Minitopia wil in elke stad flexibele woonterreinen realiseren waar mensen hun eigen woning kunnen bouwen. Hiervoor gebruikt zij locaties die tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan. Om bewoners en gemeenten te inspireren met Minitopia samen te werken heeft zij een YouTube-serie gemaakt van zes afleveringen. ,,Zo kunnen we via beeld en geluid inzichtelijk maken wat Minitopia- woongebieden inhouden. We willen laten zien dat het ook anders kan’’, aldus communicatiemedewerker Nina Eijkhout, die de serie bedacht en presenteert.
Minitopia is een initiatief van creative director Tessa Peters en architect Rolf van Boxmeer. In 2016 besloten zij te gaan werken aan antwoorden op toekomstbestendige woonvraagstukken in samenwerking met bewoners, gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven, digitale werkplaatsen en andere organisaties. Dit heeft inmiddels geleid tot experimentele woonlocaties in ’s-Hertogenbosch, Roosendaal, Eindhoven en Dongen. Hier staat duurzaamheid, betaalbaarheid, leefbaarheid, creativiteit, sociale samenhang en ruimtelijke kwaliteit centraal.
Tekst gaat verder onder de foto.
Relaxt buitenleven
Als je bewoners vraagt waarom ze hier willen wonen, krijg je vrijwel identieke antwoorden. Ze zijn op zoek naar een plek waar ze het comfort van de stedelijke voorzieningen kunnen combineren met het relaxte buitenleven. In een gebied waar ze vrijheid voelen en er prettig sociaal contact is met de mensen om hen heen, aldus de initiatiefnemers op hun website, die de huidige woonlocaties als een light community omschrijven. Minitopia heeft veel aandacht voor flexibel gebruik van woningen en gebieden, die tijdelijk bestemd zijn voor wonen. De woningen zijn verplaatsbaar, zodat de grond steeds kan worden gebruikt voor de heersende vraag. De ene keer voor wonen en na enige tijd mogelijk als recreatiegebied of zorgvoorziening.
Tekst gaat verder onder de foto.
Om meer aandacht te vragen voor deze alternatieve woonvormen kwam communicatiemedewerker Nina Eijkhout op het idee om de Minitopia-campagne Ruimte voor je woonwens kracht bij te zetten met een YouTube-serie. ,,Onze campagne heeft als voornaamste doel bewoners én gemeenten te inspireren en bewustwording te creëren over vernieuwende, flexibele en duurzame woonvormen. We willen laten zien hoe het ook anders kan en gemeenten inzicht geven in de mogelijkheden hiervan. Hierdoor hopen we dat meer gemeenten en andere organisaties bereid zijn om samen te werken en gezamenlijk gebieden te creëren waar mensen de kans krijgen om een plek te vinden op Minitopia’’, vertelt zij.
Tekst gaat verder onder de foto.
Wat maakt Minitopia zo bijzonder?
De serie is afgelopen week van start gegaan met een introductie-aflevering. De komende weken worden de overige vijf delen stuk voor stuk gelanceerd. ,,Elke aflevering zal een ander deel van Minitopia belichten. Zo speek ik met de initiatiefnemers en hoor ik hun verhaal en visie, ik spreek met zelfbouwers die hun huis helemaal zelf hebben gebouwd, maar ik spreek ook met de gemeente Den Bosch en stedenbouwkundige Tom van Tuijn om ook hun kant te belichten. Want wat maakt Minitopia zo bijzonder en waarom willen bijvoorbeeld gemeenten samenwerken met ons?’’, schetst Nina een beeld van wat we van de korte video’s op YouTube kunnen verwachten.
Tekst gaat verder onder de foto.
De communicatiemedewerker hoopt met haar video’s alle kanten van Minitopia te hebben belicht en vragen van geïnteresseerden op een laagdrempelige manier te hebben beantwoord. Zelf heeft zij er in elk geval veel voldoening van. ,,Het was super inspirerend om de serie te maken. Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om de bewoners te ontmoeten, naar de verhalen van de initiatiefnemers te luisteren en persoonlijk te ervaren hoe onze projecten een positieve invloed hebben op het leven van de bewoners en de omgeving. Door echt met bewoners, wethouders en stedenbouwkundigen in gesprek te gaan heb ik zelf ook een beter beeld gekregen van alternatieve woongebieden en hoe die kunnen bijdragen aan een andere kijk op wonen.’’
Tekst gaat verder onder de foto.
Passie en toewijding
Het heeft de ogen van Nina dus nog verder geopend. ,,Ik zou zelf ook wel in een Minitopia-woongebied willen wonen! Zo mooi om te horen met hoeveel passie en toewijding er aan deze projecten wordt gewerkt en hoe het samenleven met groen, solidariteit en saamhorigheid organisch kan ontstaan. Ik ben er dus zelf nog meer geïnspireerd door geraakt. Het is dan ook een geweldige ervaring om betrokken te zijn bij de ontwikkelingen van Minitopia!’’, aldus de enthousiaste pr-vrouw, die het meest onder de indruk is van haar gesprekken met de gemeente. ,,Ik had soms een negatief beeld, dat het heel moeilijk was om met gemeenten aan experimentele woongebieden te werken. Maar dit liet me echt de andere kant zien. Dat de gemeente Den Bosch zo hard heeft meegewerkt en alle problemen heeft kunnen oplossen. vind ik inspirerend. Dit geeft mij hoop dat andere gemeenten dit ook kunnen en mensen een plek kunnen bieden die op deze manier willen leven!’’
Tekst gaat verder onder de advertentie.
Onder de titel De Nieuwe Woonwens ging de eerste aflevering van de Minitopiaserie afgelopen dinsdag online. Je kunt deze introductie over Minitopia hieronder bekijken:
Komende dinsdag (13 juni) volgt aflevering twee, waarin Nina spreekt met initiatiefnemers Rolf en Tessa en bewoonster Patricia Poeldonk. Je vindt het Minitopia YouTube-kanaal hier.
Gratis online lezing
Wie nog meer wil weten over Minitopia kan zich aanmelden voor de gratis online lezing op dinsdag 20 juni a.s.. Initiatiefnemers Rolf van Boxmeer en Tessa Peters delen graag hun ervaringen met alternatieve woongebieden. Tijdens de lezing is er ook ruimte om in gesprek te gaan, te debatteren en samen na te denken over duurzame en leefbare leefomgevingen. Voor meer info klik hier.