Is het kiezen voor klein wonen voor jou onder andere gebaseerd op consuminderen, zorg voor de wereld, de natuur of, andersom, zorgen over het klimaat? Loop je soms ook vast in je ambities om je eigen impact te verkleinen? Zou je soms willen dat je anderen mee krijgt in die ambities? Of ben je soms juist zelf ambivalent in je keuzes? Dan raadt onze vaste gastschrijfster en tiny house-bewoonster Elke Rabé je aan om eens mee te doen aan de 6-delige workshopreeks van klimaatgesprekken.nl
Reizen, Voeding en Overige consumptie, alles komt aan bod
Wat is het idee? Klimaatgesprekken verwoordt het zelf als volgt: ‘Je bent bezorgd over klimaatverandering. En je wilt graag een bijdrage leveren aan de oplossing. Maar hoe doe je dat? En hoe betrek je anderen daarbij? Hoe ga je het gesprek aan? Als jij wilt helpen Nederland klimaatneutraal te maken door zelf aan de slag te gaan, geef je dan op voor onze workshopreeks. Samen met gelijkgestemden ontdek je manieren om je leven klimaatvriendelijker in te richten. Je kan oefenen, reflecteren, vragen stellen en op speelse wijze krijg je veel informatie over klimaatvriendelijker leven en anderen daarbij betrekken. De workshops zijn praktisch, ongedwongen en leuk.” Op hun website vind je nog veel meer informatie, onder anderen ook informatie en inspiratiesessies om eerst een betere indruk te krijgen.
Ik deed mee in coronatijd en onze (echt fantastische) groep zag ik iedere 2 weken online op woensdagavond van 19:30 tot 21:30 of uiterlijk 22:00 uur. Iedere avond was er een ander onderwerp waarop de focus lag; Wonen, Reizen, Voeding en Overige consumptie, alles komt aan bod.
Bovendien komen er natuurlijk onderwerpen voorbij die in ieders leven tot wrijving leiden of onderwerpen die gewoon heel leuk zijn om aan te werken; iedere deelnemer neemt zijn of haar eigen ervaringen mee en dat maakt het juist zo leuk. Ik leerde weer heel veel bij door deze periode aan te grijpen om er weer meer over te lezen, podcasts te luisteren en friste zo mijn (vroegere academische) kennis op. Er is in de jaren dat ik me met andere zaken bezig hield, en onder andere tiny houses bouwde, veel veranderd op technisch vlak en op andere vlakken juist weer zo goed als niets. Er is nog steeds discussie over alle duurzame technieken onderling alsof er persé één winnaar uit zou moeten komen, we halen nog steeds de minimale verbeteringen niet en er zijn zélfs nog steeds klimaatontkenners.
Veel mensen hebben last van vliegschaamte. Foto ©Jan Vasek
Toch zie ik ook veel vooruitgang. De groep mensen die de gezondheid van de aarde wél serieus neemt en eraan werkt is enorm gegroeid. Waar het toen ik studeerde nog in de geitenwollen sokken- sfeer werd gedrukt is het nu veel meer gemeengoed. Waar ik destijds één van de eerste afgestudeerden was op het onderwerp zijn er nu talloze disciplines die duurzaamheid als iets heel logisch vinden in plaats van iets idealistisch. Het woord vliegschaamte deed zijn intrede en veel mensen voelen dat ook zo. Dat kon je 20 jaar geleden toch nog niet bedenken?
Steeds meer feiten behoren tot de basiskennis van de gemiddelde Nederlander, zoals:
– Zo weten steeds meer mensen dat de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door een persoon, evenement, organisatie of product wordt uitgedrukt in koolstofdioxide-equivalenten. Onder broeikasgassen vallen naast koolstofdioxide (CO2) ook methaan (CH4 = 25 CO2-equivalent) en lachgas (N2O =298 CO2-eq). Dit wordt vaak de CO2 impact genoemd.
– Deze (negatieve) impact wordt ook vaak vertaald naar je ecologische voetafdruk. Kortgezegd is je voetafdruk je (negatieve) impact op de aarde. In sommige rekenmodellen wordt dit letterlijk omgerekend in hectaren die nodig zijn voor jouw consumptiepatroon. Als iedereen op de wereld jouw consumptie- en afvalpatroon heeft, hoeveel aardoppervlak is er dan nodig om deze levensstijl voor iedereen te kunnen onderhouden? Soms wordt het relatief gebruikt. Er is slechts één aarde tot onze beschikking, hoeveel aardes zijn er nu nodig als iedereen leeft zoals jij.
– De gemiddelde Nederlander stoot 10 ton CO2 per jaar uit, het wereldgemiddelde is 4 ton en een Tanzaniaan stoot gemiddeld 0,3 ton uit.
-De wereld kan op dit moment gemiddeld 2,5 ton CO2 per persoon opnemen, maar dat dit met toenemende wereldbevolking afneemt tot 1 tot 1,5 ton per jaar.
– De voetafdruk van een gemiddelde Nederlander is 4,8 hectare. Als iedereen ter wereld leeft als de gemiddelde Nederlander hebben we 3 aardes nodig!
– Er is een afname van 55% CO2 in 2030 nodig om de doelen van Parijs te halen
– Ongeveer 50% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door slechts 11% van de wereldbevolking.
– Wij hebben een belangrijke rol in het omdraaien van de huidige trend.
Zelf iets doen? pak wat vaker de fiets
Eén van de podcasts die ik luisterde vatte de denkfouten, die ik al lezend en luisterend steeds tegenkwam, heel mooi samen. Dat is de Ecosofie podcast met Babette Porcelijn, schrijfster van De Verborgen Impact. Een echte aanrader om te beluisteren.
Inspiratie
Het leukste aan de klimaatgesprekken vind ik dat het een boost geeft. Zo leerde ik talloze podcasts kennen door me via klimaatgesprekken weer meer te verdiepen in de onderwerpen die hierbij horen. En nog veel belangrijker: de deelnemers inspireren elkaar natuurlijk enorm! Zo heb ik onder andere Youtopialab.com leren kennen. Dit is een interviewvorm waarbij je iemand laat dromen over hoe zíjn land eruit zou komen te zien als hij de baas was. Aan de hand van 16 vragen komt er een goed beeld tot stand wat via een invulmodule bij een tekenaar terechtkomt. Ik had het geluk dat mijn interview meteen al getekend is door tekenaar Jenny van Herrewegen. Dit inspireerde mij weer om een schoolprogramma te introduceren op basisscholen in mijn gemeente. NB Youtopia zoekt nog meer interviewers!
Youtopialab tekent de droomwereld van mensen. Foto ©Youtopialab
Ik hoop dat dit een goed beeld geeft van klimaatgesprekken, de denkfouten die mij hierdoor weer helder zijn geworden en dat het je inspireert. Want het allerbelangrijkste wat ik eruit heb gehaald is dat het ontzettend leuk is om samen aan de slag te gaan. En voor de mensen die al klein wonen en dit heel gewoon vinden: alleen al het feit dat jij die keuze hebt gemaakt kan anderen inspireren! Dat kan dus al jouw handafdruk zijn. Laat zien hoe leuk dit is!
Elke Rabe
Onder het motto MY Tiny HomE – Live Simply (MYTHELS) bouwt Elke in 2017 haar eigen huisje. Nu is MYTHELS 2 er en woont zij heerlijk in het groen. Voor Klein Wonen Magazine belicht zij iedere editie op haar eigen wijze het fenomeen klein wonen.