Site pictogram Klein Wonen Magazine

Klein Wonen Journaal (week 42/43)

Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 42 en 43 met onder meer: raadsleden Borger-Odoorn hekelen tiny house-plannen college, ‘mantelzorgwoningen moeten vergunningsvrij worden’, flexwoningen Hansweert snel vergeven, solliciteren voor tiny house in Leiden en architectuurprijs voor tiny houses Deventer. Dit en meer!

Architectuurprijs Deventer voor 8 tiny houses

De Deventer Architectuurprijs gaat dit jaar naar de 8 tiny houses in de Tuinen  van Zandweerd. De prijs werd trots in ontvangst genomen door Daniël Venneman van het Amsterdamse architectenbureau Woonpioniers. Dat meldt dagblad De Stentor. De jury, onder leiding van de Amersfoortse stadsbouwmeester Micha de Haas, vond 3 inzendingen er duidelijk bovenuit stijgen. De creatieve samenwerking bij het tiny house-huurproject Groeneweerd gaf uiteindelijk de doorslag voor de juryleden. Ook de duurzaamheid en de ruimte voor een actieve rol van de bewoners werden bejubeld.

Helft thuiswonenden zien tiny house wel zitten

De helft van de nog thuis wonende jongeren in Nederland zou graag in een tiny house wonen. Dat blijkt uit een door Verhuisoffertes.com uitgevoerd onderzoek onder 1.000 Nederlanders. Onder alle ondervraagden heeft 1 op de 4 belangstelling voor de alternatieve woonvorm. Dat meldt de website Stad Nijkerk.

De huidige situatie op de woningmarkt zorgt ervoor dat vooral veel jongeren interesse hebben in een kleine woning. Veel jongeren wonen noodgedwongen nog thuis, omdat huurwoningen niet voor handen zijn en een gewone koopwoning niet te betalen is. Voor deze groep kan een tiny house een goed alternatief zijn om toch zelfstandig te kunnen wonen. Daarbij scheelt het bovendien dat er bij deze leeftijdsgroep vaak nog geen kinderen in het spel zijn, waardoor je het gemakkelijker kunt redden met beperkte ruimte, concluderen de onderzoekers. Niet alleen thuiswonenden zouden blij zijn met een tiny house. Ook 1 op de 3 ondervraagden met een huurwoning zou graag overstappen naar een eigen kleine woning, terwijl 1 op de 5 eigenaren van een koopwoning best klein zou willen wonen.

Flexwoningen Hansweert vlot toegewezen

De 8 flexwoningen in Hansweert konden rekenen op honderden reacties van belangstellenden uit de gemeente Reimerswaal, schrijft dagblad BN De Stem. Deze konden dan ook snel worden vergeven. Omwonenden waren in eerste instantie weinig enthousiast, maar na een kleine wijziging van de plannen en de toezegging dat een groot deel van de huisjes naar jongeren uit de eigen gemeente zouden gaan, kon het proces vlot worden doorlopen.De kleine huurwoningen worden betrokken door 4 jongeren uit de gemeente, drie statushouders en een spoedzoeker. De huisjes mogen er in elk geval 30 jaar blijven staan. De eerste bewoners krijgen naar alle waarschijnlijkheid op 5 november a.s. de sleutel van hun nieuwe onderkomen.

Solliciteren naar tiny house in Leiden

De geplande 8 tiny houses bovenop het Leidse winkelcentrum De Kopermolen worden sociale huurwoningen. De bouw is inmiddels begonnen en belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de fraaie huisjes in de Merenwijk. Dat gaat niet zomaar met een druk op de knop. Zij moeten serieus solliciteren naar een woning, ook al druist dat tegen de gangbare regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen in, schrijft het Leids Dagblad

Toch heeft het college van burgemeester en wethouders tot deze sollicitatieprocedure besloten. Je ziet dat er een bepaalde groep mensen is die interesse heeft in tiny houses. Je gaat ook in een gemeenschap met elkaar wonen, vertelt wethouder Julius Terpstra op de website Sleutelstad. Toekomstige bewoners moeten in hun brief of video uitleggen waarom ze er willen wonen en hoe ze willen bijdragen aan het ontstaan van een gemeenschapsgevoel. Binding met de wijk en het achterlaten van een woning is bovendien een pré. De tiny houses worden in 2025 opgeleverd.

Pleidooi voor vergunningsvrije mantelzorgwoningen

De overheid moet ruim baan geven aan de bouw van mantelzorgwoningen. Dat concluderen Achmea, MantelzorgNL en ZorgSaamWonen na een onderzoek dat zij hielden onder 2.000 Nederlanders. Volgens de drie partijen kunnen er in Nederland in potentie 100.000 mantelzorgwoningen worden geplaatst. Dit zorgt voor een lagere druk op de gezondheidszorg en een flinke impuls voor de bouwopgave van 290.000 woningen voor ouderen in 2030. Dat schrijft ZorgSaamWonen op haar website.

De interesse in mantelzorgwoningen in Nederland is duidelijk aanwezig. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de ondervraagden een mantelzorgwoning een aansprekende optie vindt en dat bijna 1 op de 5 45-plussers bereid is in de toekomst vlakbij huis een mantelzorgwoning te plaatsen, aldus ZorgSaamWonen. Er zijn echter nogal wat obstakels, die het plaatsen van een kleine woning in de achtertuin belemmeren. Zo beschouwt 80 procent de kosten als het grootste obstakel. Ook denken zij dat de plaatsing veel geregel met zich meebrengt. Dit zorgt voor onnodig veel vertraging en kost tijd en energie, die er vaak niet is als sprake is van intensieve zorg voor een naaste. 

Eenvoudiger

Het onderzoeksteam pleit dan ook voor eenvoudigere regelgeving. Zo zou in de Wet Versterking Regie Volkshuisvesting kunnen worden geregeld dat mantelzorgwoningen op het eigen erf vergunningsvrij worden, vertelt Esther Hendriks, bestuurder van MantelzorgNL aan ZorgSaamWonen. Dit wetsvoorstel kan er in voorzien dat regels op lokaal niveau op dezelfde manier worden toegepast en er geen ruimte meer is om er een vergunningstraject van te maken, zoals nu in de huidige Omgevingswet. Daarbij is het belangrijk dat gemeenten zich soepeler opstellen bij het oplossen van de grote problemen die spelen, zowel in de zorg als op de woningmarkt.

Volgens Achmea’sSenior Manager Strategie bij Zilveren Kruis, Jeroen Kemperman, is actie geboden.  De groeiende druk op de gezondheidszorg als gevolg van de vergrijzing vraagt om oplossingen. Een mantelzorgwoning biedt een natuurlijke vorm van mantelzorg aan familieleden. Ook voorkomt zo’n woning mogelijk dat mensen ongewenst naar een verpleeghuis moeten, omdat ze niet thuis kunnen blijven wonen. Bijkomend voordeel is bovendien dat een andere woning op de woningmarkt vrijkomt, doordat de mantelzorger en de ontvanger van zorg samen op een terrein gaan wonen.

Raadsleden Borger-Odoorn hekelen streng tiny house-beleid

De gemeente Borger-Odoorn gaat 3 jaar lang een pilot houden met tiny houses. Het college van burgmeester en wethouders is echter wel voorzichtig. Zo wil zij geen huisjes in landelijk gebied en mogen kleine woningen in de gemeente en lintdorpen er maximaal 15 jaar staan. Dit tot ergernis van verschillende raadsleden, weet RTV1 te melden.

Tijdens de raadsvergadering regende het aanmerkingen. Bijvoorbeeld over het tijdelijke karakter. Het is een bewuste levensstijl en dat is na 15 jaar niet ineens anders, stelde Erik Braam van de Christen Unie. Hij kreeg bijval van GroenLinks en Gemeentebelangen. Het biedt kansen voor mensen met een kleine portemonnee of mensen die een kleinere ecologische voetdruk willen achterlaten. Wethouder Henk Zwiep (PvdA) is tot nu toe onvermurwbaar. De enige handreiking die hij wil doen is om verzoeken tot permanente bewoning onder te brengen in het beleid van kleine bungalows.

CDA-raadslid Peter Krans verwonderde zich ook over het strenge beleid in landelijk gebied. In andere gemeenten kan het wel. Het is dan ook een gemiste kans, want het kan helpen bij het oplossen van het woningtekort. Ook het wonen op erven willen raadsleden mogelijk maken. Een extra woning mag niet, maar dit zouden wij zien als een woning voor kinderen. Die kunnen op die manier starten, stelt Erik Braam. Bianca Haan van Leefbaar Borger-Odoorn ziet er ook brood in, maar zou het te gek voor woorden vinden als er 3 aparte beleidskaders zouden ontstaan voor de geopperde bouwideeën. Wij denken dat het naadloos in elkaar kan worden geschoven. Het laatste woord over het tiny house-pilot is dan ook nog lang niet gezegd in de Drentse gemeente.

Creatieve sessie droomhuisje ontwerpen Minitopia

Minitopia, bekend van verschillende experimentele woonprojecten, organiseert op dinsdag 5 november a.s. tijdens de Gelderse Woonmaand een ontwerpsessie. Belangstellenden kunnen dan in alle vrijheid, zonder beperkingen van regelgeving, hun droomhuisje creëren. Tijdens de sessie kunnen woondromers samen met anderen verkennen wat nu hun droomwoning is als er geen rekening hoeft te worden gehouden met regels. Deze interactieve sessie is een unieke kans om je creativiteit te uiten en te ontdekken hoe innovatief wonen eruit kan zien. Minitopia helpt je om te onderzoeken hoe deze woning daadwerkelijk kan worden gebouwd, aldus Gelderse Woonmaand-organisator Twynstra Gudde op haar website. De sessie vindt van 19.00 tot 21.00 uur plaats op De Dreijen in Wageningen. Aanmelden kan op de website van de organisatie.

Zonder woorden

Soms heeft een Insta-uitsmijter geen woorden nodig. bekijk gewoon dit prachtige tiny house van binneen.

Mobiele versie afsluiten