Hallo, dit is het KWM Journaal van week 6 met onder meer woningsplitsing vies woord voor gemeenten, off-grid wonen in landelijk gebied kan prima, een handboek voor het vinden van een plek voor een tiny house en gemeente De Bilt wil geen tiny houses in de natuur. Dit en nog veel meer.

Boerencamping oplossing voor illegale tiny houses Dalem?

Tien tiny house-huishoudens in het dorp Dalem wonen al ruim een half jaar officieel illegaal aan de plaatselijke Waaldijk. Toen vernietigde de rechtbank de vergunning voor de huisjes, omdat de gemeente Gorinchem niet met voldoende steekhoudende argumenten kwam tegen de bezwaren van omwonenden, meldt dagblad AD.

Op tussentijdse vragen van de rechtbank verzuimde de gemeente destijds met verdere onderbouwing te komen en reageerde enkel met exact dezelfde argumenten als daarvoor. De lokale PvdA-fractievoorzitter Jack Oostrum verwijt het college van burgemeester en wethouders laksheid. B&W stellen echter dat het recht zetten van haar fouten tijd nodig heeft. Zij heeft dit uitbesteed aan een externe deskundige. Die heeft uitvoerig gesproken met alle betrokken partijen en binnenkort hoopt de gemeente Gorinchem met concrete antwoorden te komen.

Oostrum wil dat er hoe dan ook een oplossing komt voor de tiny houses in Dalem. Desnoods maken we er een boerencamping van als dat een oplossing kan zijn, zegt de PvdA-er in het AD. De bewoners maken zich niet zo heel erg veel zorgen. Zij weten dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing door de gemeente. Ons zorgen maken heeft geen zin, want wij zijn afhankelijk van anderen, aldus voorzitter Ruud Guldemond van Wooncoöperatie Tiny House Klein Dalem.

Woningsplitsing vies woord voor veel gemeenten

Het splitsen van woningen is een van de mogelijkheden om de woningnood aan te pakken. Het zou tot 2030 tot 80.000 of zelfs 160.000 extra woningen kunnen leiden. Alleen zijn er maar weinig gemeenten die hun inwoners stimuleren om van een groot huis twee kleine woningen te maken. Slechts 16 procent van 200 ondervraagde gemeenten zegt dit wel te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van consumenten-tv-programma Radar.

Woningsplitsen is in nagenoeg alle ruim 340 Nederlandse gemeenten toegestaan onder bepaalde voorwaarden, maar nog niet de helft heeft hier echt beleid voor gemaakt. Uit het Radar-onderzoek blijkt dat 48% van de gemeenten beleid heeft op het gebied van woningsplitsing, waarbij de eensluidendheid ver te zoeken is. Volgens ruim 80 procent van ondervraagde consumenten, die weleens met woningsplitsing bezig zijn geweest, stelt dat informatie over vergunningen onduidelijk of onvindbaar is. Meer dan de helft verdenkt gemeenten er zelfs van deze optie tegen te werken. Gemeenten zijn vaak huiverig voor het splitsen van woningen vanwege een te grote bevolkingsdichtheid, parkeerdruk en geluidsoverlast.

Tiny houses Groenekan lijken van de baan

Het plan voor 20 tiny houses op agrarische grond in Groenekan lijkt de prullenmand in te kunnen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt wil er niet aan. Het gaat volgens haar om woningbouw in de natuur en groene open ruimte, terwijl zij liever kiest voor bouwen binnen de randen van de dorpen. Dit schrijft het regionale radiostation Roulette FM op haar website.

In het kader van het participatieproject gemeente De Bilt wil De Natuurbouwerij 20 tiny houses en een voedselbos realiseren op een zeven hectare tellend agrarisch perceel aan de Twislaan in Groenekan. De huisjes moeten volledig off-grid worden. Het project zou de landelijke kwaliteit verhogen en de groene contour rond het Utrechtse dorp versterken. De Provincie Utrecht en diverse raadsfracties zijn enthousiast, maar B&W hebben dus een duidelijk nee laten horen.

Handboek voor vinden plek tiny house

Voor wie zich wanhopig afvraagt waar je moet beginnen om een locatie voor je tiny house te vinden, is er nu het e-book Het Ultieme Handboek: Vind Plek voor je Tiny House. Het is geschreven door tiny house-bewoonster Eefje Fehres uit Koedijk, tevens eigenaar van Tiny House Store. Zij zag met regelmaat mensen zich vertwijfeld afvragen hoe zij hun jacht op een tiny house-plekje moesten aanpakken. Tevens merkte zij dat een grote groep enorm veel tijd steekt in het bewandelen van wegen die doodlopen.

Daarom besloot Eefje een helder stappenplan te maken om een locatie te vinden en uit te leggen welke regels je allemaal tegenkomt. Vragen over regelgeving, locatiekeuzes en budgettaire overwegingen kunnen overweldigend zijn en je droom in de weg staan, zegt de schrijfster op haar website. Het 57 pagina’s tellende handboek biedt een praktisch stappenplan voor wie tiny wil gaan wonen. Dit handboek is speciaal ontworpen om mensen stap voor stap door het hele proces te leiden. Van het bepalen van de behoeften en wensen tot het navigeren door de wirwar van regelgeving Ik neem hen bij de hand om deze ogenschijnlijk grote uitdaging te veranderen in een haalbare en zelfs plezierige reis’’, aldus Eefje.

Plannen voor educatief centrum tiny house-leven

De Stichting LiberTerra Platform wil een nieuw educatief centrum realiseren waar mensen kunnen proeven van het tiny house-leven om vervolgens zelf initiatieven te ontplooien. Ook moet er een voedselbos komen voor bewoners en een woonplek voor mensen die tijdelijke ondersteuning nodig hebben. Dat zegt voorzitter Mieke Elzenga in het Noordhollands Dagblad.

Mieke ontvouwde de premature plannen tijdens de open dag van het tiny-dorpje LiberTerra in Koedijk. Zij is een van de grondleggers van deze duurzame woongemeenschap met tien tiny en small houses. De open dagen zijn bedoeld om mensen te inspireren tot een andere leefstijl, zegt zij in het dagblad. Volgens haar krijgt de gemeente Alkmaar wekelijks vijf aanvragen voor een tiny house. We kampen natuurlijk met een waanzinnige woningnood, maar er zijn ook steeds meer mensen die bewust een kleinere footprint willen. Daarnaast wordt duurzaamheid meer de standaard, ook in wet- en regelgeving. De toenemende belangstelling voor klein wonen in een community heeft Mieke en haar stichting doen besluiten een poging te wagen een educatief centrum op een andere locatie te realiseren.

Off-grid wonen in natuur kan met maatwerk

Off-grid wonen in landelijk gebied kan prima. Dat concludeert studente Britt Koopmans in haar afstudeerproject voor de Hanzehogeschool in Groningen. Het is echter wel maatwerk. De off-grid maatregelen moeten goed samenwerken en goed op elkaar en de omgeving worden afgestemd, zegt Britt op de website van Tiny Findy.

Het onderzoek van de studente richtte zich op het ontwikkelen van een off-grid systeemontwerp en indelingsplan voor een boerenperceel van een halve hectare in Doezum. Hier stonden ooit zelfvoorzienende arbeidershuisjes en plaggenhutten en de huidige eigenaar vroeg zich af of dit niet weer zou kunnen. Zo werd het een casus voor Britt op voorspraak van haar begeleider Ron de Vrieze van Centre of Expertise Energy. Zelfvoorzienend wonen kan volgens de onderzoekster succesvol worden om twee redenen. Ten eerste door de steeds groter wordende vraag naar energie, die tot problemen op het energienet gaan leiden. Ten tweede door de toenemende belangstelling voor klein wonen in een natuurlijke omgeving. Het lijkt erop dat er een keerpunt is bereikt in de voortdurende drang naar groter en comfortabeler wonen. Ecologische gemeenschappen, tiny houses en microwoningen worden steeds populairder, aldus Britt, die bij haar slotconclusie uitgegaan is van kleinschalige woonprojecten, die geen schade of verstoring van de omgeving veroorzaken, in lijn zijn met de menselijke behoefte en weinig onderhoud vereisen. Voor de afvalstromen heeft de afgestudeerde alleen rekening gehouden met organisch afval, omdat volgens haar niet afbreekbare producten te vermijden zijn.

Heerlijk tiny house

Uiteraard ook deze week weer als klap op de vuurpijl een heerlijk Insta-filmpje van @alternativehouse. @fidgetsrest bouwde zelf dit fraaie huisje met vernuftige opbergruimtes.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tiny House (@alternativehouse)