Vonk is een duurzame broedplaats in Hilversum, waar de lokale woningcoöperatie Dudok Wonen experimenteert met klein wonen. De bewoners van de 5 tiny houses houden op zondag 9 oktober 2022 open huis. Dit doen zij tijdens de Duurzame Dagen, een driedaags evenement op het terrein van de voormalige Philipswinkel.
Van 7 tot en met 9 oktober vinden de Duurzame Dagen plaats in Hilversum. Er zijn allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid, zoals een markt, workshops, exposities en lezingen. Op het terrein staan momenteel ook 5 tiny houses en de bewoners Thijs, Lotte, Peter, Ingeborg, Sophie, Bas en Jacqueline laten op zondag 9 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur graag hun huisje zien aan belangstellenden. Zij vormen een hechte community. ,,Dat vind ik ook het leuke aan dit project, dat je een eigen plek hebt maar ook dingen met elkaar deelt. De wasmachine, het tuingereedschap, bedrijfsruimte, kennis of een gezamenlijke grote huiskamer, maar ook de gezelligheid en zorg voor elkaar’’, vertelt Jacqueline op de website van Vonk.
Oude schaftkeet
Jacqueline woont in een oude schaftkeet. ,,Een pipowagen zoals hij ook wel wordt genoemd. Deze heb ik in 2014 aangeschaft met het idee er een logeerplekje van te maken in mijn toenmalige boerderijtuin. Er een echt huisje van maken is een heel ander verhaal. Hij heeft een extra frame gekregen, zodat er goed geïsoleerd kon worden, een nieuwe buitenwand, kozijnen met ramen van dubbel glas en een glazen pui met openslaande deuren’’, vertelt zij.
Thijs en Lotte zijn buurtgenoten van Jacqueline. Zij wonen in een tiny house op wielen, die zij liefkozend Stekkie noemen. ,,Stekkie heeft een zithoek, eettafel, keuken, slaapkamer, een badkamer met wc en klein bad, een berging en zelfs een kantoortje! En dat alles binnen 2,5 bij 7 meter’’, meldt het stel op de Vonk-website. ,,We hebben Stekkie laten bouwen door Tiny House Store, maar we hebben zelf bedacht hoe hij eruit moest komen te zien. Op ons verzoek is hij ook geïsoleerd met Métisse, dat voor 95 procent uit oude spijkerbroeken bestaat. Hier wonen is voor ons een langgekoesterd avontuur. Met meerder huisjes bij elkaar en ook nog in ons eigen dorp Hilversum!’’
Perfect antwoord op mijn situatie
Peter kocht vrij recent het op het Vonk-terrein staande tiny house op wielen van de markante bewoner Edwin. Die wilde nieuwe woonplannen uitwerken en bood zijn huisje aan. Peter was op zoek naar woonruimte en hij werd enthousiast. ,,Het leven in een compact huis, met alle duurzaamheidsvoordelen van dien, het delen van apparatuur, inspiratie en ervaringen met medebewoners, de lage woonkosten, de creativiteit en flexibiliteit van het leven in een tiny house, het was voor mij het perfecte antwoord op mijn situatie’’, vertelt Peter op de website van Vonk.
Vonk is een initiatief van woningcoöperatie Dudok Wonen Hilversum. In haar visie zegt de private maatschappelijke onderneming dat zij zich in de zorg voor het wonen laat leiden door het geloof in de kracht van mensen. Daarom gaf zij enkele jaren geleden de Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) de opdracht om op het terrein van de oude Philipswinkel aan de Hilversumse Larenseweg een duurzame broedplaats op te zetten met een maatschappelijke uitstraling. De woningcoöperatie wilde daar tevens experimenteren met klein wonen en tiny houses. Dit om ervaring op te doen voor de toekomst.
Markt duurzame woonproducten
Dudok Wonen Hilversum heeft de oude Philipswinkel en omringend terrein tot het voorjaar van 2023 in bruikleen gegeven aan Vonk. Hier vinden nu allerlei initiatieven plaats die een bijdrage leveren aan een gezonde, duurzame, groene en levendige buurt. Waaronder de Duurzame Dagen. Zondag 9 oktober staat volledig in het teken van duurzaam wonen met onder meer een markt met duurzame woonproducten. En natuurlijk de mogelijkheid binnen te kijken in de tiny houses.
Jacqueline wil bij Vonk graag een verbinder zijn in en met de buurt. Ze moet er dan ook nog even niet aan denken dat zij deze plek volgend jaar moet verlaten. ,,Ik hoop dat we dan met elkaar als tiny house-bewoners een nieuwe plek kunnen vinden en dat de gemeente en woningcoöperatie dan zoveel positieve ervaring hebben dat ze ons daarbij kunnen helpen. Ik vertrouw erop dat er dan een tiny house community is waar ik bij kan aansluiten en we nog meer een die mooiere wereld kunnen werken.’’