Site pictogram Klein Wonen Magazine

Nog duurzame wereld te winnen met interieur

Zeg je in de Kop van Noord-Holland duurzaam, dan zeg je Iris van Asselt. Ze is klimaatburgemeester van Dijk en Waard, woont in een prijswinnend dubbel tiny house bomvol natuurlijke materialen en is duurzaam interieurontwerper. Sinds kort is de 39-jarige groene dame ook boekenschrijfster met het uitbrengen van Puur natuurlijk wonen. Hiermee wil zij anderen laten zien dat iedereen een duurzaam interieur kan realiseren. Ongeacht waar en hoe je woont, kun je pure keuzes maken, aldus Iris.

Het bijzondere tiny house van Iris, haar man Roland en kinderen Ize en Lune staat heerlijk in het groen in de community Liberterra in het Noord-Hollandse Koedijk. Hun woning is dit jaar door het publiek uitgeroepen tot meest duurzame woning van Noord-Holland en tijdens de landelijke verkiezing door de vakjury tot meest duurzame huis van Nederland in de categorie gebouwd na 2000 kleiner dan 175 m2. Dat is natuurlijk een enorme mooie erkenning van ons harde werken en de duurzame keuzes. We zijn dan ook ontzettend trots en blij met deze prijzen, zegt Iris.

Lees verder onder de foto.

Het dubbele tiny house van Iris en haar gezin. Een serre zorgt voor de verbinding. Foto: Roland van der Hei

Groene voorzieningen

Naast een aantal inmiddels bekende duurzame oplossingen als zonnepanelen, tweedehands accu’s voor energieopslag en houtvezelisolatie heeft het gezin ook diverse minder voorkomende groene voorzieningen. We hebben een droogtoilet waarmee wij 60.000 liter drinkwater per jaar mee besparen. Daarnaast hebben we een recycle douchesysteem dat we op regenwater willen gaan gebruiken. Ons huis is gebouwd rond een partij tweedehands triple glas-kozijnen en het interieur is volledig duurzaam en deels circulair met onder meer keukenkastjes van zeewier. Tot slot hebben we met onze community een gezamenlijke buurtbatterij.

Lees verder onder de foto.

Iris in haar tiny house-dorpje Liberterra. Foto: Susanne Breed

Geluk en vrijheid

Op een duurzame manier wonen en leven brengt volgens de Noordhollandse geluk en vrijheid. Zo ervaart zij dat zelf in ieder geval in Liberterra. Op deze plek, hoe wij wonen en leven, voel ik mij heel gelukkig. Ik heb bewust gekozen om meer tijd en aandacht voor mijn gezin te hebben. De kinderen te zien opgroeien. Een gevoel van geluk ervaar ik als ik met mijn gezin in ons zelfgebouwde huis van natuurlijke materialen zit. Als we naar buiten kijken met de natuur om ons heen, dat voelt enorm rijk. De vrijheid zit daar ook in, maar ook in het feit dat we minder spullen hebben waar we voor moeten zorgen. Ik word ook niet makkelijk verleid om iets te kopen, want er is geen ruimte voor. Dus dat brengt ook geluk en vrijheid met zich mee. Genoegen nemen met genoeg en een zinvol leven leiden in verbinding met de natuur en mensen om mij heen.

Lees verder onder de foto.

Het gelukkige gezin in hun duurzame huisje. Foto: Susanne Breed

Hoewel een tiny house door velen als de meest duurzame woning wordt gezien is verhuizen volgens Iris zeker geen must. Duurzaam leven kan overal, en daar heb je zeker geen tiny house voor nodig. Wij wonen wel op weinig vierkante meters en in de natuur, wat natuurlijk bijdraagt aan een nog bewustere en duurzamere manier van leven. Ook omdat we in een community wonen waarbij we veel delen en samenleven met elkaar, legt zij uit.

Duurzame interieurontwerpen

Als interieurontwerper weet zij als geen ander dat er binnenshuis voor velen nog een duurzame wereld te winnen is. Daarom heeft Iris daar ook haar werk van gemaakt met haar Studio Duurzaam Wonen. Zij maakt duurzame interieurontwerpen voor particulieren en bedrijven volgens de methode SUB (Save Use Buy). Deze maand is ook haar boek Puur natuurlijk wonen verschenen. Hiermee wil Iris onder meer bewustzijn creëren over de schadelijke impact van het interieur. Er is veel fast furniture. Meubels die gemaakt zijn om kort mee te gaan. Ze worden gemaakt van laagwaardige materialen die goedkoop zijn, zoals spaanplaat en MDF. Deze meubels worden snel afgedankt, omdat ze niet meer in de trend passen of omdat er iets kapot is wat niet gerepareerd kan worden. Dit zorgt voor enorm veel afval. Wel 247 miljoen kilo per jaar in Nederland, wat niet gerecycled kan worden en dus wordt verbrand.

Lees verder onder de foto.

Iris met haar boek, vers van de pers. Foto: Ingrid de Groot

Schadelijke stoffen

Veel goedkope materialen bevatten volgens Iris ook schadelijke stoffen, die je liever niet in huis haalt. Tegenwoordig zitten we 90 procent van de tijd binnen, dus ademen we al die stoffen in. Dat lijkt mij niet goed voor onze gezondheid. En ook niet voor die van de aarde. Als voorbeeld neem ik het matras. Het RIVM adviseert een nieuw matras 72 uur buiten te laten luchten om zo de schadelijke stoffen te laten vervliegen. En daarna gaan we er een derde van ons leven op liggen. Ik vind dat niet kloppen.

Natuurlijke materialen

Iris heeft dan ook een heel ander ideaal interieur voor ogen. Een duurzaam interieur is voor mij een interieur dat niet alleen lang mee gaat, maar ook uit natuurlijke materialen bestaat. Niet alleen het meubilair, maar ook de verf op de muur is niet schadelijk voor onze gezondheid en draagt bij aan een beter binnenklimaat. Meubilair kan gerepareerd worden en heeft waarde waardoor er goed voor gezorgd wordt. Een duurzaam interieur hoeft niet duur te zijn. Kies voor een mix van tweedehands en misschien een design item waar je heel lang mee kan doen, doordat het gemaakt is van hoogwaardige materialen. Maak gebruik van professionals zoals iemand die een stoel kan herstofferen. En voor verf kan je heel gemakkelijk een duurzame keuze maken die niet duurder is.

Lees verder onder de foto.

De sfeervolle woonkamer van Iris. Foto: Susanne Breed

Pure keuzes

De titel van haar boek suggereert dat 100 procent natuurlijk wonen zeker geen utopie is. Tegenwoordig is overal wel een duurzame variant voor te vinden, waardoor pure keuzes zeker haalbaar zijn. Je hebt natuurlijke vloeren, verf, stoffen en meubilair. Het is alleen wat lastiger te vinden en niet zo makkelijk voor de hand. Daar wil ik mensen bij helpen en dat laten zien, ook door middel van ons huis open te stellen tijdens open dagen. Puur gaat voor mij ook over echte en eerlijke materialen waarbij geen schade aan mens, natuur en dier wordt gebracht.

Lees verder onder de foto‘s.

Wens

De wens van Iris is dat iedereen meer aan Moeder Aarde teruggeeft dan neemt. In het slotstuk van haar boek beschrijft zij haar ideale wereld. We gebruiken dan natuurlijke materialen, die waarde toevoegen aan de aarde en die niet schadelijk zijn voor alles wat op deze planeet leeft. We gebruiken niet meer dan wat de aarde kan maken en denken in lange termijn. Zodat ook de toekomstige generaties nog kunnen genieten van deze mooie plek. Ideale situaties worden maar zelden realiteit, maar dat weerhoudt Iris er niet van te blijven strijden. Ik blijf hoopvol, want zonder hoop komen we nergens. En ik probeer zoveel mogelijk zaadjes te planten en te laten zien hoeveel meer het mij heeft gebracht. Iedereen heeft hier haar of zijn verantwoordelijkheid in. De natuur is veerkrachtig en hopelijk bewegen wij mee met haar.

Lees verder onder de foto.

Community Liberterra met rechtsboven het tiny house van Iris en haar gezin. Foto: Roland van der Hei

Bezoekje

Wie een van de duurzaamste huizen van Nederland eens van binnen wil zien, kan een bezoekje brengen aan Iris en haar gezin tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november 2024. Tussen 10.00 en 12.30 uur is er vrije inloop, maar aanmelden is wel gewenst. Het boek Puur natuurlijk wonen vind je in onze webshop in samenwerking met Bol. Hiermee steun je ook het journalistieke werk van Klein Wonen Magazine.

Mobiele versie afsluiten