Site pictogram Klein Wonen Magazine

Tiny houses Twente: ‘not in my backyard’

Tiny house-projecten in het oosten van ons land hebben met veel verweer te maken. Dat blijkt uit een artikel van het AD deze week. Het zijn niet alleen de stroperige processen bij gemeenten, maar vooral ook de fanatieke tegenstand van omwonenden van de beoogde locaties die het initiatiefnemers moeilijk maken. Een poll van dezelfde krant wijst uit dat de meeste Tukkers en Achterhoekers geen problemen hebben met tiny houses in de regio. Een duidelijk geval dus van prima, maar niet in mijn achtertuin.

Acht Twentse en Achterhoekse gemeenten hebben plannen voor tiny houses omarmd en in twee gemeenten staan ze al. Op het terrein van de voormalige Hengelosche Bierbrouwerij is, naast het nog overgebleven oude fabrieksgebouw, in 2018 het eerste tiny house-dorpje van Twente gesticht. Nu de nieuwbouw tot aan de grens van hun leefgemeenschap is opgerukt, is het tijd om te verhuizen voor de negen  huishoudens. De gemeente heeft hen een locatie toegewezen aan de Magnoliastraat. Het is het begin van een roerige periode voor de community, want naast alle voorbereidingen voor de verhuizing krijgt zij ook een stortvloed aan negatieve reacties te verwerken.

Het tiny house-dorpje in Hengelo was de eerste in Twente. Foto: Tiny Housing Twente

Fel van leer

Omwonenden van de nieuwe locatie trekken fel van leer tegen de komst van het tiny house-dorpje. Het zijn vooral de bekende argumenten. ,,Niemand wil die pröttel voor de deur’’, liet een van de tegenstanders optekenen in de regionale krant Tubantia. Pröttel, Twents dialect voor rommel, is een van de meest geopperde wapenfeiten tegen tiny houses, maar ook aantasting van de natuur en luchtvervuiling door houtkachels worden door de omwonenden in de strijd gebruikt. Het is vooral het verzamelen van zoveel mogelijk munitie om op de plannen te schieten, want waar het echt om gaat is vaak het veranderen van het uitzicht. De bewoners van de Magnoliastraat kijken nu uit op de weilanden en willen domweg geen enkele vorm van bebouwing voor hun neus.

De nieuwbouw verdrijft de tiny house-community in Hengelo van hun terrein. Foto: Tiny Housing Twente

Speeltuintje

Niet alleen het pilotproject in Hengelo heeft te maken met veel weerstand. Er zijn tal van ontwikkelingen op het gebied van tiny houses in Twente en de Achterhoek, maar de meeste plannen lopen tot nu toe spaak door bezwaren van omwonenden. Zo ging er vorig jaar een voorlopig dikke streep door een initiatief van Loes Runneboom in haar dorp Hellendoorn. De gemeente was positief en uit een behoefteonderzoek bleek dat er behoorlijk wat belangstelling was voor tiny houses in de gemeente. De omwonenden van de beoogde locatie maakten bezwaar. Zij wilden hun speeltuintje niet opofferen en vreesden voor overlast van jonge bewoners.

De bezwaarperiode zorgde ervoor dat de bouwkosten steeds hoger werden, toekomstige bewoners afhaakten en het project dood bloedde. ,,Wat in het voorjaar van 2019 begon als leerzaam en interessant burgerinitiatief, kost ons nu helaas meer energie dan we ervan krijgen”, schreven Loes en haar medestanders vorig jaar in hun laatste bericht op FaceBook.

Met deze afbeelding kondigde de initiatiefgroep in Hellendoorn het einde van haar project aan op FaceBook.

Rare mensen

In Bornerbroek, onder de rook van Almelo, wil een CPO een stuk grond huren voor een dorpje van tien tiny houses, maar ook hier is fel verzet. Bewoners van de wijk Tusveld vinden dat de natuur om hen heen met rust moet worden gelaten. In het Achterhoekse Eibergen is de gemeente al akkoord over de komst van vijf tot tien kleine huisjes, maar omwonenden hebben bezwaren ingediend. Overlast en verkeersveiligheid worden hier als troeven gebruikt. ,,Ze denken dat wij rare mensen zijn, die drugs gebruiken of sla uit hun volkstuin stelen. Laat me niet lachen. Alsof we dat zouden doen. ken je het principe not in my backyard? Dat speelt hier ook’’, aldus toekomstig bewoner Wim Hietbrink in het AD.

Initiatiefnemers van het project in Eibergen organiseerden onlangs nog een ontmoeting met de buurt op de locatie. Foto: TH Berkelland

Poll

De veronderstelling van Wim Hietbrink wordt onderschreven door een poll van Tubantia. Zij legde haar lezers de stelling Tiny houses zijn een aanwinst voor onze regio voor. Ruim drieduizend mensen reageerden hierop. Slechts 18 procent vinkte het antwoord nee, tiny houses staan rommelig met al dat pröttel voor de deur aan. Ruim het dubbele aantal lezers (39%) ziet liever meer andere woningen komen, vooral in de sociale huur. De meesten (43%) vinden tiny houses een mooie oplossing voor de woningnood. Vraag is echter of zij er ook zo over denken als er plannen komen in hun eigen achtertuin.

Mobiele versie afsluiten