sociale huur kunnen we veel huishoudens, van starters tot kleine gezinnen, huisvesten op een goede locatie. Deze woningen zijn in Amsterdam heel hard nodig. We zijn dan ook heel blij met de samenwerking met VORM. Door de krachten te bundelen bij het verwerven van locaties zijn ingewikkelde projecten toch haalbaar. En dat is zeker in deze tijd, waarin we moeten blijven bouwen, ontzettend belangrijk, zegt directeur Nicole de Vrij van Eigen Haard op de eigen website.

Het wooncomplex krijgt een binnentuin van zo’n 1.200 m2. Het moet een groene oase in dit stadsdeel worden. Het wordt een ‘wilde tuin’ met inheemse planten die goed groeien in en passen bij de omgeving. Dat is niet alleen fijn voor bewoners – het is óók goed voor de biodiversiteit in de stad. De tuin is voorbereid op de gevolgen van het veranderde klimaat. Zo wordt regenwater opgeslagen in wadi’s en opgenomen in de bodem. En natuurlijk geldt: hoe meer groen, hoe meer verkoeling in de zomer, vermeldt Eigen Haard op haar website. De oplevering van de eerste woningen is voorzien voor 2027.

Maashorst breidt gebied tiny houses op agrarische grond uit

Bewoners van locaties waar de gemeente Maashorst tiny houses op agrarisch grondgebied wil realiseren, zijn niet enthousiast over de plannen. De lokale overheid heeft afgelopen week dan ook besloten dat er ook op andere locaties in het buitengebied dergelijke projecten kunnen worden gerealiseerd dan het eerder aangewezen Zeelandse buurtschap Kreitsberg-Duifhuis- Hoefkens. Het zou dan onder meer gaan om het gebied richting Odiliapeel, meldt dagblad AD.

Het gaat om een al veel besproken proef, die een pilot moet zijn voor heel Nederland. Deze is bedoeld om boeren een nieuwe toekomst te bieden. Onder meer het creëren van nieuwe natuur op hun weilanden mogen zij dan bekostigen met het verhuren van tiny houses op deze terreinen. Inmiddels hebben drie partijen zich gemeld voor de proef. Het gaat om Peel Natuurdorpen, Creabitat en de Zeelander Has van Hal. Andere belangstellende partijen kunnen zich nog melden bij de gemeente Maashorst. Een proefproject mag uit niet meer dan 24 tiny houses bestaan. Drie huisjes per hectare is de norm, de woningen mogen er 20 jaar blijven staan en moeten voor de helft worden bewoond door Maashorsters.

Leerlingen van 14 jaar bouwen tiny house voor corporatie

Op de Praktijkschool van het Pius X College in Bladel bouwen leerlingen met hulp van regionale bedrijven een tiny house, dat in principe via Woningstichting De Zaligheden een plekje moet krijgen in de Brabantse gemeente. Daarover bericht het Eindhovens Dagblad.

Van schetsen tot de daadwerkelijke bouw, alle fases worden door de 16 deelnemende leerlingen doorlopen om een tiny house met een vloeroppervlak van 18 m2 te bouwen. Drie dagen per week werken de merendeels 14-jarige bouwers aan het huisje. De school heeft het project samen met de stichting Tiny House@School opgezet. Zo benaderden zij gezamenlijk succesvol bedrijven in de regio om leermeesters en bouwmaterialen te leveren.

Noodkreet tegen tiny houses in Almelo

De initiatiefgroep Anders Wonen Almelo is dolgelukkig met het door de gemeente toegewezen voormalig honkbalveld in buurtschap ’t Maatveld. Zij mag hier 11 tiny houses realiseren. Het besluit is bij de omwonenden slecht gevallen. Zij hebben volgens dagblad Tubantia al een bedrijvencomplex, plannen voor vakantiehuizen en een rondweg moeten slikken. De tiny houses gaan volgens hen nogmaals een flinke hap uit de open ruimte van het buurtschap nemen.

Als het project gerealiseerd wordt verdubbelt het aantal huishoudens in ’t Maatveld. Dat vinden de huidige bewoners een forse impact. Zij vinden een braakliggend terrein in de bebouwde kom van de stad Almelo veel geschikter voor een tiny house-project, vooral ook omdat daar al de infrastructuur aanwezig is. Zij hebben hun ongenoegen laten blijken in een noodkreet aan de gemeenteraad.

Hengelo ziet brood in friends houses

Friends houses is een interessante nieuwe woonvorm, die het woningtekort kan verminderen. Dat stelt het Hengelose PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt in de maandelijkse talkshow Hengeloos Peil van 1Twente. In dergelijke huizen wonen vrienden bij elkaar en delen de kosten. Dit concept kan interessant zijn voor starters, maar ook voor senioren. Je ziet daarvan landelijk steeds meer voorbeelden en initiatieven’, aldus de gemeentelijke volksvertegenwoordiger.

Het college van B&W staat positief tegenover zogenoemde friends-contracten en wil dit daar waar mogelijk stimuleren. Mits het geen verkapte kamerbewoning is. Ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten hebben volgens het college ook steeds vaker interesse in het realiseren van friends houses.

Groen dierenparadijsje

Met onze Insta-afsluiter nemen we een kijkje in een heerlijk groen minimalistisch tiny house. Met eigen slaapkamers voor de hond en kat!

Mobiele versie afsluiten