Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 44 met onder meer: ministerie zet vol in op optoppen, Raalte wil ecowijk met ruimte voor klein wonen, Tiny Vibes mag tiny house-plannen aan raad Noordwijk voorleggen, mini-pilot tiny houses op agrarische grond in De Peel en dorpelingen Drimmelen hebben liever tiny houses en een Knarrenhof dan grote dure woningen. Dit en meer!

Mini-pilot voor tiny houses en nieuwe natuur in De Peel

Een zestal boeren uit De Peel zijn een samenwerking aangegaan met een bouwer om een tiny house op hun agrarische grond te zetten. Zij zijn geïnteresseerd in duurzame en economisch haalbare woonoplossingen op hun landbouwgrond. Het project is een onderdeel in het voorstadium naar het grotere Peel Natuurdorpen-initiatief, schrijft bouwer Tiny House Master op haar website.

Het grootschalige tiny house-project in De Peel wil boeren een nieuw verdienmodel bieden door kleine off-gridwoningen te realiseren in nieuwe natuur. De ervaringen van het voorproefje van de 6 boeren worden volgens Tiny House Master meegenomen bij de plannen voor het grote project.

Dorpelingen willen liever tiny houses dan grote woningen

Veel bewoners van het dorpje Drimmelen zijn teleurgesteld in de gemeente Made en haar nieuwbouwplannen. Het dorp verdubbelt straks met 211 nieuwe woningen en dat vinden de meesten te gortig. Ik zie liever een strook op een akker met tiny houses voor jonge starters. Of een knarrenhof voor ouderen, die samen één gemeenschap vormen, zoals in Zundert. Al zijn het pipowagens voor starters, maar niet een verdubbeling van het dorp!, stelt inwoonster Ricarde van Drimmelen op de website van Omroep Brabant.

Ricarde startte een petitie en maar liefst 180 dorpelingen bleken het met haar eens. Net als zij vrezen zij voor veel mensen van buitenaf en het verdwijnen van het ons-kent-ons-gevoel. We zijn niet tegen nieuwbouw in het dorp, maar wel tegen verdubbeling van het dorp. Het worden eigenlijk gewoon twee dorpen naast elkaar, aldus Ricarde, die bij Omroep Brabant aangeeft een voorkeur te hebben voor een kleiner aantal senioren- en starterswoningen, die dichter bij het dorp gebouwd worden.

Klein wonen in oude school Eindhoven

De oude jongensschool St. Franciscus in Eindhoven is omgebouwd tot 14 betaalbare huurappartementen voor mensen met een zorgindicatie. Achter de oude speelplaats zijn ook nog eens 5 flexwoningen geplaatst. Onlangs werd ter ere van dit bijzondere project samen met de bewoners een beeld van St. Franciscus onthuld op het terrein, meldt Duurzaam Gebouwd op haar website.

De buitenzijde van het gebouw is zoveel mogelijk in tact gehouden, evenals de gangen en het trappenhuis. De klaslokalen zijn omgebouwd tot 12 appartementen en 2 studio’s, variërend van 33 tot 47 m2. De 5 flexwoningen zijn DUO-woningen van bouwer Barli met een woonkamer, open keuken en toilet op de begane grond en 2 slaapkamers en een badkamer op de bovenverdieping.

Planbureau raadt kleine woningen af

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt om niet te veel kleine flexwoningen te realiseren. Volgens het PBL is er in Nederland maar een beperkt aantal woningzoekenden dat graag klein wil wonen. Daarbij zouden compact wonende mensen relatief ontevreden zijn over hun woonsituatie, schrijft de NOS hierover op haar website.

De mening van het PBL betreft vooral woningen kleiner dan 20 m2. Minimaal 50 m2 heeft volgens het onafhankelijke instituut van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij de meeste mensen de voorkeur. Zij begrijpt dat de snelle realisatie van flexwoningen voor overheden aantrekkelijk is in de huidige wooncrisis, maar beveelt aan om vooral naar iets ruimere permanente woonoplossingen te kijken.

Michiel Gieben van bouwer Daiwa House is het niet eens met het PBL. Op de website van RTV Utrecht laat hij weten dat veel mensen wel degelijk tevreden zijn met een woning van 20 m2. Voor een bepaalde doelgroep; een starter of iemand die met spoed een woning nodig heeft, is dat een prima studio-appartement. Mensen stromen daarna door naar een grotere woningen. Maar ook die woningen van 20 vierkante meter, daar is veel behoefte aan.

Stichting wil ecologische wijk in Raalte

De Stichting Raalte op Groen wil de aanzet geven tot een ecologische wijk in haar gemeente. Een buurt met veel groen, biobased gebouwde woningen, autoluw, deelauto’s, gemeenschapszin en ruimte voor mensen die klein willen wonen. Dat schrijft de website Hier in Salland.

De initiatiefnemers trappen hun plannen eind deze maand af met een excursie naar de experimentele wijk Olstergaard in Olst. Ook roepen zij mede-inwoners op mee te denken over de ecologische wijk. Als je kijkt naar de lange wachtlijsten voor dergelijke projecten in andere gemeenten, waaronder die van de Olstergaard, als we nu al geregeld vragen voorbij zien komen op gebied van mogelijkheden voor een tiny house, dan denken wij dat er ook in Raalte veel animo is om in een ecologische wijk te gaan wonen.

Raalte op Groen gaat uiteraard met de gemeente om tafel. Kijken hoe daar de interesse is, op welke gronden nú een nieuwe wijk ingericht wordt, of alle woningzoekers goede kans hebben een woning naar hun wens te bemachtigen. Het is natuurlijk heel interessant hoe de ambtenarij tegenover een dergelijke wijk staat, net als hoe raadsleden en het college erover denken, aldus een initiatiefnemer op Hier in Salland. 

Overheid zet vol in op optoppen

Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zet vol in op optoppen om een deel van de wooncrisis op te lossen. Afgelopen week bracht minister Mona Keijzer een bezoek aan het optop-project De Klapwiek in Rotterdam, tijdens de Gelderse Woonmaand vonden er verdiepingssessies plaats van de Optop2000 en binnenkort kunnen gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars alle kennis en aanbevelingen terugvinden op de website van het ministerie.

Het Rotterdamse wooncomplex De Klapwiek bestaat nu uit 228 appartementen en daar komen er momenteel 44 bij middels optoppen. Mona Keijzer benadrukte tijdens haar bezoek nog eens dat er op deze manier wel 100.000 nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd. Zij roemde ook de uitstekende communicatie tussen bouwer en huidige bewoners. Het kabinet wil optoppen stimuleren middels gebiedsgerichte aanpak en het schrappen van tegenstrijdige en overbodige regelgeving.

Tijdens sessies over optoppen tijdens de Gelderse Woonmaand werd duidelijk dat een goed aansluitingsontwerp voor de installaties en leidingen de basis is voor succesvol optoppen. Verder zou het initiatiefnemers helpen als gemeenten de kosten voor vergunningen zoveel mogelijk helder kunnen maken en participatie van de bewoners in kleine groepen is het meest effectief. Deze en tal van andere lessen voor gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars worden binnenkort op de website van het ministerie geplaatst. Tijdens de sessies werd ook een spel gelanceerd, waarmee bewoners de voordelen van optoppen kunnen ervaren.

Bekijk hieronder in de LinkedIn-post van het ministerie het bezoek van minister Mona Keijzer aan De Klapwiek.

Raad Noordwijk wil meer horen over Tiny Vibes

De gemeenteraad van Noordwijk heeft de initiatiefnemers van het tiny house-project Tiny Vibes uitgenodigd om haar plannen te komen uitleggen. Ook de gemeente Teylingen heeft belangstelling en in Leiderdorp is de lokale politiek ook geattendeerd op het initiatief om enkele honderden tiny houses te realiseren op niet-rendabele landbouwgrond. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

De huisjes moeten tussen de 35 en 60 m2 groot worden en voorzien zijn van alle voorzieningen. Inmiddels hebben al meer dan 500 belangstellenden zich gemeld voor een tiny house in de streek. Initiatiefneemster Natacha Hulsebosch is blij met de uitnodiging van de Noordwijkse raad. We hebben de medewerking van de gemeente hard nodig, want daarmee kunnen we een beroep doen op de Taskforce Versnelling Tijdelijke Woningbouw van de provincie, die ons weer verder kan helpen. We zullen in elk geval uitleggen dat de financiële risico’s voor de gemeente klein zijn. 85 procent van de aanmeldingen wil meteen zijn eigen woning bekostigen. We zijn dus al bijna selfsupporting.

Ervaring levert prachtige woonbus op

Yasmine en René zijn doorgewinterde camperombouwers. Ze zijn nu op pad met alweer de 20ste woonbus, die zij hebben gecreëerd. Deze is uiteraard weer nog fraaier dan de 19 voorgaande met nog meer handige bouwfoefjes. Reis- en bouwervaring komen in deze Insta-uitsmijter prachtig tot uiting.