Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 39)

Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 39 met onder meer: Laarbeek wil tiny houses in achtertuin meer mogelijk maken, meer flexwoningen in Malden, straatje erbij kan 95.000 woningen opleveren en tiny houses in Lisse op de rit. Dit en meer!

Laarbeek wil klein wonen in achtertuin beter mogelijk maken

De gemeente Laarbeek overweegt om het plaatsen van tiny houses in de achtertuin of de ombouw van garages tot kleine woningen gemakkelijker mogelijk te maken. Zij wil gebruik maken van de mantelzorgregels, maar de medische noodzaak laten vervallen. Iedereen die de intentie heeft voor elkaar te zorgen zou voor zo’n woning in aanmerking moeten komen. Er moet nog wel goed gekeken worden naar de exacte voorwaarden, meldt dagblad AD.

Met dit initiatief wil de gemeente de woningmarkt meer lucht geven. Er zouden maximaal 2 huishoudens op een perceel mogen wonen. Het geeft ouders de mogelijkheid een huisje voor hun kinderen te realiseren of andersom. Ook voor ouderen, die op de wip van een verzorgingstehuis zitten, zou het een mooie uitkomst kunnen zijn. Overigens hoeven de huishoudens niet per se familie van elkaar te zijn. Om wildgroei te voorkomen wil de gemeente wel strak omlijnde regels vaststellen.  

Tiny houses en appartementen Nieuwveen voor jonge starters

De 3 tiny houses in het project Teylerspark II in Nieuwveen zijn verkocht aan jonge starters die wonen of gewoond hebben in de gemeente. Hetzelfde geldt voor de 32 appartementen en 10 rijtjeswoningen met 2 lagen. Wethouder Ines de Ridder noemt dit op de website Nieuwkoops een geweldig resultaat.

Het project is speciaal voor jonge starters opgezet. De bouwstart staat voor november van dit jaar gepland. Komende maand worden de nutsvoorzieningen voor het wijkje gerealiseerd. Ik ben blij dat we zo’n mooi project kunnen realiseren speciaal voor jonge starters uit onze eigen gemeente. Juist nu op de woningmarkt vind ik het belangrijk dat ook deze doelgroep kans maakt, aldus de wethouder.

Tiny wonen met kleine zorgverplichting in Wijbosch

Zorgorganisatie Laverhof in Wijbosch wil in samenwerking met Butterfly Effect 6 tiny houses realiseren voor buurtverbinders, die de zorg binnen de zorggemeenschap moeten gaan ontlasten. De toekomstige bewoners moeten solliciteren om voor een huisje in aanmerking te komen. Zij worden onderdeel van de gemeenschap en van hen wordt verwacht dat zij enkele sociale taken op zich nemen. Dit meldt de krant Mooi Schijndel.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meijerijstad heeft ingestemd met het plan, dat binnenkort in de gemeenteraad wordt behandeld. De gemeente heeft zich tot doel gesteld om het ontwikkelen van actief burgerschap te stimuleren, regisseren en faciliteren. De tiny houses voor buurtverbinders van Laverhof passen mooi in dit streven.

‘Meer tiny houses voor werkende jongeren bouwen’

Voor werkende jongeren zouden meer kleinere woonconcepten moeten worden gerealiseerd. Dat zegt Nick Heijmans van HypotheekXperts in een interview met de hypotheeknieuwssite Kop-Munt. Tiny houses bijvoorbeeld, een beetje in de natuur maar niet te ver van het werk. Betaalbaar, bijvoorbeeld zo’n 2 ton voor 30 à 40 vierkante meter. Je ziet ze helaas weinig. Er is weinig beschikbare grond en als die er is dan wordt daar liever een hele woonwijk op geplaatst van huizen van 5 à 6 ton. Aan tiny houses wordt dan te weinig verdiend.

Hypotheekexpert Heijmans denkt dat meer levensloopbestendige woningen voor senioren zeker ook zullen bijdragen aan de doorstroming op de woningmarkt. Maar met alleen maar focus op senioren betwijfel ik of we het gaan redden, stelt hij op Kop-Munt. Heijmans zet dan ook grote vraagtekens bij het slagen van de missie om 100.000 woningen per jaar te gaan bouwen in Nederland. Zeker gezien alle huidige regels en bezwaarmogelijkheden van omwonenden. Iedereen zou wat coulanter mogen zijn en accepteren dat we zullen moeten bouwen op bijvoorbeeld grasvelden. Want het is zeker nodig, 100.000 woningen per jaar. Er is een nijpend tekort, voor alle doelgroepen. Er zal een tekort ontstaan van zo’n miljoen woningen als we niets doen.

Malden maakt haast met nog eens 40 flexwoningen

De gemeente Heumen wil haast maken met nog eens 40 flexwoningen om de woningnood te bestrijden. Recent werden er al 24 flexwoningen gebouwd in dorpskern Malden, waar ook de andere huisjes moeten komen. Voor de 24 flexwoningen aan de Rijksweg waren er wel duizend kandidaten, aldus wethouder Vincent Arts in dagblad De Gelderlander. Dat illustreert wel waarom we hier zo graag haast mee maken.

Omwonenden van het beoogde terrein, dat grenst aan de zuidelijke wijk Hoogenhof, zijn volgens De Gelderlander niet blij met het plan. Zij menen onder meer dat het vrije uitzicht wordt verpest en er meer verkeersoverlast zal ontstaan in de wijk. Volgens de wethouder komt de locatie echter tot nu toe als meest geschikt uit de bus. Hij hoopt dat de huisjes in 2025 al zijn gerealiseerd. Malden zou dan in totaal 82 flexwoningen hebben gebouwd sinds 2019.

Straatje erbij simpel te realiseren in 2.100 dorpen en steden’

In meer dan 2.100 dorpen en steden is ruimte voor een straatje erbij. Het gaat dan om maximaal 50 woningen per straatje. Dat levert op relatief korte termijn 95.000 woningen op, bijna 10 procent van de 980.000 benodigde woningen in 2030. Dat heeft volgens Metro het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) becijfert.

Het straatje erbij is volgens het PBL een relatief simpele manier om snel meer woningen te bouwen, omdat infrastructuur en voorzieningen al aanwezig zijn in de bestaande dorpen en steden. De bouwkosten zijn eveneens relatief laag, stelt het bureau. Het idee van een straatje erbij staat ook in het nieuwe regeerakkoord, ondanks dat er ook zorgen zijn over de aantasting van het landschap, hoge verkoopprijzen van deze woningen, het opofferen van landbouwgrond en meer autogebruik van de bewoners.

Tiny house-wijkje Lisse op de rit

De ontwikkeling van 8 tiny houses in Lisse kan van start nu de kersvers opgerichte Vereniging van Opdrachtgevers Lotushof en wethouder Jolanda Langeveld een reserveringsovereenkomst voor het terrein in de Bloemenbuurt hebben getekend. De gemeente Lisse wil graag verschillende soorten woningen voor een diverse groep bewoners in het dorp. In opdracht van de gemeenteraad proberen we ook nieuwe woonvormen uit, zoals tiny houses, aldus de wethouder op de website Regio Online.

Als de toekomstige bewoners aan alle gestelde eisen hebben voldaan wordt de grond aan hen verkocht. Lotushof heeft een groene ambitie en wil de wijk extra waarde geven. De bewoners hebben dan ook diverse gesprekken gevoerd met omwonenden en de gemeente alvorens zij hun ontwerpen hebben gemaakt voor de huisjes. Deze mogen maximaal 32m2 oppervlakte beslaan plus een eventuele veranda van maximaal 8m2. De resterende grond is voor gemeenschappelijk gebruik. De toekomstige bewoners willen zoveel mogelijk groen behouden, schrijft Regio Online. Om het terrein vorm te geven is een landschapsarchitect in de arm genomen door de uit verschillende generaties afkomstige bewoners. Zij willen een uniek tiny house-wijkje realiseren.

Gemeenten scoren slecht met kleinere seniorenwoningen

De beschikbaarheid van passende, kleinere seniorenwoningen laat in de meeste Nederlandse gemeenten te wensen over. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) na een peiling onder 34.600 leden van 50 jaar en ouder. Het is daarom van groot belang voor gemeenten om ouderen tijdig te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen, zegt Cindy Kremer, directeur van de belangenvereniging voor huizenbezitters.

Volgens de VEH willen veel oudere mensen wel verhuizen, maar worden hierbij gehinderd door een tekort aan passende alternatieven. Als die niet worden gebouwd kunnen ze geen kant op en komen er geen woningen vrij voor de groep mensen die juist staan te springen om een iets ruimer huis, aldus Kremer in een persbericht.

Gemeenten krijgen gemiddeld slechts een 4,8 als het gaat om beschikbaarheid van levensloopbestendige woningen. Gemeenten kunnen de bouw van levensloopbestendige nieuwe woningen in hun gebiedsontwikkeling vastleggen en zelf initiatieven nemen. In overleg met ontwikkelaars, bouwers en makelaars moeten de woonbehoeften van senioren worden omgezet in de bouw van geschikte seniorenwoningen. Dat is in het belang van alle inwoners’, besluit de VEH-directeur.Onze uitsmijter is ditmaal niet afkomstig van Instagram, maar van YouTube. Leerlingen van het Pius X College in Bladel bouwen in het nieuwe schooljaar verder aan hun tiny house. Kempen TV maakte er een mooie reportage van, waarin leraren, leerlingen en sponsoren alles vertellen over dit project dat in mei 2025 moet zijn afgerond.

Kwekerij wil tiny house-zorggemeenschap realiseren

De Barendrechtse kwekerij Het Kwekerijtje wil graag verhuizen naar een groter terrein waar het kweken van vaste planten, voorbeeldtuinen en een tiny house-zorggemeenschap kunnen worden gecombineerd. Dat vertelt eigenaresse Mariëtte den Breejen in krant De Schakel.

Een community waar hoog functionerende autistische of hoog gevoelige jongeren op zichzelf kunnen leren wonen. Waar we een mooie plek creëren zodat bezoekers in de tuin genieten van het buiten zijn en tot rust komen in de natuur. Met een ruimte om tuinboeken te lezen en met bijvoorbeeld een koffiehoekje. Een fijne plek voor mens en natuur waar we als community samen voor zorgen, aldus Mariëtte, die met haar kwekerij mensen wil inspireren om groene tuinen te realiseren.

Lofzang voor interieur tiny house

Mensen zijn vaak enthousiast over hoe anderen hun tiny house hebben ontworpen, maar er is altijd baas boven baas. Dit Amerikaanse huisje op #livingbiginatinyhouse zorgde voor lyrische reacties als gewoonweg ongelooflijk, mijn absolute favoriet tot nu toe en ik ben klaar voor mijn tiny house! Bekijk onze Insta-uitsmijter van deze week en oordeel zelf

Mobiele versie afsluiten