Site pictogram Klein Wonen Magazine

Nog 188 tiny houses te gaan in Molenlanden

Zo min mogelijk regels voor tiny houses op particuliere grond. Dat hebben enkele raadsleden van de gemeente Molenlanden in 2020 voor ogen. Het zou binnen 5 jaar moeten leiden tot 200 kleine woningen in de verschillende dorpskernen. Een vooruitstrevend beleid, dat echter door stroperige besluitvorming nog niet echt uit de verf komt. Toch is er nu weer een project van 3 tiny houses in Giessenburg op komst op een fraaie plattelandslocatie.

In het coronajaar 2020 vormen de raadsleden Bas de Groot (SGP), Jonette Korevaar (CDA), Erik Jonker (CU), Leo Timmer (CU) en Paul Verschoor de gemeentelijke initiatiefgroep tiny houses in Molenlanden. De gemeente reserveert haar eigen grond liever voor permanente woningen, maar wil wel vol inzetten op het realiseren van deels off-grid-huisjes op particuliere grond. Molenlanden komt zelfs met een speciale menukaart. Hierop staan alle benodigde informatie en eisen om inwoners te inspireren een tiny house op hun grond te realiseren.

Lees verder onder de foto.

Het kerndorp Giessenburg waar straks 9 tiny houses staan. Foto: Funda/Rotsvast Gouda

Pilot

Een pilot voor 3 jaar is de aftrap. Hiermee doet de gemeente ervaring op met het faciliteren van kleinschalige woonvormen van tijdelijke aard. Een kleine 30 belangstellenden melden zich. In die periode wordt nog onderscheid gemaakt tussen een tiny house en een small house. Na afloop van de pilot wordt besloten alleen de term tiny house te gebruiken. De huisjes mogen een maximale oppervlakte van 60 m2 hebben. Bijna 5 jaar na de start van de pilot staan er 6 tiny houses in Giessenburg, 2 in Brandwijk en eentje in Langerak.

Lees verder onder de foto.

De 2 tiny houses bij een boerderij in Brandwijk. Foto: Anne Marie Hoekstra

Niet eenvoudig

Initiatiefnemer Bas de Groot laat in de lokale media horen dat hij zijn inschatting van 200 tiny houses in 5 jaar helaas moet bijstellen. De wens van zo min mogelijk regels blijkt toch niet zo eenvoudig. Vooral het waterschap heeft nogal moeite met de afvoer van het afvalwater van de voor haar ambtenaren onbekende woonvorm. Initiatiefnemers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Een verhaal dat veel tiny house-liefhebbers bekend in de oren klinkt.

Lees verder onder de foto.

Dit tiny house in Brandwijk is een van de 9 huisjes die in Molenlanden zijn gerealiseerd. Foto Anne Marie Hoekstra

Project Giessenburg

Toch ligt de tiny house-bouw niet stil in Molenlanden. Aan de Doetseweg in Giessenburg komen 3 huisjes met woonoppervlakten van 22 en 30 m2 op een perceel van 816 m2. De locatie ligt fraai in het groen tussen twee boerderijen met uitzicht op de uitgestrekte weilanden. Net geen 2 ton is de vraagprijs voor de nieuwbouwhuisjes, maar belangstellenden kunnen nog tot 14 oktober a.s. zelf een bod doen. Bij de koopsom zijn zowel het bouwrijp maken van de grond, de vergunningaanvragen en de installatie van de prefab woningen inbegrepen. De verkopende makelaar Rotsvast Gouda omschrijft het project dan ook als een unieke woonoplossing voor een eerlijke prijs. Een gedeeltelijke financiering is volgens Rotsvast mogelijk, maar belangstellenden moeten wel rekening houden met een eigen inbreng van 40 tot 50%.

Lees verder onder de foto’s.

De begroeiing en de schuur op het perceel maken binnenkort plaats voor 3 tiny houses. Foto: Funda/Rotsvast Gouda

Moderne uitstraling

De tiny houses krijgen een moderne uitstraling, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen voor het exterieur de huisjes moeten laten passen in de groene omgeving. In het interieur is een moderne keuken met koelkast, vaatwasser, inductiekookplaat en combimagnetron voorzien en is er plaats voor een wasmachine en droger.. De badkamer heeft een inloopdouche en hangend toilet. Ruimte innemende radiatoren worden vermeden door vloerverwarming. Verder kunnen bewoners via een configurator nog voor diverse opties kiezen. Tijdens het bouwproces kunnen zij de bouw van hun tiny house in de fabriek volgen.

Lees verder onder de foto’s.

Het nieuwe tiny house-project in Giessenburg (Molenlanden). Impressies: Funda/Rotsvast Gouda

9 maanden

De nieuwe tiny houses in Giessenburg voldoen volledig aan het Bouwbesluit, worden aangesloten op de nutsvoorzieningen en krijgen door het gebruik van zonnepanelen, balansventilatie, een groen dak en natuurlijke materialen vermoedelijk een energielabel A+. De woningen mogen er 10 jaar blijven staan en als de koper dit wenst wordt de woning na de vergunningsperiode teruggekocht door de verkoper. De erfpacht voor de grond bedraagt 285 euro per maand. Binnen 9 maanden na de verkoop moeten de woningen in Giessenburg er staan en kan raadslid Bas de Groot blij, maar toch ook knarsetandend, weer 3 streepjes zetten bij zijn doelstelling. Nog 188 tiny houses te gaan!

De tiny houses krijgen een groen dak en zonnepanelen. Impressie: Funda/Rotsvast Gouda

Mobiele versie afsluiten