Hallo, dit is het Klein Wonen Journaal van week 47 met onder meer: tiny houses Tussentij mogen opnieuw langer blijven staan, bouw tiny houses Tiny Kepeghel en Waddinxveen van start, Gouda zet in op tiny houses in achtertuin, proef woningsplitsing in Schagen en lovende politieke woorden voor tiny house-project Op de Bees. Dit en meer!
Politiek looft tiny house-project Op de Bees
Wethouder Henk Reijnders van de gemeente Beekdaelen roemt het tiny house-project Op de Bees op de website van de Provincie Limburg. Dit na een gezamenlijk bezoek met gedeputeerde Michael Theuns. Het project is een voorbeeld hoe de gemeente bouwt aan een nieuwe relatie met de gemeenschap. De gemeente heeft de vereniging het vertrouwen gegeven om in de vorm van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) dit mooie project uit te werken. Wat ons betreft is dit vertrouwen ook beloont met deze prachtige aanwinst voor onze gemeente.
Er wordt nog druk gebouwd bij Op de Bees in dorpskern Schimmert. Inmiddels zijn 5 huisjes bewoond, 4 zijn er in aanbouw en in het voorjaar van 2025 worden nog eens 2 huisjes geplaatst. In de komende zomer moet ook het centrale verenigingsgebouw klaar zijn.
Gedeputeerde Theuns toonde zich ook onder de indruk. Het gaat hier niet alleen om de bouw van 11 woningen, maar om het opbouwen van een gemeenschap en een prettige leefomgeving waarin deze kan groeien, vertelt hij op de provinciale website. De vereniging heeft daarbij zelf letterlijk de handen uit de mouwen gestoken. De focus van het subsidieprogramma Kwaliteit Limburgse Centra ligt op het realiseren van een passende woning voor iedere doelgroep. Met dit initiatief en de provinciale bijdrage voor onder andere het gemeenschappelijke gebouw, wordt daar op een mooie manier invulling aan gegeven.
Lelystad op zoek naar andere locaties voor tiny houses
De gemeenteraad van Lelystad heeft definitief een streep gehaald door de plannen voor tiny houses in de wijk Warande. De grote, en daardoor dure, kavels worden nu uitgegeven voor reguliere woningbouw. De 2 belangstellenden die er wel een tiny house willen bouwen, krijgen nog wel de gelegenheid daartoe. Dat meldt Omroep Flevoland op haar website.
De lokale fracties van Mooi Lelystad, Christen Unie, CDA en Leefbaar Lelystad stelden vervolgens wel voor om één of meerdere locaties voor tiny houses te reserveren bij de verdere bouwontwikkeling in de polderstad. Zij wilden dat het college van B&W voor de komende zomer met een voorstel hiervoor komt. Unaniem werd dit voorstel door de gemeenteraad aangenomen.
Tiny Kepeghel krijgt gestalte
Het tiny house-project Tiny Kepegchel krijgt al aardig gestalte. De toekomstige bewoners zijn druk bezig met de bouw van hun droomhuisje op het eerste tiny house-dorpje in Peel en Maas. Alle woningen worden off-grid. Het was een puzzel om het juridisch en praktisch mogelijk te maken, maar het is gelukt. Het is geweldig om te zien hoe deze bewoners, die op een bijzondere manier willen wonen, hun plek vinden in onze gemeente, vertelt wethouder Rob Wanten op de website van Omroep Peel en Maas.
In totaal komen er 10 tiny houses in Tiny Kepeghel, dat aan de rand van de dorpskernen Panningen en Eghel verrijst. Door de off-grid-verplichting is een duurzame insteek wel van belang bij de bewoners. Het is echt een filosofie. Je hebt niet veel nodig in zo’n huis, aldus Kris Silvrants, die net als de andere bouwers dit als een kans ziet om meer in harmonie met de natuur te leven. Verwacht wordt dat over een half jaar alle huisjes bewoond zijn, schrijft Omroep Peel en Maas.
Wooncompagnie start proef met woningsplitsen
Woningsplitsen is volgens deskundigen een effectieve manier om de woningnood te bestrijden. Toch doen gemeenten en wooncorporaties hier nog maar weinig mee. De Wooncompagnie is een uitzondering. Zij heeft als proef een woning in de Kastanjestraat in Schagen gesplitst in 2 woningen. Dat meldt Noordkop Centraal op haar website.
De woning is opgedeeld in een beneden- en bovenwoning. Regisseur Anneke Timmermans van Wooncompagnie ziet in woningsplitsing een kans voor ouderen om gelijkvloers te blijven wonen in hun eigen wijk, terwijl starters profiteren van een betaalbare bovenwoning. Nadeel zijn de hoge kosten. Samen met de gemeente gaat de corporatie kijken of deze kosten omlaag kunnen bij grootschalige splitsingsprojecten.
Bouw tiny houses Waddinxveen gestart
Met het realiseren van de fundering is een begin gemaakt met het bouwen van 6 tiny houses in het Gouwedorp in Waddinxveen. Het is een initiatief van buurtbewoner Pim Nolen, die hiermee mensen uit de eigen gemeente wil helpen een betaalbare woning te vinden. Verpleegkundigen, leerkrachten, politieagenten en brandweerlieden krijgen daarbij voorrang, schrijft dagblad AD.
De uit twee lagen bestaande woningen worden gebouwd door Mill Home en moeten ergens tussen de 310.000 en 320.000 euro gaan kosten. De bewoners krijgen een autoluw hofje en een gezamenlijke tuin. Het vloeroppervlak is 60 m2. De compacte huisjes worden onder meer voorzien van zonnepanelen, een luchtwarmtepomp en een elektrische boiler. Een voorbeeld van deze huisjes is te zien op DemoParkNL in Almere.
Tiny houses Dordrecht mogen nog langer blijven staan
Het tiny house-dorpje Tussentij in Dordrecht mag nog langer blijven staan aan de Noordendijk. Hoewel niets de bouw van de gepande villawijk Vlijweide meer in de weg staat, maken de gemeente en de projectontwikkelaar geen haast. Daarom is de vergunning voor Tussentij nog maar eens verlengd tot 1 augustus 2025, meldt dagblad AD. De tiny houses verrezen in het voorjaar van 2020 aan de Noordendijk en zouden er anderhalf jaar mogen blijven staan. Door bezwaren en rechtszaken tussen verliezende projectontwikkelaars en de gemeente is de vergunning al enkele malen verlengd.
Gouda gaat voor tiny houses in achtertuin
Gouda is geen ideale gemeente voor tiny houses. Dat laat een gemeentelijke woordvoerder weten op de website van Omroep West. Het is overigens niet zo dat de gemeente onwelwillend staat tegenover nieuwe woonvormen, maar de stad is nu eenmaal dicht bebouwd. Wat ook tot de mogelijkheden behoort, is een microwoning op eigen erf. Bijvoorbeeld bij iemand met een grote tuin, aldus de woordvoerder.
De gemeente reageert hiermee op vragen van Omroep West over Maritte Steller en haar tiny house. Zij liet een huisje bouwen met geld dat zij leende van familie. Haar tiny house staat nu al drie jaar op het terrein van de fabrikant, omdat zij nergens een locatie kan vinden in haar stad. Ze blijft hopen op een plekje. Wellicht op particuliere grond, want Gouda heeft recent een pilot met microwoningen in achtertuinen afgerond. Die pilot is als positief ervaren en de vergunning is verlengd, aldus de gemeentewoordvoerder op Omroep West.
Off-grid-huisje voor elk terrein
Off-grid wonen in de natuur is natuurlijk prachtig, maar hoe krijg je je huisje daar? Het tiny house in onze Insta-uitsmijter kreeg een set rupsbanden gemonteerd. En je bent er nog lekker snel ook!