Veel inspraak bij een woningbouwproject hebben toekomstige bewoners meestal niet, maar in Roermond deden ze dat met Area-M anders. Het leidde tot een duurzame gevarieerde wijk met zelfs de eerste zeven tiny houses in de Limburgse stad. De stoer ogende huisjes van Barli zijn nu genomineerd voor de MDG-NET Architectuurprijs.

Woningcorporatie Wonen Zuid lanceert in de corona-periode een plan om een wijk te realiseren voor mensen die net even anders in het leven staan. Er volgt een zoektocht naar huurders die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en graag samen willen leven en wonen. ,,We wilden op kleine schaal met bewonersparticipatie aan de gang en dat kon hier prima”, vertelt Sigrid Maessen, marketingmedewerker van Wonen Zuid. De corporatie besluit een merk te creëren en een community te bouwen via een digitaal platform met een swipe-what-u-like-module om ideeën te verzamelen.

Tekst gaat verder onder de foto

Aan de achterzijde liggen de tiny houses aan een soort hofje. Foto: Mark Richter

Community spreekt aan

Ook worden inwoners van Roermond op verschillende evenementen erop gewezen dat zij kunnen meepraten. ,,We richtten ons op lokale, meer excentrieke ondernemers en bewoners, want we dachten dat die interesse zouden hebben”, vertelt Sigrid. ,,Bij cocktailbars, vintage-winkeltjes, hippe kapsalons en festivals wezen we met flyers en posters op de app.” En het werkt! Meer dan 600 potentiële huurders, buurtgenoten en andere geïnteresseerden reageren. Ook de events op de locatie zelf blijken populair, zoals een share fair en een buitenbios. Een community gebaseerd op de waarden duurzaamheid, creativiteit en spontane ontmoetingen blijken veel mensen aan te spreken. Ook het idee om met weinig spullen te leven, blijkt bij een behoorlijke groep huurders te leven. Aan tiny houses hebben de initiatiefnemers eigenlijk geen moment gedacht, maar vanuit de reacties blijkt wel degelijk een behoefte aan kleine woningen.

Tekst gaat verder onder de foto

De voorzijde van de tiny houses in Area-M. Foto: Mark Richter

Meedenken

Een groepje enthousiastelingen gaat in de vervolgfases actief meedenken over Area-M. ,,Dat was uiteraard vrijwillig, maar de deelnemers schoten er wel wat mee op’’, vertelt wijkregisseur Nadia Ferreira van Wonen Zuid. ,,Met hun aanwezigheid en bijdragen konden ze namelijk M-punten verdienen. Wie aan het einde van de rit de meeste punten had, kon als eerste een keuze maken voor een woning.” Overigens komt niet iedere huurder zomaar in aanmerking voor een woning op het terrein. ,,Dat kan ook niet als je een community wilt bouwen’’, stelt Nadia. ,,Huurders moesten een motivatiebrief schrijven en aangeven waarom zij goed matchen met Area-M.”

Modulair systeem

Niet alleen de keuze voor tiny houses wordt ingegeven door huurders, ook de keuze voor de houten tiny houses van Barli komt uit de koker van toekomstige bewoners. ,,Ze waren enthousiast over het modulaire systeem. Daardoor konden ze nog allerlei keuzes maken qua indeling. Er zitten nu bijvoorbeeld vides in, waardoor je vanuit de hele woning contact hebt met de huiskamer. Ook konden de huurders aangeven waar bijvoorbeeld radiatoren zouden komen, wat weer invloed heeft op de plek van bedden en kastenwanden’’, vertelt projectadviseur Vincent Deckers van Wonen Zuid, die ook erg tevreden is over de energiezuinige installatie met warmtepomp en warmteterugwin-systeem. ,,De compacte installatie is zo geplaatst dat er nog precies een wasmachine naast de boiler kan staan. Dat soort keuzes zorgen ervoor dat een huis van vijftig vierkante meter toch voldoende ruimte biedt aan de bewoners.’’

Tekst gaat verder onder de foto‘s

Een kijkje in het interieur van bewoonster Els. Foto: Mark Richter
De slaapkamer van Els op de eerste etage. Foto: Mark Richter

Industriële uitstraling

Het enthousiasme van de huurders en woningcorporatie slaat niet direct over op de ambtenaren in het stadhuis. ,,De woningen pasten niet in het beeldkwaliteitsplan, dus gaf de gemeente geen omgevingsvergunning af. De huizen moesten een meer industriële uitstraling krijgen om ze beter te laten passen bij de omgeving. In goed overleg met Barli hebben we toen de gevels gewijzigd. Die kregen staalplaten en houten lamellen. Ook de gevelisolatie is nog aangepast door Barli. Die is dikker geworden, omdat de normen op energievlak veranderden’’, legt Vincent uit. De stoere industriële look door het gebruik van staal levert Barli nu een nominatie op voor de MDG-NET Architectuurprijs 2022. Uit de vele inzendingen van gebouwen waar metaal is toegepast hebben de tiny houses in Roermond het geschopt tot een van de vijf nominaties in de categorie modulair bouwen. De winnaar wordt vrijdag 25 november a.s. bekendgemaakt.

Op één dag geplaatst

In korte tijd worden de houtskeletbouwwoningen in de productiehal van Barli in 3D gebouwd. ,,De bouw konden we op de voet volgen doordat we wekelijks fotoreportages kregen uit de fabriek. Die deelden we met onze huurders, waardoor zij en wij ons echt betrokken voelden’’, aldus Vincent. De zeven tiny houses worden uiteindelijk door Barli op één dag geplaatst. Elk huis wordt in twee delen vervoerd en in de wijk op elkaar gezet en gefixeerd. Drie weken later is de oplevering al.

Tekst gaat verder onder de foto‘s

De tiny houses werden in één dag geplaatst door Barli. Foto: Emine Gula
De huisje werden in twee delen naar de locatie gebracht. Foto: Emine Gula

Een van de bewoners is Errol, die zich als een vis in het water voelt in Area-M. ,,Het wonen in een community vind ik echt een eye-opener, dat zouden meer gemeenten moeten doen. Dat wij elkaar niet meer nodig hebben, daar had ik echt last van. Daarom ben ik zo blij met Area-M. Dat je hier contact hebt met je medebewoners en er samen iets moois van moet maken.’’

Tekst gaat verder onder de foto

Errol is blij met de community-formule in Area-M. Foto: Mark Richter

Uitdaging

Dat niet iedereen het altijd met elkaar eens is, vindt Errol niet erg. ,,Het is de uitdaging om juist dan weer tot elkaar te komen. En daar moet je soms wat meer moeite voor doen’’, stelt de vluchtelingenwerker. Hij hoopt dat de gezamenlijke activiteiten op Area-M nog meer vorm krijgen en dat mensen elkaar blijven opzoeken en het community-gevoel overeind blijft. ,,Ik denk overigens wel dat dat blijft. Mensen die hier wonen kiezen bewust voor Area-M omdat ze behoefte hebben aan contact en deze manier van samenleven. Van mij mogen dit soort projecten veel vaker gerealiseerd worden.’’ Opdrachtgever Wonen Zuid is in elk geval in haar nopjes met het geslaagde community-project. ,,Zonder dit hele traject hadden er nu andere huizen gestaan. Het plan voor Area-M is gaandeweg veranderd en is er beter op geworden, want deze huizen sluiten perfect aan op de woonwensen van onze huurders.’’

Bron: Barli / Wonen Zuid