Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 45 met onder meer: Lelystad op zoek naar kleiner kavels voor tiny houses, ultra klein appartement krijgt Interieur Award, college Schagen blij met tiny house-project en tiny house-drama in Vlaanderen. Dit en meer!
College Schagen blij met tiny house-project
Het college van B&W van de gemeente Schagen vindt het tiny house-project op het oude sportveld aan de Kleine Leng geslaagd. Dat schrijft Noordkop Centraal op haar website.
Het project startte in 2018 met het zoeken naar een geschikte locatie voor tiny houses. Dat viel niet mee. Pas 5 jaar later werd er eindelijk een huurovereenkomst getekend met de vereniging Nescio voor 10 tiny houses aan de Kleine Leng. De huisjes mogen er 10 jaar blijven staan. Met Nescio is afgesproken in 2029 te evalueren om te kijken of het woonexperiment voortgezet kan worden, schrijft Noordkop Centraal. Ook zijn er afgelopen februari door het college beleidsregels vastgesteld voor de tiny houses. Het is aan de bewoners om deze regels in de praktijk zo goed mogelijk uit te voeren. Het college geeft aan dat het blij is dat dit kleine, maar toch ook complexe project gerealiseerd is.
Interieurprijs voor ultra klein appartement
Het 7 m2 grootte Rotterdamse appartement The Cabanon is tijdens de Architectenweb Awards 2024 uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2024. Het is een wonderlijke ruimte die De Cabanon biedt; nog geen zeven vierkante meter groot, maar ontzettend slim en efficiënt ingericht. Door de verschillende ruimtes anders te materialiseren en een andere kleurstelling te geven, en veel zaken in kasten op te bergen, voelt dit kleine appartement veel ruimer aan dan het feitelijk is, schrijft Architectenweb op haar site.
De jury roemde vooral twee uitgangspunten van de samenwerkende architectenbureaus STAR strategies + architecture en BOARD. Eén: verschillende ruimten met verschillende afmetingen en functies hoeven niet dezelfde hoogte te hebben. Twee: de afmetingen van ruimten zijn afgestemd op de gekozen producten én op de lengte van de architecten zelf. Van de vier ruimten toont alleen de ‘woonkamer’, met een enorm raam dat uitzicht biedt op de stad, de volledige hoogte van drie meter van het appartement. De jury waardeert het dat deze transformatie van opslag- naar woonruimte weliswaar maatwerk betekende, maar dat daarbij de ruimte het maatwerk was rond standaardproducten.
Lees het artikel over The Cabanon op Klein Wonen Magazine hier.
Tiny houses in op raadsagenda Land van Cuijk
Realisatie van tiny houses in de gemeente Land van Cuijk komt in de raadsvergadering van december aan de orde. Dat zei woonwethouder Bouke van Vught nadat een motie om in januari 2025 tot een voorstel te komen voor tiny houses in iedere dorpskern het nipt niet haalde. De motie voor deze zogenoemde straatjes erbij was ingediend door de partijen Team Lokaal en Liberaal LVC, schrijft het Brabants Dagblad.
Een motie om de woningbouw in Land van Cuijk serieus te versnellen werd wel met een grote meerderheid aangenomen. De raad koos voor een 100 dagen-aanpak, zoals die ook al in Breda wordt gehanteerd. Indieners van kansrijke bouwplannen voor meer dan 30 woningen moeten binnen 100 dagen een principeakkoord krijgen. Binnen 200 dagen moeten de plannen ook op haalbaarheid worden getoetst, vertelt het Brabants Dagblad.
112 tijdelijke woningen laatste flexproject in Oss
In Oss komen aan de Gewandeweg 100 flexwoningen en 12 tiny houses. Het is voorlopig het laatste project met tijdelijke woningen, want er is geen geld meer voor. Het is heel duur. We moeten voor al deze tijdelijke woningen stroom en riolering aanleggen, legt wethouder Sidney van den Bergh uit bij DTV Nieuws. Het geld vanuit Den Haag droogt op.
De woningen aan de Gewandeweg mogen er 30 jaar blijven staan, een stuk langer dan de andere 3 projecten in de Brabantse gemeente. De wethouder is blij dat dit grote project er nog komt. Het blijkt een mooie eerste stap om de woningmarkt op te gaan. Er komen veel jongeren op af, zien we in de Ruwaard en Ravenstein. Jongeren die buiten Oss werken en studeren. Dat we die doelgroep een alternatief kunnen geven maakt ons blij.
Lelystad wil tiny houses op andere locatie
Lelystad gaat op zoek naar kleinere en goedkopere kavels voor tiny houses. Dat is de wens van een meerderheid in de gemeenteraad na het debacle van het project Klein Nooten in de wijk Warande. De kavels daar zijn groot en daardoor duur, waardoor er nauwelijks belangstelling is van mensen die klein willen wonen. Dat weet Omroep Flevoland te melden.
Klein Nooten zou plaats moeten bieden aan 9 tiny houses en een twee-onder-een-kap-tiny house op forse kavels. De kavelprijs ligt tussen de 167.000 en 250.000 euro. Dit zorgde voor een totaalprijs, die niet past bij mensen met tiny house-plannen. Al 7 jaar probeert de gemeente deze kavels te slijten, maar er is nog geen project van de grond gekomen. Er werden al 3 kavels vrijgegeven voor reguliere woningbouw. D66 heeft nog een plan gelanceerd om 17 tiny houses in Klein Nooten te bouwen op kleinere kavels. Er zijn voor tal van andere partijen echter teveel nadelen aan verbonden.
Tiny house-drama in Vlaanderen
Over 3 maanden zouden Isabelle en Ezequeil hun zelfgebouwde tiny house nabij Leuven betrekken. Na een jaar bouwen voltrok zich vorige week een drama: het huisje ging grotendeels in vlammen op. De oorzaak is een raadsel. Er blijft nauwelijks iets tot niets van over, vertelt Isabelle in dagblad Het Nieuwsblad.
Het nieuws van het ongelukkige stel zorgde voor veel bijval en steun. Zo kregen zij van allerlei kanten tips voor een tijdelijk onderkomen, want vanaf februari moeten zij hun huidige woning verlaten. Ook de reacties op hun bescheiden crowdfundingsactie waren hartverwarmend. Al snel werd er een bedrag van 5.500 euro gedoneerd, meldt Het Nieuwsblad. De totale schade bedraagt zo’n 20.000 euro aan uitgegeven materiaalkosten, voornamelijk tweedehands.
Wethouder wil Tiny Vibe verder op weg helpen
Verantwoordelijk wethouder Martijn Kortleven van de gemeente Noordwijk gaat graag met de initiatiefnemers van het project Tiny Vibe in gesprek om het tiny house-plan van de grond te krijgen. De wethouder wil hen helpen om de aanvraag van een principeverzoek bij de gemeente op een goede manier in te dienen. Dat schrijft Blik op Noordwijk (BON) op haar website.
Met Tiny Vibe willen de initiatiefnemers enkele honderden tiny houses realiseren op grond, dat niet meer rendabel is voor andere doeleinden. Inmiddels hebben grondeigenaren al in totaal 92.250 m2 beschikbaar gesteld. De jongeren achter de plannen mochten hun ideeën nader uitleggen aan de raadscommissie Ruimte. De lokale politiek lijkt positief te staan tegenover het project, maar heeft nog wel wat bedenkingen.
De mensen achter Tiny Vibe willen hun plannen graag verder ontwikkelen met een akkoord van de lokale politiek. Daar is echter eerst een principeverzoek voor nodig. Als het plan aan de voornaamste eisen voldoet, kan Tiny Vibe een beroep doen op de Taskforce Versnelling Tijdelijke Woningbouw van de provincie Zuid-Holland, schrijft BON.
Mayday, mayday! Vliegtuig bewoond
Recent presenteerde Vattenfall een tiny house in een oude windmolenkop. En zo kun je nog aan meer grote afgedankte objecten denken om een huisje van te maken. Wat te denken van een vliegtuigromp? In het zuiden van Wales is een romp van een Airbus A320, die de nodige vlieguurtjes voor Etihad Airways en Air France heeft gemaakt, omgetoverd tot een tiny house met bakken vol opbergruimte en licht. Bekijk dit bijzonder huisje hieronder met onze Insta-uitsmijter.