Hallo, dit is het KWM Journaal van week 3 met onder meer de staatscommissie adviseert kleinere woningen, tiny house-bewoners in de kou, leerlingen bouwen reeds verkocht tiny house en goed en slecht nieuws voor tiny houses in Schoorl. Dit en nog veel meer.
Staatscommissie hamert op kleinere woningen
Eenpersoonshuishoudens zijn verantwoordelijk voor 29% van de woningvraag en het aantal alleenwonenden gaat de komende jaren alleen nog maar toenemen onder alle leeftijdsgroepen. Dat stelt de staatscommissie in haar rapport Gematigde Groei over de demografische ontwikkelingen tot 2050. De vraag naar geschikte woningen voor eenpersoonshuishoudens zal volgens de commissie veel sterker toenemen dan de vraag naar gezinswoningen.
De staatscommissie constateert dat er op dit moment sprake is van een disbalans tussen de kwantitatieve en kwalitatieve woonvraag en het woningaanbod. Dit geldt voor verschillende levensfases; jongeren kunnen geen passende en betaalbare woningen vinden en ouderen hebben moeite om door te stromen en om wonen en zorg op een goede manier te combineren, aldus het rapport, dat spreekt over een verwachte toename van 601.000 eenpersoonshuishoudens in 2037 op een totale toename van 916.000 huishoudens.
Momenteel bestaat nu zo’n 40% van de Nederlandse huishoudens uit één persoon. Vooral bij ouderen en migranten is het aandeel eenpersoonshuishoudens boven gemiddeld groot. Ook een toenemende individualisering is een oorzaak. Meer mensen wonen alleen, bijvoorbeeld voordat ze gaan samenwonen of na een scheiding. Steeds meer mensen wonen (bewust) alleen, vooral in grote steden, concludeert de staatscommissie in het rapport. De mismatch in de woningvoorraad komt volgens de commissie grotendeels door het feit dat er in ons land circa vijf miljoen eengezinswoningen zijn en slechts 2,6 miljoen gezinnen.
De woningbouw moet volgens de staatscommissie de komende jaren dan ook meer gaan sturen op de veranderde bevolkingssamenstelling en de woonbehoeften, waaronder meer betaalbare, kleinere woningen en andere en gemeenschappelijke woonvormen. Dit laatste is vooral van belang voor de volksgezondheid om de zorg voor de grote groep grijze Nederlanders te waarborgen.
Tiny-bewoners in de kou
Bewoners van de tiny houses aan de Barbeelstraat in Eemnes zitten er deze dagen winters bij in hun huisje. Er al sinds november problemen met de verwarming in het tijdelijke wijkje voor starters en vluchtelingen uit de Oekraïne. Dat meldt het regionale dagblad De Gooi en Eemlander, dat bewoonster Lotte de Jong sprak over de bibberige situatie.
De 24-jarige inwoonster van de Utrechtse gemeente laat weten dat het met 11 graden in haar huisje niet meer te doen is. Ze zoekt nu veelal de warmte op bij anderen. Drie infraroodpanelen zouden het huisje knus en warm moeten krijgen, maar bij de eerste kou in november ontdekte Lotte al problemen. Inmiddels werken twee van de drie panelen, maar echt warm wordt het niet. Een fikse domper op de woonvreugde, die afgelopen zomer nog zo groot was. Toen was Lotte een van de acht gelukkigen van de 378 starters die zich voor een tiny house meldde. Ook andere bewoners hebben problemen met de verwarming.
Woningcorporatie De Alliantie, die de huisje verhuurt, laat De Gooi en Eemlander weten de situatie uiterst vervelend te vinden. Zij gaat nu actie ondernemen en de bewoners helpen met een extra kachel of een vergoeding voor een inmiddels zelf aangeschafte extra kachel.
Illegaal tiny house ontdekt in Loosduinen
De Haagse pandbrigade heeft in de wijk Loosduinen een illegaal tiny house ontdekt op een oud bedrijventerrein, weet het AD te vertellen. De gemeente laat weten dat de bewoners op het moment van de ontdekking niet thuis waren, maar dat de kat zich wel even liet zien. De gemeente stelt een nader onderzoek in naar de tot nu toe voor haar onbekende woonsituatie.
De handhavingsactie richtte zich op illegale bouw en onrechtmatig wonen. De pandbrigade ontdekte ook woekerhuurprijzen. Zo troffen zij een woning van 35 m2 aan, waarvoor de huurders 1300 euro per maand moeten neerleggen. Naast de controle van de pandbrigade was er ook een grote verkeerscontrole, die leidde tot ruim veertigduizend euro aan boetes.
Snel 81 flexwoningen in Zoetermeer
Zoetermeer krijgt binnenkort 81 flexwoningen en een paviljoengebouw. ,,De woningen hebben een permanente kwaliteit, maar gaan op een tijdelijke locatie staan. Ze kunnen meerdere malen verplaatst worden’’, zegt Dick van Woenzel van projectontwikkelaar Vidomes op LinkedIn.
In samenspraak met de gemeente Zoetermeer hebben Vidomes en HP Architecten het ontwerp van de huisjes gemaakt. ,,Vooral het doorlopen van het participatie traject met HP Architecten, de gemeente en de omwonenden was een feestje’’, vertelt Van Woenzel. ,,Het ontwerp hebben we, met behulp van de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting en het Aedes vereniging van woningcorporaties inkooptraject voor Flexwoningen op de markt gezet. Deze minitender is uiteindelijk gewonnen door GAPPH Modular en DMT Modular. Zij maken samen met SVP Architectuur en Stedenbouw het ontwerp verder af. We gaan de vergunningstukken verder afmaken en ons voorbereiden op de uitvoering van de woningen. In de tijd van woningnood is het super fijn om zoveel sociale woningen in relatief kort tijdsbestek te kunnen toevoegen.’’
Leerlingen bouwen al verkocht tiny house
Techniek-leerlingen van het Assink Lyceum in Neelde zijn gestart met de bouw van een zelfvoorzienend en bio-based tiny house. Het is de ultieme praktijkopdracht, want de toekomstige techneuten doen al het timmer- en loodgieterswerk, de isolatie, het sanitair en elektra helemaal zelf, aldus de website Nieuws uit Berkelland,
Duurzaamheid staat centraal, want het tiny house krijgt zonnepanelen, een grasdak, een droogtoilet en isolatie van natuurlijke materialen. Het project is bijzonder, omdat de leerlingen naast hun docenten ook advies krijgen van de lokale bouwkundige Peter Davids en er al een koper is voor het huisje. De school was op zoek naar een manier om het lokale bedrijfsleven bij de schoolpraktijk te betrekken en om de lesstof te moderniseren met onder meer aandacht voor de energietransitie. Ondernemer Davids stapte in evenals een koper voor het tiny house. De leerlingen vinden het prachtig. Wat ze maken krijgt echt een functie. Dat motiveert enorm’’, zegt docent Gerard Luttikholt op Nieuws uit Berkelland.
Goed en slecht nieuws tiny houses Schoorl
Goed en slecht nieuws voor tiny house-initiatiefnemers in Schoorl. Het slechte nieuws is dat de stijgende bouwkosten en rente het project nagenoeg onrendabel maken. Zo staat de realisatie plots op de tocht. Het goede nieuws is dat als er een oplossing wordt gevonden er elf in plaats van de oorspronkelijke zeven tiny houses mogen worden gerealiseerd.
De gemeenteraad heeft de gemeente Bergen de opdracht gegeven om een samenwerkingsverband te verkennen tussen de Provincie Noord-Holland en de wooncoöperatie Tiny Houses Schoorl om het project alsnog te realiseren. Dat meldt Beat FM op haar website. De gemeente heeft een stuk grond aan de Oudendijk voorgesteld om de tiny houses te bouwen. Als de match tussen provincie en initiatiefnemers slaagt en aan alle voorwaarden voldoet kunnen er vier huisjes meer worden gebouwd dan aanvankelijk gepland.
Hoofdrol tiny house in toneelstuk
Toneelgroep Oesse Volluk uit Nieuwleusen speelt in februari en maart een zelfgeschreven komedie, waarin alles draait om de bouw van een ergonomisch, duurzaam en ruimtebesparend twee-onder-één-kap tiny house. Het toneelstuk is getiteld Wanneer de woningnood het hoogst is…., valt te lezen op de website van Vechtdal TV.
De hoofdpersoon is projectmanager Tiny Boks die de populariteit van tiny houses wil uitbaten met zijn pilot EcoChateau. Voor de bewoners komen er nogal wat addertjes onder het gras vandaan, maar die hadden ze volgens de ontwikkelaar in de kleine lettertjes kunnen lezen. Zo moet wat aan de ene kant van de woning wordt geplaatst ook aan de andere kant worden gerealiseerd en mogen er geen werk gerelateerde activiteiten plaatsvinden. Dat zorgt uiteraard voor bijzondere, ongemakkelijke en komische taferelen. Ook al omdat het verbrandingstoilet niet helemaal goed is geïnstalleerd. De komedie wordt gespeeld op vrijdag 16 februari en 1 maart in Nieuwleusen, op zaterdag 2 maart in Dalfsen (benefietvoorstelling voor Tour du ALS) en op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart in Ommen.
Prijs tiny houses Emmeloord blijft discussievoer
De dertig te realiseren tiny houses in Emmeloord blijven de gemoederen bezig houden. De prijs van gemiddeld 250.000 euro voor een huisje op een kavel van gemiddeld 350 m2 is nog steeds voer voor discussie. De lokale partij ONS Noordoostpolder vraagt zich af of dit project niet zijn doel mist, schrijft het regionale dagblad AD De Stentor.
De woningen van 50 m2 groot moeten tussen de 245.000 en 265.000 euro gaan kosten. Hiervoor woon je wel op een ruime kavel van 300 tot 400 m2 en in het groen. Makelaar Jeroen Hofstede en bedenker Peter Blauw noemen het betaalbaar wonen in de huidige markt. Ook het college van burgemeester en wethouders is van mening dat het duurder had gekund.
ONS Noordoostpolder vindt het echter geen optie voor starters en hebben B&W om opheldering gevraagd. ONS is van mening dat het geen wijkje met tiny houses wordt, maar een chaletpark en dat je met deze prijzen niet meer van een starterswoning kunt spreken. B&W vindt dat de vraagprijs een zaak van marktwerking is. De presentatie van het project is volgens het college de grote oorzaak van het tumult, want de woningen zijn nooit voor starters bedoeld geweest. Doordat de makelaar en bedenker de tiny houses betaalbaar hebben genoemd, zou een verkeerd beeld geven. Peter Blauw liet al eerder weten dat mensen een ander beeld hebben bij een tiny house en dat hij zijn huisjes beter als compacte villa had kunnen omschrijven. Hofstede benadrukte dat de koopprijzen aan de onderkant van de markt zijn.
Leem en boomstammen
We sluiten weer af met een inspirerende Instagram-post (credits: comitivaferramula), die laat zien wat je al niet met boomstammen en leem kunt doen. Een echt huisje bouwen bijvoorbeeld!