Ingeklapt passen ze op een dieplader, uitgeklapt bieden ze een complete luxe woning. Pop-up paleisjes hebben hun weg gevonden in de architectuur van klein wonen en blijken veel voordelen te hebben. Onze blogger Marcel van Mierlo belicht er nog enkele in deel 2 van zijn speurtocht naar deze bijzondere huisjes.
Brette Haus
Gennadii Bakunin en zijn team van Brette Haus uit Letland (Riga) presenteren hun kleinste hutje met een gebruiksoppervlak van 21 m2. Het huisje kan worden opgevouwen tot een pakketje van 3,0 x 2,4 x 2,9 meter (l x b x h). Cross Laminated Timber (kruislings gelaagd hout) blijkt dé oplossing te zijn. Gennadii zegt: ,,De technologie is relatief nieuw en het is de enige technologie die het mogelijk maakt om dynamische belastingen met hout te combineren.”
De huizen worden geleverd met geprefabriceerd sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Zo is er een doucheruimte, een wastafel en een toilet. De keukenhoek is voorzien van een kookstel en een gootsteen. ,,Onze standaarduitvoering bevat geen kookfornuizen of open haarden, maar dat kan eenvoudig worden toegevoegd, net als verschillende off-grid voorzieningen zoals zonnepanelen en een afvalsysteem.” Bij levering gaat Brette Haus ervan uit dat de eigenaar de aansluitingen voor water, riolering en elektriciteit heeft aangelegd. ,,Vervolgens duurt het 3 uur om het gebouwtje op locatie te installeren, inclusief aansluitingen. Het is wel noodzakelijk dat de plek waar het hutje komt te staan volledig geëgaliseerd is”, aldus Gennadii.
Origami huisje
Misschien niet zo geschikt om in te gaan wonen, maar wel een super inspirerend voorbeeld van een pop-up ruimte is het origami huisje van Gerhard Feldbacher. In dit Japanse vouwhuisje speelt de theeceremonie een belangrijke rol, maar Gerhard gebruikt de sfeerrijke ruimte ook voor vergaderingen, uitvoeringen, projectie van films en soms ook als gastenverblijf voor bezoekers. Behalve bij het trailerchassis is voornamelijk hout en rijstpapier gebruikt. De vloer is, zoals gebruikelijk in traditionele Japanse huizen, gemaakt van tatami-matten van 90 x 180 cm. Er is een verzonken open haard in het midden, gemaakt van beton.
Elk element van het huis heeft een duidelijke functie, bepaald door het gebruik ervan en door de controle van de basiselementen vuur (binnen) en water (buiten). Gerhard zegt met een glimlach: ,,Ik heb enkele traditionele oplossingen gebruikt om met deze elementen om te gaan, maar nam ook wat vrijheid voor nieuwe interpretaties. Een grote uitdaging was, dat niet alleen rekening moest worden gehouden met de architectuur, maar ook met aspecten van transporteerbaarheid.”
fotocredits: Gerhard Feldbacher
En nog meer
Minds Eye Design heeft een leuke video gemaakt met de nieuwste pop-up woningen. Niet allemaal piepklein, maar wel allemaal uitklapbaar:
Op nummer één staat TenFold engineering. Bekijk ook dit voorbeeld van TenFold, dat zich opent als een bloem:
Zie ook deel 1 van Marcel’s speurtocht naar pop-up-huisjes. KLIK HIER.
Of lees het volledige verhaal in ons Klein Wonen Magazine 16, dat je HIER gratis kunt downloaden.