Site pictogram Klein Wonen Magazine

Meer geluk ervaren in Tiny Oevers

Vlakbij het centrum van Roosendaal bestaat al bijna een jaar het tiny house-dorpje Tiny Oevers. Mooi moment om met enkele bewoners te praten over hun ervaringen. In deel 2 van dit drieluik vertelt Joris over zijn geluk en laten Stephanie en Stijn en Wouter en Britt hun huisje zien.

Het interieur van het houtskelethuisje met stalen frame van Joris is behoorlijk basic. Een bewuste keuze van de Tiny Oevers-bewoner. ,,Schroeven, panelen en elektriciteitsbuizen mag je zien. Zo is mijn huis zichtbaar. De afwerking met natuurlijke materialen straalt rust uit’’, legt hij uit. Centraal staat een rocketstove, die samen met een infraroodpaneel voor de verwarming zorgt. ,,Op termijn is het de bedoeling alle benodigde off-grid-systemen te integreren.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Het tiny house van Joris. Foto: Tiny Oevers

Gelukkig en zinvol leven

Joris’ houten huisje telt net iets meer dan 18 m2 woonoppervlak en is gemaakt door een echte ambachtsman. ,,Iemand met veel vakkennis over houtskeletbouw. Zijn werkplaats fungeert ook als sociale werkplaats. Dat was voor mij van groot belang. Ik vind dat ieder mens het verdient een gelukkig en zinvol leven te hebben. Dat kan alleen als we iedereen bij onze maatschappij betrekken. Voor mij vertegenwoordigt mijn huisje Ubuntu deze gedachte.’’

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Grote vrijheid

Voor Joris staat klein wonen voor veel meer dan wonen in een kleine ruimte. ,,Zoals nadenken over energieverbruik. De basis van leven is warmte, veiligheid en de dingen waar je geluk uit haalt. Dit komt dichterbij omdat je minder vloeroppervlak hebt. Wanneer je dit bewust doet, ervaar je een grote vrijheid en gevoel van geluk. Je mag op een andere manier keuzes maken, waardoor je de kleine dingen in het leven meer kunt waarderen en toe kunt met minder’’, stelt de bewoner, die die vrijheid ook in het hele wijkje Tiny Oevers ervaart. ,,Er worden veel dingen en spullen gedeeld. Het is fijn om in een omgeving te wonen waar de bewoners elkaar goed kennen. Hierdoor heb je heel erg makkelijk contact met elkaar. Daarbij leven wij erg mee met de seizoenen. In de winter wat meer binnen, de overige seizoenen meer naar buiten. Dan ontmoet je anderen en doe je meer in de tuin. Wanneer we tegen iets aanlopen proberen we dat in gezamenlijkheid op te lossen, of dit nu met een gemeente, een andere bewoner of andere partij in de buurt is. We hebben korte lijnen en ervaren dat als prettig.’’

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Zelf gebouwd

Ook Stephanie en Stijn hebben een uit hout opgetrokken woning. Al sinds 2018 spelen zij met het idee om in een tiny house te gaan wonen. ,,Na veel filmpjes te hebben gekeken en veel uitgetekend te hebben, zijn we uiteindelijk bij ons ontwerp gekomen van Het Houten Huisje. We hebben dit huisje helemaal zelf gebouwd. Van de vloer tot de muren en het dak. Zelfs de ramen hebben we zelf geplaatst’’, vertelt het stel trots. ,,We zijn op de naam gekomen aangezien we grotendeels gebruik hebben gemaakt van hout. Zo zijn het skelet en de vloer van hout en zelfs ons isolatiemateriaal is van houtvezel. Duurzaamheid vinden wij heel belangrijk, vandaar ook onze keuze voor deze materialen.’’ Het Houten Huisje telt 35 m2 vloeroppervlak en heeft een ruime woonkeuken, een badkamer en een slaaploft waar je net niet rechtop kunt staan. In het schuurtje naast de woning vinden de wasmachine en de warmtepomp een onderkomen.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Huurhuisje

Wouter en Britt hebben zelf niets aan hun huisje gedaan. Zij bewonen dan ook een van de twee huurhuisjes in Tiny Oevers. Deze woning is gemaakt met het open source systeem Wikihouse, waarmee je volledig op maat gemaakte, compacte en duurzame woningen kunt ontwerpen en realiseren. Ieder gewenst ontwerp wordt vertaald in bestanden, die door een lasercutter of cns-frees uitgefreesd kunnen worden. Vervolgens is het huisje simpel in elkaar te zetten.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

De huurwoning van Britt en Wouter bestaat uit drie units. Foto: Tiny Oevers/Henny van Belkom

Het huurhuisje in Tiny Oevers heeft een woonoppervlak van 30 m2 verdeeld over drie units, waarvan een gestapelde met een dakterras. De kozijnen zijn alle tweedehands en in de fabriek is het huisje zoveel mogelijk zonder afvalproductie gemaakt. De inrichting is eenvoudig, maar heeft met een moderne badkamer, kleine keuken en een slaapkamer op de eerste verdieping alles wat Wouter en Britt nodig hebben.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

De kleine slaapkamer is op de eerste verdieping gelegen met toegang tot het dakterras. Foto: Tiny Oevers/Henny van Belkom

Nieuw gebied

Tiny Oevers is een nieuw tijdelijk woongebied in Roosendaal. Dichtbij de stad en aan de doorgaande vaart van de Vliet. Hier staan tien vrijstaande woningen van maximaal circa  50 m2. Zelf bedacht, samengesteld of geplaatst door de bewoners. Innovatief in het ontwerp en in het hergebruik van materialen en gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. Tiny Oevers maakt onderdeel uit van het stedelijke ontwikkelgebied Stadsoevers, dat sport en recreëren met wonen en werken in een nieuw gebied in Roosendaal combineert.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgende week deel 3

Volgende week zaterdag het derde en laatste deel van deze serie over Tiny Oevers. Dan met de huisjes van Kas, Youri, Aurélie en Saskia en Niels. Klik hier om deel 1 van deze reeks te lezen.

Mobiele versie afsluiten