Hallo, dit is het KWM Journaal van week 4 met onder meer tiny houses in gevarieerd nieuwbouwproject, 400 flexwoningen in Hilversum, boer maakt voedselbos rendabel met tiny houses en kleinschalig wonen centraal in woonzorgproject in het Belgische Bornem. Dit en nog veel meer.
Tiny houses en appartementen in nieuwbouwwijk
In de gemeente Nieuwveen zijn tiny houses eens een keer niet een pilot, maar gewoon onderdeel van een nieuwbouwproject. Het project Teylerspark behelst 61 duurzame woningen, waarvan drie tiny houses van bouwer Tiny Rebel. Ook komen er 32 compacte appartementen.
Projectontwikkelaar Daalen Bouw en Ontwikkeling realiseert binnenkort een gevarieerd wijkje met acht kwadrantwoningen, tien rijwoningen, acht rug-aan-rugwoningen, 32 appartementen en dus drie tiny houses. Dit allemaal in een groene parkachtige omgeving midden in het dorpje aan de Amstel. De tiny houses krijgen een woonoppervlak van tussen de 45 en 50 m2. Zowel het exterieur als het interieur wordt gebouwd met hout. De huisjes hebben een woonkamer, slaapkamer en een aparte berging en staan op een ruime kavel.
Het project is vooral bedoeld voor jongeren en starters. ,,We zijn ontzettend blij dat we deze woningen kunnen realiseren. Het is namelijk belangrijk dat ook deze doelgroep een betaalbare woning in de gemeente kan kopen en hier dus kan blijven’’, zegt wethouder Antoinette Ingwersen op de gemeentelijke website. Inwoners mochten meedenken over dit nieuwbouwplan. ,,Met elkaar hebben wij een plan gemaakt aan de wensen van jongeren en starters, maar ook van de omwonenden.’’
De appartementen krijgen een woonoppervlak van 47 tot 67 m2 in een drielaagsgebouw met lift. Bij alle woningen krijgen jongeren en starters uit Nieuwveen voorrang. Ook voormalige Nieuwveners, die in de afgelopen tien jaar de gemeente hebben verlaten krijgen een voorkeursbehandeling bij de toewijzing. De verkoop start vermoedelijk in maart en dan worden ook de prijzen bekend. De gemeente beloofde in 2020 dat er woningen tussen zouden zitten met een rpoijs tussen de 140.000 en 200.000 euro. Door de hoge bouwprijzen gaat dat naar alle waarschijnlijkheid niet lukken, maar de gemeente probeert onder meer via regelingen de woningen toch betaalbaar te houden voor de beoogde doelgroep.
Kleinschalig wonen centraal in woonzorgproject Bornem
Het Belgische Bornem krijgt een zorgproject, waarin kleinschalig en genormaliseerd wonen centraal staat. Het project Groenlaar is volgens Architectenbureau Studio Klein-Brabant een vernieuwende benadering van woonzorgcentra. ,,Met dit project streven we niet naar een traditioneel rusthuis. Het betreft vijf woongroepen van twaalf personen met elk een eigen voordeur op de begane grond. Dit is ideaal voor mensen die nog redelijk mobiel zijn maar bijvoorbeeld kampen met dementie’’, zegt bouwheer Joost Ham van Cura-Cura op de website Architectura.
De initiatiefnemers willen een woonomgeving creëren waarin de bewoners zich thuis voelen en relatief zelfstandig van hun oude dag kunnen genieten. De woningen komen dan ook aan de rand van een park te staan, waarin kan worden gewandeld. Ook komt er een cafetaria. Het is een opmerkelijk project in Bornem, omdat nog niet zo lang geleden de lokale politiek de bouw van meer woonzorgcentra afraadde. Met de steeds groter wordende vergrijzing en een groeispurt in het aantal mensen met dementie denken de meeste politici daar nu anders over en kreeg het project groen licht.
Boer maakt voedselbos rendabel met tiny houses
De biologische akkerbouwers Cornelis en Carolien Mosselman mogen voor tien jaar tien tiny houses en een voedselbos realiseren op hun land op Goeree-Overflakkee. Ze zijn inmiddels begonnen met de aanleg van het voedselbos en het eerste tiny house staat ook al op zijn plek, meldt de website Tiny Findy.
Cornelis heeft andere ideeën over modern boeren dan vele andere. Hij kiest voor meer biodiversiteit, strokenteelt en lichte machines. Dit alles om de grond te verbeteren. Zijn bedrijf tovert hij met zijn vrouw om tot een biologisch regeneratieve boerderij. Zo krijgt hij ook interesse in een voedselbos. Cornelis verdiept zich in de permacultuur, maar een rendabel voedselbos realiseren blijkt niet haalbaar. Als een nicht vraagt of ze haar tiny house ergens op zijn land kwijt kan, vallen de puzzelstukjes in elkaar. Meerdere tiny houses op zijn land kunnen zijn voedselbos financieren.
Na vier jaar regelen hebben Cornelis en Carolien nu de vergunningen en financiering rond om de komende toen jaar plaats te bieden aan tien tiny houses. ,,Het was een pittig proces. Tiny houses zijn een bijzonder geval, het is geen gewone woningbouw en de gemeente vond het behoorlijk ingewikkeld. Niets is volgens het boekje. Maar dit is een pilot, we zijn aan het experimenteren met deze nieuwe vorm van wonen en de gemeente durfde gelukkig haar nek uit te steken’’, aldus de Zuid-Hollandse boer op Tiny Findy. ,,We willen hier iets heel moois neerzetten, zo mooi dat de gemeen te het niet meer wil ontmantelen.’’
Stel verraadt illegale mini-woonruimte
Sociale media zijn de uitgesproken kanalen om de wereld te laten zien hoe jouw leven eruit ziet. Dat het niet altijd even handig is om alles op Twitter, TikTok of Facebook te zetten, ondervond de Amerikaan Leland Brown Jr.. Samen met zijn vriendin spaart hij voor een tiny house of camper en woonde illegaal in een opslagruimte. Nadat hij hier een filmpje over plaatste op TikTok ontmaskerde hij hun woonverblijf zelf, weet het Belgische dagblad HLN te vertellen. Het stel sliep in stoelen, kookte elektrisch en badderde in openbare toiletten. Na de publicatie van het filmpje werden zij al snel gesommeerd de opslagruimte te verlaten. Het stel moet nu op zoek naar een ander alternatief verblijf om te kunnen sparen voor een eigen huisje.
Particulier verhuurt 21 kleine woonunits op eigen terrein
Wat lang een onmogelijk onorthodox woonplan was, is nu werkelijkheid in ’s-Graveland. Het echtpaar Erik en Bianca Schouten hebben 21 kleine woonunits van zo’n 30 m2 op hun eigen grond staan voor de verhuur. Afgelopen week kwamen veel belangstellenden een kijkje nemen bij het project, dat al voor de helft is bewoond, aldus dagblad De Gooi en Eemlander.
De familie Schouten lanceerde het plan voor tientallen tiny houses op hun terrein aan de Loodijk al jaren geleden, maar pas afgelopen jaar werd het particuliere plan goedgekeurd. De woningen zijn bestemd voor een- of tweepersoonshuishoudens en worden buiten de regionale woning toewijzing verhuurd via een makelaar uit Bussum. De huisjes mogen er tien jaar blijven staan.
Amerikaanse supermarkt verkoopt Tiny Home
Het fenomeen tiny house is naar Europa overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Ook daar zijn kleien huisjes nog steeds razend populair. Zo in trek dat je nu zelfs een tiny house bij de supermarkt kunt kopen, schrijft de website Pure Luxe.
De bekende Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft sinds kort de Tiny Home in haar assortiment. Voor 9200 euro is dit huisje van 24 m2 te koop. Het huisje heeft door de twee grote openslaande deuren aan de zijkant een schuurachtige stijl met twee dakkapellen voor licht op de zolderverdieping. Hoewel Walmart ook mikt op mensen die het als een leuk tuinhuisje willen gebruiken, kun je het ook prima als basis voor je minimalistische woning gebruiken. Bij de bestelling kun je de Tiny Home nog personaliseren door allerlei accessoires toe te voegen, zoals verlichting, verf en dakspanen.
Heijmans isoleert woningen met eigen vezelhennep
Bouwbedrijf Heijmans gaat haar grondgebonden houten huizen van het type Horizon voorzien van hennepisolatie. De benodigde vezelhennep verbouwt het bedrijf zelf in samenwerking met de organisatie Greeninclusive, dat het product Hempwool heeft ontwikkeld. Agrariër Hooijer neemt het telen van de vezelhennep voor zijn rekening in deze pilot, aldus de website van Het Houtblad.
Vezelhennep is een gewas dat een rol kan spelen ion de landbouwtransitie, doordat het snel groeit, een grote opbrengst per hectare levert, weinig water, voeding en arbeid nodig heeft en er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Verwerkt in platen heeft het een uitstekende isolatiewaarde voor woningen. Deze gaat Heijmans nu als proef gebruiken in haar duurzame houtskeletwoningen Horizon, die in haar speciale fabriek in Heerenveen worden geproduceerd. Wellicht volgen later ook de tiny houses van Heijmans dit voorbeeld.
Groen licht Hilversum voor 400 flexwoningen
De gemeente Hilversum heeft groen licht gegeven voor de bouw van 400 flexwoningen op het braakliggende Circusterrein aan de drukke buitenring van de omroepstad. Na de zomer wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor de woningen, die bestemd zijn voor woningzoekenden en mensen die in de knel zitten, schrijft dagblad De Gooi en Eemlander.
De gemeente sloot afgelopen zomer al een intentieovereenkomst met drie woningcorporaties en het ministerie om op het Circusterrein de woningbouw te versnellen met 400 flexwoningen voor een periode van vijftien jaar. Nu het haalbaarheidsonderzoek heeft uitgewezen dat het bouwplan op relatief korte termijn kan worden gerealiseerd. Verwacht wordt dat de eerste bewoners medio 2025 hun huisje kunnen betrekken.
Vijftig procent van woningen wordt aangeboden aan reguliere woningzoekenden, waarbij deels doorstromers en mensen met een cruciaal beroep in de zorg voorrang krijgen. De ander helft wordt verdeeld onder jongeren tot en met 27 jaar, spoedzoekers, statushouders en begeleid wonen. Bij de spoedzoekers wordt extra aandacht besteed aan de zogenoemde bankslapers, die zonder urgentie noodgedwongen bij familie of vrienden in zijn gaan wonen.
Pareltje van een tiny house
Onze Insta-uitsmijter is dit keer een kijkje in het tiny house van @summittinyhomes. Om je vingers bij af te likken!