Hallo, dit is het KWM Journaal van week 9 met onder meer Ede wil erfdelen in woonbeleid, steeds meer tiny houses met permanente vergunning, plan voor betaalbare woningen in Sliedrecht en Hattem gaat voor Knarrenhof met jongeren. Dit en nog veel meer.
Ede wil erfdelen in woonbeleid opnemen
De gemeente Ede wil erfdelen onderdeel maken van haar reguliere woonbeleid. De bouw van 13 woningen op een voormalig boerenerf in Lunteren moet de aftrap worden van een pilot van drie kleine woonerfjes op boerengrond. Deel één van deze pilot bevat zeven starterswoningen, vier seniorenwoningen en twee reguliere huizen. Er is veel vraag naar woningen. Daarom zijn we de voorbije periode gaan onderzoeken of er niet meer mogelijk is op voormalige boerenerven, vertelt wethouder Jan Pieter van der Schans op Ede Nieuws.nl.
Op dit moment mogen er volgens het gemeentelijk beleid maximaal twee woningen worden gebouwd als de opstallen van een gestopt boerenbedrijf worden gesloopt. Het college van B&W legt de gemeenteraad nu voor om de bouw van meer woningen mogelijk te maken. Op locaties dicht bij dorpen is erfdelen een hele mooie optie. Dat willen we op dit soort plekken vaker gaan toestaan, aldus de verantwoordelijk wethouder. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet het een mooie en landelijke uitstraling hebben en moeten cultuurhistorische onderdelen worden behouden.
De kleinste woningen in het plan voor Lunteren hebben, verdeeld over drie verdiepingen, een woonoppervlak van rond de 80 m2. Compacte woningen dus, maar als de gemeenteraad van Ede akkoord gaat met het voorstel om erfdelen in het woonbeleid op te nemen, zijn er ook volop kansen voor kleinere woningen en tiny house-projecten.
Steeds meer tiny houses met permanente vergunning
Nederland telt inmiddels 89 gerealiseerde tiny house-projecten en 36 stuks komen er nagenoeg zeker aan. De provincie Noord-Brabant is het meest tiny house-vriendelijk met 24 stuks, terwijl Utrecht hekkensluiter is met slechts vier projecten. Dat concludeert pionier Marjolein Jonker uit een eigen onderzoek op haar website Marjolein in het Klein.
Het onderzoek noemt Marjolein een beste klus, maar het is volgens haar gelukt een goed beeld te geven van het huidige tiny house-landschap in ons land. De projecten moesten wel aan enkele door de tiny house-deskundige opgestelde eisen voldoen. Deze moesten bestaan uit meerdere tiny houses van niet groter dan 50 m2, vrijstaand, grondgebonden en volwaardig bewoonbaar zijn volgens het Bouwbesluit. Marjolein komt dan op iets minder dan duizend projectmatige tiny houses. Als ook alle individuele huisjes op eigen kavels, campings of boerenerven worden meegerekend, schat zij het totaal aantal tiny houses in Nederland op ongeveer 2.000. Maar het blijft natte vinger werk, zegt zij.
Marjolein concludeert uit haar onderzoek ook dat er steeds meer tiny house-projecten voor permanent wonen een vergunning krijgen. Dat roep ik al een tijdje, maar het is fijn als die constatering met actuele data wordt ondersteund. Van de 89 tiny house-projecten in Nederland hebben er maar liefst 32 een permanente vergunning. Waar we naartoe moeten is dat ze een standaard onderdeel worden van het woningaanbod in iedere gemeente, aldus Neerlands eerste legale tiny house-bewoonster.
Utrechter moet tiny house van boerenerf verwijderen
Tiny house-bewoner Hendrik Aerts is door de gemeente Stichtse Vecht gesommeerd zijn tiny house te verwijderen op een voormalig boerenerf in het dorp Kockengen. Reden is het ontbreken van een vergunning. Hendrik dacht deze niet nodig te hebben, omdat het volgens hem om een mantelzorgwoning gaat. Na anderhalf jaar gesprekken met ambtenaren is de gemeente nu onverbiddelijk: uiterlijk half mei moet het tiny house weg zijn, weet RTV Utrecht te vertellen.
De Utrechter woont al 12,5 jaar met zijn zoontje op het boerenerf, waar nog negen mensen wonen in een boerderij, opgeknapte schuur en een woonwagen. Naast de tiny house-bewoners gaat het om vier vluchtelingen uit Oekraïne, twee stellen en de hulpbehoevende 97-jarige Greet. Hendrik is een van de mensen die voor Greet zorgt en dacht daarom zonder problemen zijn woonwagen te kunnen verruilen voor een tiny house op het terrein. Een anoniem telefoontje naar de gemeente luidde anderhalf jaar geleden de huidige nachtmerrie van Hendrik in.
De laatste hoop van vader en zoon is nu gevestigd op verschillende raadsleden, die Hendrik op de locatie heeft uitgenodigd. Hij is van mening dat de gemeente in deze tijd van woningnood meer in de geest van de wet moet denken. De gemeente wil echter geen precedent scheppen, laat zij Stad Nijkerk weten.
Sliedrechtse politici maken plan voor betaalbare woningen
Het wil in Sliedrecht al jaren niet vlotten met een geschikt bouwplan voor de plek waar nu een oude school staat te verpauperen. Op initiatief van twee politici is er nu een plan voor 29 betaalbare woningen. Het gaat om tweekamerappartementen van ongeveer 60 m2. Deze moeten volgens dagblad PZC 220.000 euro gaan kosten.
De gemeenteraad van Sliedrecht heeft twee jaar geleden al opdracht gegeven om te kijken naar de mogelijkheden voor de bouw van starters- of seniorenwoningen. Hier gebeurde tot voor kort weinig mee, totdat voor de lokale PvdA-voorzitter Joop Keesmaat en oud-wethouder Johan Lavooi de maat vol was. We dachten dat we maar eens gek moesten doen en zelf een plan moesten laten maken., vertelt Lavooi in de PZC. Het tweetal zette een architect en een financieel deskundige aan het werk en presenteerde hun plan. De gemeente reageerde in eerste instantie helemaal niet. De initiatiefnemers schreven vervolgens een laatste briefje aan de gemeenteraad. Zo werd het plan uiteindelijk omarmd door de lokale partij Slydrecht.nl, die het aan de kaak stelde in de gemeenteraad. De verwachting is dat het onderwerp in mei of juni wordt behandeld door de raad.
Tiny house steeds vaker praktisch leerobject
Leren door een tiny house te bouwen. Steeds meer scholen kiezen voor een dergelijk praktijkproject. Leerlingen van de afdeling Bouwen, Wonen en Interieur van het Van Lodenstein College in Hoevelaken zijn al aan hun tweede huisje begonnen. Zij zijn verantwoordelijk voor het volledige bouwproces, van bouwplan en materialen bestellen tot de uitvoering, meldt Stad Nijkerk op haar website.
Het tiny house wordt tevens voorzien van technische installaties door de leerlingen van de afdeling Produceren, Installeren en Energie. Als het af is wordt het huisje geveild. Met dit project wil de school naast het aanleren van praktische vaardigheden ook het projectmatig werken en samenwerken meegeven aan de leerlingen. Het past mooi in de vernieuwing van het onderwijs om lessen meer aan te laten sluiten bij de interesses van de leerlingen. Leerling Antonie van Loenen vindt het in elk geval een gaaf project. Het is echt mooi om te zien hoe ons idee op papier werkelijkheid wordt.
Hattem gaat voor meer-generatie-Knarrenhof
De gemeenteraad van Hattem lijkt oren te hebben naar een Knarrenhof in combinatie met starterswoningen. Het laat daarbij voor het bouwterrein aan de Hessenweg de eis van alleen grondgebonden woningen varen. Hierdoor kan er eventueel op twee verdiepingen ruimte geboden worden aan jonge woningzoekenden, terwijl de senioren op de begane grond wonen. Zo ontstaat een meer-generatiehofje. De plannen moeten nog wel helemaal worden uitgewerkt, aldus dagblad De Stentor.
Het idee voor starterswoningen bovenop de knarrenhuisjes is afkomstig van de lokale fractie van ChristenUnie. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of dit plan gerealiseerd gaat worden. De initiatiefnemers van een Knarrenhof in Hattem zijn enthousiast. We hebben altijd al gezegd dat we een meer-generatiehof als ideaal zien, zegt Sandra Oostveen, een van de kartrekkers, die al vijf jaar bezig zijn met plannen voor een Knarrenhof in hun gemeente. Zij merkt ook op dat de Stichting Knarrenhof deze wens steeds vaker krijgt van initiatiefnemers.
Tiny house voor Oekraïens oorlogsslachtoffer
Vrijwilligers uit Grijpskerke bouwen een tiny house voor een gewonde militair in Oekraïne. De woning heeft een woonoppervlak van 30 m2 met een keuken en badkamer. De initiatiefnemers besloten tot dit project na een bezoek aan het in oorlog verkerende land. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar die militair is zijn been kwijtgeraakt en zijn woning is verwoest door de oorlog. Voor hem en zijn gezin kunnen we in ieder geval een verschil maken, zegt de betrokken Leendert Janse bij Omroep Zeeland. Half april gaat het huisje op transport.
In mini-huis door Scandinavië
We gaan er deze week uit met een ietwat hilarische, maar heuse vanlifer op Instagram. De Duitser Justin (@justin.nedved) reist momenteel door het koude Scandinavië in zijn zelf omgebouwde camper. Niets bijzonders zou je zeggen, maar hij maakte zijn huisje op wielen van een Smart! Kijk en verwonder.