Zien is geloven. Dat is de achterliggende gedachte bij de vorige week geopende modelwoning in Amsterdam Nieuw-West. Deze moet senioren over de streep trekken om kleiner te gaan wonen. De modelwoning is een initiatief van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West samen met de wooncorporaties Stichting !Woon, Eigen Haard, De Alliantie, Ymere en Stadgenoot en bewonerscoaches. Het biedt senioren de kans om een moderne, goed ontworpen woning van 60 vierkante meter te ervaren.
De woning werd op vrijdag 15 november jl. officieel geopend door de samenwerkende partners in het Nationaal Programma. Hierbij waren Samir Bashara (directeur Samen Nieuw-West), Anne Oosterban (De Alliantie), de wethouders Alexander Scholtes (Zorg) en Dirk de Jager (Volkshuisvesting), Sandra Doevendans (Stadsdeelbestuurder) en bewoners uit Nieuw-West aanwezig. Ruim 30 mensen kwamen op de feestelijke opening af. Zij lieten zien dat zelfs een druk bezochte verjaardag mogelijk is in een dergelijk appartement.
Tekst gaat verder onder de foto
Praktischer en stap vooruit
De modelwoning laat zien dat kleiner wonen niet betekent dat er concessies moeten worden gedaan op het gebied van comfort of toegankelijkheid. Sterker nog, dat het juist praktischer en een stap vooruit kan zijn door het wooncomfort te vergroten. De pilot Doorstroomhulp, die eerder dit jaar gestart werd, maakt deel uit van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Deze is bedoeld om meer bewoners te laten doorstromen naar een woning die beter bij hun gezinssamenstelling en levensfase past. ,,Door senioren te stimuleren om over te stappen naar woningen die beter aansluiten op hun huidige behoeften, creëren we meer ruimte voor gezinnen die dat hard nodig hebben”, aldus bewonerscoach Saida el Ghabzouri.
Tekst gaat verder onder de foto
Doorstroom senioren stimuleren
Amsterdam kent nog gemiddeld meer dan 13 jaar wachttijd voor sociale huurwoningen. De mogelijkheden voor gezinnen die meer ruimte nodig hebben, zijn beperkt. In Nieuw-West alleen al woont 35% van de gezinnen in een te krappe woning. Dit beïnvloedt de kwaliteit van leven en ontwikkelingskansen voor kinderen en jongvolwassenen negatief. Die krapte heeft ook tot gevolg dat veel ouderen niet passend wonen. Door de doorstroom van senioren te stimuleren, tracht het Nationaal Programma een van de oplossingen voor dit omvangrijke probleem te vinden. Daarnaast biedt de pilot ook alle ruimte om te leren van de woonwensen die senioren zonder verhuisbehoefte hebben.
Kans kleinere leefruimte ervaren
Senioren die wel willen verhuizen worden, waar nodig, gefaciliteerd bij het zoek- en verhuisproces. Daarnaast worden senioren die de wens hebben om in hun huidige woning oud te worden gefaciliteerd in de hiertoe benodigde aanpassingen en doorverwijzingen. De pilot draait daarmee volledig om het faciliteren van prettig oud worden in de eigen woonomgeving. In een bestaand óf nieuw thuis. ,,Bewoners staan hierbij voorop. We geven senioren de kans om te ervaren wat een kleinere leefruimte, die beter op hen ingericht is, kan betekenen’’, zegt bewonerscoach Asma Kharmich.
Tekst gaat verder onder de foto
Persoonlijke ondersteuning
Sinds maart 2024 biedt Doorstroomhulp, bestaande uit bewonerscoaches en verhuisadviseurs, actief ondersteuning aan senioren die willen verhuizen naar een woning die beter past bij hun gezinssamenstelling en levensfase. Deze professionals leggen huisbezoeken af en helpen bewoners bij specifieke vragen die zij hebben, coördineren bijbehorende processen en verbinden hen met de organisaties die hen verder kunnen helpen. Deze persoonlijke ondersteuning is bedoeld om de overgang voor senioren, die deze belangrijke stap overwegen, zo praktisch en stressvrij mogelijk te maken.
Tekst gaat verder onder de foto
55+ informatiemarkt
De pilot Doorstroomhulp, waarbinnen enkele tientallen gezinnen al aangegeven hebben binnen afzienbare tijd te willen verhuizen, loopt in ieder geval door tot 2025.Daarnaast is op 14 december a.s. de mogelijkheid om tijdens de 55+ informatiemarkt van de Gemeente Amsterdam de modelwoning aan de Akersingel 115 te bezoeken en met bewonerscoaches in gesprek te gaan.