Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 40 en 41 met onder meer: audiotour bij Tiny Houses Duinvallei, 136 studentenwoningen in Delft erbij, plan voor tiny houses in park in Ulft, Rotterdam is weer aan het optoppen en compacte huurwoningen Groeneweerd genomineerd voor architectuurprijs. Dit en meer!

Tiny houses naast bruisend centrum Ulft

De gemeente Oude IJsselstreek heeft tiny houses opgenomen in haar plannen voor het huidige DRU Industriepark in haar dorp Ulft. Deze moeten komen op de huidige parkeerplaats op het Emailleplein. De huisjes zouden volgend jaar al bewoond moeten worden, meldt dagblad De Gelderlander.

De naast het plein gelegen SSP-hal wordt het bruisende centrum van de plannen. De theaterzaal en het poppodium behouden hun plek, maar verder kan de hal worden benut voor de bibliotheek, de VVV, een conferentie- annex raadszaal en een expo-ruimte. Ook een hotel maakt deel uit van de plannen voor het gebied, dat zo groen mogelijk en autovrij moet worden. De tiny houses komen in een later stadium dan ook in een parkachtige omgeving te liggen. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over de verschillende scenario’s, die voor het DRU Industriepark zijn gemaakt.

44 Optop-woningen op Klapwiek Rotterdam

Op het wooncomplex De Klapwiek in Rotterdam zijn momenteel de bouwwerkzaamheden van 44 optop-woningen in volle gang. De woningen worden in opdracht van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) geplaatst door Dura Vermeer Bouw Heyma. Gedeputeerde en voorvechter van optoppen Anne Koning van de Provincie Zuid-Holland hees eind september symbolisch de eerste smartbox het gebouw op, waarna er wekelijks 4 volgen.

De smartboxen worden in een fabriek in Vroomshoop gemaakt en vormen met onder meer een keuken, badkamer en elektra de kern van de optop-woningen. De afbouw vindt plaats op de locatie in Rotterdam-Prinsenland. Als corporatie hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid om voor betaalbare woningen te zorgen, zegt manager vastgoed Remco Bouter van de SOR in een persbericht. De stichting wil snel meer wooneenheden realiseren in de strijd tegen de woningcrises door naast optoppen ook te kijken naar ondertoppen, woning splitsen, woning delen en nieuwbouw.

Demi verzet bakens met tiny house bij ouders

Al twee jaar lang probeert Demi Smits in haar dorp Hank tevergeefs een woning te krijgen via de wooncorporatie. Een tiny house op FaceBook doet het haar over een andere boeg gooien. Samen met haar vader bouwt ze nu haar eigen kleine huisje op het erf van haar ouders. Ik woon hier straks goedkoop, dus ik kan lekker doorsparen, aldus de 20-jarige Demi in dagblad AD.

Zelf is Demi niet handig, maar haar vader, de buurman en enkele vrienden zijn dat wel. Dat scheelt in de kosten. Het tiny house krijgt een woonoppervlakte van 34 m2 en is van alle benodigde gemakken voorzien. Ook komt er een sedumdak. Eerst wilde de familie Smit het huisje op hun grond achter de dijk bouwen, maar daar stak de gemeente een stokje voor.

Vader Bas raadt anderen met dezelfde plannen dan ook aan eerst goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de locatie. Ook heeft de Brabantse familie het plan aan de buren voorgelegd, die het geen probleem vonden. Demi kan niet wachten om er te gaan wonen, maar wil voor de toekomst wel op zoek blijven gaan naar een andere woning. Haar jongere zus kan dan eventueel haar tiny house, dat er 15 jaar mag blijven staan, betrekken.

Compacte sociale huurwoningen genomineerd

Het project Groeneweerd van Woonpioniers is genomineerd voor de Deventer Architectuur Prijs 2024. Het hofje van 8 compacte sociale huurwoningen rondom een gemeenschappelijke gaard ligt in de natuurinclusieve wijk De Tuinen van Zandweerd. Samen met een diverse bewonersgroep heeft woningbouwcorporatie Rentree hier een biobased en biodivers woonproject neergezet.

De jury van de Deventer Architectuurprijs is enthousiast over Groeneweerd. Dit project bewijst dat sociaal wonen, ecologisch bouwen, participatie en groenontwikkeling hand in hand kunnen gaan. Om het enthousiasme van de bewoners over hun buurtje kun je niet heen. Het maakt klip en klaar duidelijk dat (betaalbaar) bouwen in verbinding met elkaar en de natuur potentie heeft, aldus het juryrapport.

Tiny Houses Duinvallei komt met audiotour op terrein

De meeste tiny house-community’s geven graag informatie over hoe zij wonen en leven. Dat doen zij meestal door het organiseren van open dagen. Tiny Houses Duinvallei heeft iets bedacht op het telkens weer moeten afsteken van hetzelfde verhaal: een audiotour! Belangstellenden kunnen nu op het terrein een QR-code scannen met hun smartphone en zo in 20 minuten zelf een rondleiding maken met alle info.

De audiotour is gemaakt door bewoonster Bianca. Het leukste van het maken was om te merken hoeveel kennis we met zijn allen hebben. Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder. En dat als je dit maakt beseft hoe bijzonder ons project is, vertelt zij in een Insta-post van Tiny Houses Duinvallei. Zelf zal Bianca binnenkort de community verlaten, maar haar stem zal voorlopig dus nog te horen zijn op het terrein. Neem voor de beste luisterkwaliteit oortjes mee, tippen de bewoners nog.

136 Studentenwoningen erbij in Delft

Aan de Balthasar van der Polweg in Delft zijn 136 permanente studentenwoningen opgeleverd. De appartementen tellen zo’n 30 m2 en zijn volledig gemoduleerd geleverd vanuit de fabriek van Daiwa House Modular Europe in Montfoort. Het gebouw heeft een unieke uitstraling met een opvallend ontworpen gezamenlijke buitenruimte in het midden van het gebouw. Deze ruimte vormt het hart van het project waar de bewoners samenkomen en een hechte gemeenschap kunnen vormen, aldus Daiwa in een LinkedIn-post over het project van DUWO Student Housing.

Land van Cuijk vult pot startersleningen flink aan


De gemeente Land van Cuijk heeft de pot voor startersleningen nog eens met 10 miljoen euro aangevuld. Iedereen die voor het eerst zelf een huis koopt kan hiermee een beroep doen op een lening met een maximum van 45.000 euro. De leningen zijn vooral bedoeld voor jongeren en huurders die willen doorstromen naar een eigen huis, schrijft dagblad De Gelderlander. Met behulp van DigiD kunnen belangstellenden bij de gemeente een aanvraag doen om bijvoorbeeld zelf een tiny house te bouwen.

Info over verduurzaming vanuit tiny house op wielen

Een tiny house is inmiddels synoniem aan duurzaamheid. Niet zo gek dus dat de gemeente Breda een mobiel infopunt over het verduurzamen van woningen heeft ondergebracht in een tiny house op wielen. Zo reist het huisje door de hele stad en buurgemeenten. Deze week staat De Greenhopper, zoals het huisje wordt genoemd, in Etten-Leur, meldt Rucphen TV op haar website.

Vrijwilligers van DuurSaam Etten-Leur staan tot en met woensdag 16 oktober a.s. in De Greenhopper om inwoners voor te lichten over allerlei mogelijkheden voor verduurzamen. Het mobiele huisje is zelf ook van allerlei duurzame en technische snufjes voorzien. In november staat De Greenhopper in de Bredase wijken Hoge Vucht, Tuinzigt en Doornbos tijdens de Klimaat Kermis.

Groots vanlife

Zelf een bus ombouwen tot huisje op wielen en de wijde wereld intrekken. Dat is een droom voor velen en er zijn heel wat avonturiers die een vanlife leven. Je kunt prima even hap snap een busje ombouwen, maar je kunt het ook letterlijk en figuurlijk groots aanpakken. Zoals Hasibe en Ümit voor een tocht door Turkije. Zij werkten zich 22 maanden in het zweet om een dubbeldekker tot hun droomwoning te maken. Het resultaat mag je gerust verbluffend noemen, zoals #project.vanlife laat zien in onze Insta-afsluiter. Smullen!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Project Van Life 🚐 (@project.vanlife)