Hallo, dit is het KWM Journaal van week 5 met onder meer grotere tiny house-plannen in Maashorst, 14 cirkelvormige tiny houses in Langeraar, modulair gebouwde appartementen in Pijnacker en een droom-tiny house in Friesland. Dit en nog veel meer.

Grotere plannen Maashorst met tiny houses

De gemeente Maashorst wil nog groter uitpakken met experimenteel klein en natuur gebonden wonen rond het dorp Zeeland. Naast het al bekende initiatief van Peel Natuurdorpen zijn er nu nog twee initiatieven, die de lokale overheid een kans wil geven in wat een proeftuin voor klein wonen in nieuwe natuur moet worden. In totaal gaat het nu om 72 tiny houses. Daar is niet iedereen in het Brabantse dorp blij mee, schrijft AD Brabants Dagblad.

Op dit moment staat er één demohuisje in een Zeelandse bosstrook langs een weiland. Het betrof drie jaar geleden de officiële start van het project Peel Natuurdorpen, dat de komende jaren 10.000 tiny houses in De Peel wil bouwen in nieuw te creëren natuur op agrarische grond. De initiatiefnemers mikten daarbij op 55 tiny houses rond Zeeland. Nu er ook aanvragen van twee andere initiatieven op de burelen liggen, wil de gemeente in totaal 72 huisjes toestaan, eerlijk verdeeld over de drie projecten. Naast Peel Natuurdorpen gaat het om een project natuur inclusief wonen van Creabitat en een plan van een lokale agrariër om klein wonen te combineren met een bomenkwekerij.

De gemeente heeft wel enkele strakke eisen vastgesteld. Er mogen niet meer dan drie huisjes per hectare worden gerealiseerd. Deze moeten zoveel mogelijk opgaan in nieuw aan te leggen natuur. Verder mogen de huisjes geen recreatieve functie krijgen en moeten de nieuwe bewoners voor 50% uit de eigen gemeente komen. Met dit laatste wil Maashorst de vrees van dorpsbewoners voor teveel nieuwelingen van buitenaf wegnemen. Desondanks zijn de Zeelanders nog niet enthousiast over de tiny house-plannen. Zij menen dat de ruime verdubbeling van de huidige 60 woningen in het dorp het hele buurtschap zal ontwrichten. Dat lieten zij ook weten tijdens een massaal bezochte informatieavond. De gemeente neemt voor de zomer een definitief besluit.

Tiny house-markt blijft uit balans

De Nederlandse tiny house-markt blijft uit balans. Er komen weliswaar steeds meer mogelijkheden voor kleine duurzame huisjes, maar ook het aantal mensen dat klein wil wonen groeit. Dat stelt pionier Marjolein Jonker in een interview met De Andere Krant.

Schaarste aan bouwgrond is daarbij het grootste knelpunt, aldus Marjolein, die verder vertelt dat Nederland koploper is in Europa als het gaat om legale tiny house-woonprojecten. Het proces is nog steeds niet gemakkelijk. Dat is helaas nog steeds niet veranderd en erg afhankelijk van een gemeente, maar ik zie wel dat woonplekken voor tiny houses steeds vaker permanent worden en gemeenten bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken ook kavels voor tiny houses opnemen.

De eerste legale tiny house-bewoner van ons land vindt dat gemeenten de voordelen van tiny houses nog te weinig inzien. Die zijn volgens haar veel meer dan alleen een tijdelijke oplossing voor de woningnood. Ecologisch, financieel en maatschappelijk biedt het veel voordelen. Het is zo zinvol en een oplossing voor veel problemen in de samenleving, zegt Marjolein, die zeker niet van mening is dat iedereen klein moet gaan wonen. Maar er moet wel ruimte voor gemaakt worden.

 64 woningen in vijf weken in Pijnacker

Binnenkort krijgen de huurders van 64 modulaire studio’s en twee- en driekamerappartementen de sleutel van hun nieuwe stulpje binnen het project Tuindershof in Pijnacker. Bouwbedrijf Ballast Nedam West realiseerde dit project in slechts vijf weken op de locatie, is te lezen op de website Telstar Online.

De woningen zijn verdeeld over twee complexen, die zijn verbonden met een loopbrug. De modules worden in de fabriek geproduceerd en vervolgens op locatie gestapeld. De in Bouwstroom Haaglanden samenwerkende woningcorporaties hebben met Balast Nedam West, Heddes Bouw & Ontwikkeling en Boele & Van Eesteren afspraken gemaakt om drieduizend modulaire woningen te bouwen. Zo willen de corporaties snel iets doen aan het woningtekort.

Eibergen krijgt tiny houses op huurkavels

Op een heerlijk stukje groen in de gemeente Eibergen komt nu toch echt een tiny house-wijkje. Het terrein wordt binnenkort klaargemaakt om de in totaal tien huisjes te plaatsen. Er zijn nog drie kavels van 100 m2 te huur, meldt de website Achterhoek Nieuws.

De huurders dienen hun huisje zelf aan te schaffen of te bouwen. Deze mogen niet groter zijn dan 50 m2. Voor ieder huisje dient afzonderlijk een omgevingsvergunning te worden aangevraagd. De selectie van de huurders loopt via de initiatiefgroep Tiny House Berkelland. Zij toetst of gegadigden in het palletje van de overige wijkbewoners vallen, zodat er een community met een vergelijkbaar profiel ontstaat. Gezien de samenstelling van de huidige zeven huurders gaat de voorkeur nu uit naar jonge mensen of gezinnen uit de omgeving Berkelland. Iedereen mag echter reageren. Dit kan tot 10 februari a.s. door een mail te sturen naar tinyhouseberkelland@gmail.com. Een voorselectie gaat dan op 2 maart a.s. kennismaken met de overige zeven huishoudens.

Droom-tiny house in de Friese polder

De makelaarswebsite Funda is een bron voor vele bijzondere woonartikeltjes. Zo vond RTL Nieuws een wel heel fraai tiny house in Friesland. De voormalige poldermolen Swarte Prinsch telt een woonoppervlak van 30 m2 en staat op een eigen kavel van iets meer dan 1.000 m2. Een soort van tiny house in een authentiek jasje. Misschien klein van stuk, maar zeker weten groots in woongeluk, concludeert de RTL-redactie. De molen is zo’n dertig jaar geleden omgetoverd tot een vakantiehuisje voor twee personen. Maar is ook zeker geschikt voor mensen die permanent klein willen wonen.De ideale plek om te wonen voor mensen die op zoek zijn naar rust en het buitenleven, schrijft RTL Nieuws. Binnen heerst nog de sfeer van vervlogen tijden, maar dan wel met moderne faciliteiten als een luxe badkamer, inductiekookplaat en 12 zonnepanelen. Een glazen plaat in het plafond van de slaapkamer biedt zicht op het houten mechaniek van de nog werkende molen. Ook is er een heerlijke moestuin op de gigantische kavel rond dit Rijksmonument. Een echt droom-tiny house, waaraan wel een niet voor iedereen haalbaar prijskaartje van 450.000 euro hangt. Maar dan heb  je ook wat.

Cirkelvormige tiny houses op Landgoed Langeraar

Op het Zuid-Hollandse Landgoed Langeraar wil eigenaar Jos Droogh 14 cirkelvormige tiny houses realiseren. Hij heeft de gemeente Nieuwkoop hiervoor om toestemming gevraagd. Droogh wil hiermee bijdragen aan het oplossen van de woningnood, meldt dagblad AD. Al meer dan tweehonderd jaar is het terrein aan de rand van het dorp Langeraar in bezit van de familie Droogh. Nu niemand meer het beheer wil opvolgen gaat de familie er een openbaar park van maken met twaalf kavels voor villa’s. Er is nog een stuk grond tegen de dijk over in de plannen. Hier zou een grote beheerderswoning worden gebouwd, maar deze wil Droogh nu een stuk kleiner maken. Zo is er ruimte voor de tiny houses. Je hebt dan ruimte voor de startende doelgroep of mensen die ouder worden en kleinschalig of alleen willen wonen, aldus de eigenaar in het AD.

De charmes van een yurt

We gaan de week weer uit met een inspirerend Insta-filmpje. Ditmaal een kijkje binnen door @alternativehouse in een yurt. Heeft absoluut zijn charmes!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Tiny House (@alternativehouse)