Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 37)

Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 37 met onder meer: jongeren zien flexwonen wel zitten, een onderzoek naar deelgemeenschappen in Te Veld, Gemert-Brakel stelt zich open voor alle woonvormen en tiny house in Hoogeveen aangesloten op waterstof. Dit en meer!

Onderzoek deelgemeenschappen in Te Veld

Hogeschool Fontys gaat een jaar lang de ontwikkeling volgen van de nieuwe deelgemeenschap in de Eindhovense Buurtschap te Veld. De opleider heeft hiervoor een subsidie ontvangen. De leidende vraag in het onderzoeksproject is: hoe willen we in de toekomst samen wonen en leven? Hiervoor gaan we in co-creatie met bewoners op zoek naar nieuwe perspectieven op een duurzame samenleving, bouwend op de veerkracht vanuit gemeenschappen, aldus hoofdonderzoeker en projectleider Ferry van Mosselaer in het nieuwsmedium Bron van Fontys.

Fontys werkt in dit onderzoek samen met de gemeente Eindhoven, Woonstichting Thuis, Woonbedrijf Eindhoven, Van Wijnen Projectontwikkeling en Minitopia. Van Mosselaer wordt bij het onderzoek ondersteund door Pauline van den Berg van het lectoraat De Ondernemende Regio. Verschillende bewoners van het buurtschap delen hun ervaringen met de onderzoekers, die het ontwerpproces met deze bewoners faciliteren en continu anticiperen op nieuwe inzichten. Uiteindelijk moeten de ervaringen en ideeën van de bewoners en de andere betrokken partijen input opleveren voor de vormgeving van toekomstige deelgemeenschappen, stelt Van Mosselaer.

Ludiek: beloning voor tip nieuwe huurwoonplek

Veel mensen zijn in deze tijd van woningnood op zoek naar een woonplekje. Op sociale media kom je dan ook dagelijks oproepen tegen van zoekenden. Soms zit er een originele bij, zoals die van Juul Mulder op Facebook. De 45-jarige moeder en haar 12-jarige dochter Thura hebben een beloning uitgeloofd voor de gouden tip, die leidt tot het huren van een nieuw woonstekkie.

Het tweetal zoekt in of rondom de stad Groningen een huisje met een tuin, een appartement in een boerderij of een stukje land voor een tiny house of yurt voor een lange huurperiode. Wie tips heeft, of nog mooier: een plekje, kan zich melden bij Juul via juul-unlimited@hotmail.com. De gouden tipgever kan 1000 euro op zijn of haar bankrekening tegemoet zien.

Gemert-Bakel geeft alle woonvormen ruim baan

De gemeente Gemert-Bakel geeft in haar nieuwe omgevingsvisie ruim baan aan allerlei woonvormen, waaronder ook tiny houses, woningsplitsing, hofjes en erfdelen. We hebben niets verboden, alles staat open, aldus wethouder Willeke van Zeeland in het Brabants Dagblad.

Nog niet zo lang geleden was woningbouw voor de Brabantse gemeente nauwelijks een gespreksonderwerp, want er werd uitgegaan van krimp. Een misvatting, want er moeten de komende 10 jaar 2.400 woningen worden gebouwd. Ook daarna stopt het niet volgens de beleidsmakers, dus is er een omgevingsvisie tot 2040 gemaakt.

Door het toekomstig  stoppen van veel agrariërs in de gemeente, biedt vooral landbouwgrond veel woningbouwkansen. De gemeente wil wel per situatie kijken wat er wel en niet kan. Zo krijgen niet alle stoppende agrariërs volgens het Brabants Dagblad zomaar een vergunning om een woongemeenschap te realiseren op hun erf. Voor de omgevingsvisie heeft Gemert-Brakel ook de wensen van haar inwoners gepolst.

Tiny houses Nijkerk worden permanent

De 28 tiny houses van het project Spoorkamp 1b in Nijkerk krijgen een permanent karakter. Dat blijkt uit enthousiaste reacties van alle aanwezige fracties tijdens de raadscommissie van afgelopen week. De huisjes hebben nu nog een tijdelijke vergunning tot en met 2026. Naast de toekenning voor permanente ruimte voor de tiny houses bevat het plan Spoorkamp 1b ook een toekomstig hofje van 12 seniorenwoningen en 18 appartementen voor starters.

Straatje modulaire woningen in Wageningen

De Provincie Gelderland laat tijdens haar Gelderse Woonmaand ook 6 inspirerende innovatieve kleine en compacte woningen zien onder de noemer Straatje erbij? Gewoon doen!. De bouwbedrijven Heijmans, Barli, Startblock, Gapph Modular, Van Dillen en RxDomi tonen hun modulaire woningen op het terrein van Wageningen University & Research (WUR) van 17 oktober tot en met 13 november a.s.. Dat meldt organisator TwynstraGudde.

De Gelderse Woonmaand is speciaal bedoeld voor gemeenten, regio’s, woningcorporaties, bouwers, kennisinstellingen, beleggers en ontwikkelaars, maar ook particulieren (initiatiefgroepen CPO) kunnen een kijkje komen nemen. Een maand lang zijn er verder allerlei activiteiten rond het verkleinen van de woningnood, die de aanwezigen moeten prikkelen om oplossingen te bedenken voor het tekort aan woningen.

Starters positief over flexwoningen

Voor de een zijn ze een gruwel voor de ander een oplossing voor de woningnood: flexwoningen. Maar liefst 1 op de 3 starters, die op zoek zijn naar een koopwoning, zien een flexwoning op grond met tijdelijke woonbestemming best wel zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vooral de lage maandlasten van een flexwoning worden als aantrekkelijk gezien. Maar ook zien zij het als een kans om op de koopwoningmarkt te komen, concludeert de NHG op LinkedIn.

Jonge woningzoekenden blijken ook positief over het type woning. Consumenten die een flexwoning willen kopen vinden het belangrijk dat ze de woning na een paar jaar makkelijk kunnen verkopen en daarbij niet met een schuld komen te zitten. Meer dan de helft vindt het fijn als ze er 10 jaar kunnen wonen. Voor 1 op de 5 mensen is 5 jaar ook goed. Daarnaast vinden ze de locatie en voorzieningen in de buurt belangrijk. Een zorg is dat ze mogelijk minder vermogen opbouwen dan bij een reguliere woning, aldus de organisatie in een persbericht. NHG, die zich inzet voor verantwoorde woonfinanciering, onderzoekt momenteel of zij via haar garantieregeling de achterblijvende financieringsmogelijkheden voor dit type woningen kan verbeteren.

Fracties willen meer vaart in tiny house-plannen Buitenpost

De fracties van PvdA en GroenLinks hebben tijdens de laatste gemeenteraad van Achtkarspelen het college van burgemeester en wethouders gevraagd vaart te zetten achter een tiny house-initiatief van de vereniging Lytse Hûskes Bûtenpost. De fracties willen volgens de website van RTV NOF weten wanneer het college het plan gaat onderzoeken, de belanghebbenden hierbij worden betrokken en de raad hierover wordt geïnformeerd.

PvdA en GL maken zich zorgen over de stagnatie van het woningbouwproject Acht oan de diken in Buitenpost, waar verschillende soorten woningen moeten komen. Inspraak van de inwoners is een belangrijk onderdeel van dit project. De tiny houses zouden aan het plan kunnen worden toegevoegd.  Lytse Hûskes Bûtenpost wil zelfontworpen huisjes van maximaal 50 m2 realiseren in het Friese dorp. De permanente woningen moeten duurzaam grondgebonden worden gebouwd. De vereniging bestaat uit zo’n 20 mensen, die allen al wonen of afkomstig zijn uit Buitenpost. Zij willen wonen met een kleine ecologische voetafdruk, lagere maandlasten en minder spullen.

Tiny house op waterstof aangesloten in Hoogeveen

Het Waterstof Tiny House in Hoogeveen heeft afgelopen week als eerste woning ooit waterstof geleverd gekregen van Essent. Een mijlpaal in de energietransitie, schrijft Regio Nieuws Hoogeveen op haar website. Het kleine huisje is de eerste demo-woning in de wijk Erflanden, waar deze maand 9 woningen worden aangesloten op het innovatieve waterstofnetwerk.

Zagen in je woonbus

Bus ombouwen, maar bang om in het plaatwerk te zagen? Dat had leeanjibi ook, maar zij durfde het toch aan. Kijk hoe zij het deed met onze Insta-afsluiter.

Mobiele versie afsluiten