Site pictogram Klein Wonen Magazine

Tiny houses voor kwetsbare jongeren

De Stichting Kamers met Aandacht zet vijf tiny houses in om uitstromers uit de jeugdzorg een eigen plekje met begeleiding te bieden. De eerste twee huisjes hebben inmiddels een plekje, maar voor de andere drie zoekt de non-profit-organisatie nog locaties bij particulieren. Eerste bewoner Daniël in Utrecht is in elk geval dolblij met zijn eigen stekkie.

Het plaatsen van tiny houses is een nieuwe activiteit van de Stichting Kamers met Aandacht onder de noemer Tuinkamers met Aandacht. In eerste instantie richtte de organisatie zich op particulieren die een kamer in huis over hebben. Veel jongeren verlaten op hun 18e noodgedwongen de jeugdzorg zonder al helemaal klaar te zijn om op eigen benen te staan. Dit komt vaak door onvoldoende vangnet, geld of praktische vaardigheden. Kamers met Aandacht wil het aantal dak- en thuisloze jongeren verminderen door voor hen op zoek te gaan naar woonruimte bij particulieren. De verhuurder biedt naast woonruimte de jongere een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld door samen de dag door te nemen of te helpen met praktische zaken rond werk of opleiding.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het eerste tiny house van Kamers met Aandacht in Utrecht. Foto: Norbert Waalboer

Meer privacy

,,De nood is hoog. Er is een enorm tekort aan passende woonruimte voor kwetsbare jongeren”, vertelt Kamers met Aandacht-directeur Bianca van der Neut. ,,Velen zijn toe aan zelfstandig wonen, maar vinden het wel prettig om een aanspreekpunt te hebben. Daar zijn deze plekken ideaal voor.’’ Na een aantal jaren kamers geworven te hebben kwam de stichting in 2021 met het plan om tiny houses voor hun doelgroep te plaatsen in tuinen van particulieren. ,,Een aantal geïnteresseerden uitten de afgelopen jaren twijfels vanwege de inbreuk op hun privacy als een jongere bij hen in huis kwam, maar boden wel hun tuin aan. Zo ontstond het idee om tiny houses te plaatsen bij kamerverhuurders die dat willen en er ruimte voor hebben. Zo heeft zowel de jongere als de verhuurder meer privacy. Geen gewone Kamer met Aandacht, maar een Tuinkamer met Aandacht.’’

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Zo snel als het idee was geboren, zo lang duurde het proces. Na bijna twee jaar was het plan rond. ,,Je mag natuurlijk niet zomaar een tiny house plaatsen bij iemand in de tuin’’, geeft Bianca aan. ,,Daar moet je als kamerverhuurder een vergunning voor aanvragen. Dat is tijdrovend en kostbaar.” De gemeente Utrecht heeft daarop besloten om in een pilot twee vergunningen voor tiny houses te verlenen binnen de mantelzorgwetgeving. ,,Hierdoor kunnen we de tiny houses sneller plaatsen”, vertelt Bianca verheugd. In deze pilot geeft Utrecht toestemming om voor een periode van vijf jaar twee tiny houses te plaatsen.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Mijn eigen plek!

De net 18 geworden Daniël betrok afgelopen oktober de allereerste Tuinkamer met Aandacht in de vorm van een tiny house op het terrein naast de woonboot van zijn gezinsouders Inge en Peter. Met alle voorzieningen voor zichzelf en de hulp van Inge en Peter heel dichtbij, kan hij verder aan zijn zelfstandigheid werken. ,,Eindelijk heb ik mijn eigen plek!’’, zegt de jonge bewoner enthousiast. ,,Het tiny house is van alle gemakken voorzien. Ik heb een badkamer, keuken met inductieplaat, een koelkast en zelfs een oventje. Of ik iedere avond ga koken moet ik nog even zien, maar het is een toffe plek. Ik blijf hier nog wel een paar jaartjes, denk ik.’’ Ook zijn gezinsouder Inge is blij. ,,We willen de kinderen van ons gezinshuis Niet zonder Lola niet zomaar loslaten als ze 18 worden. Maar waar kunnen ze naartoe? De Tuinkamer met Aandacht is niet alleen voor Daniël een cadeau, maar zeker ook voor ons!’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Daniël ontving de sleutels van zijn tiny house uit handen van staatssecretaris Maarten van Ooijen. Foto: Norbert Waalboer

Mooie oplossing

De Utrechtse wethouder van Jeugdzorg, Dennis de Vries, is al even verheugd over de pilot. ,,De jongeren die nu uit de jeugdzorg komen vallen vaak in een gat. Helemaal op eigen benen staan is een nog net te grote stap, maar vaak zijn er weinig andere mogelijkheden. Ik ben dan ook blij dat we als gemeente kunnen helpen om die stap te overbruggen met zo’n mooie oplossing. Nu kunnen jongeren zo goed als helemaal op eigen benen staan, maar is er altijd hulp beschikbaar als die nodig is.’’ Bij de opening van de eerste Tuinkamer met Aandacht mocht Daniël trots als een pauw de wethouder en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport rondleiden door zijn huisje.

Tekst gaat verder onder de foto.

Daniël showt zijn huisje aan de wethouder en staatssecretaris. Foto: Norbert Waalboer

Vijf tiny houses

Inmiddels is het tweede tiny house zo goed als klaar en wordt vermoedelijk nog deze maand geplaatst in Utrecht. De Stichting Kamers met Aandacht kan door financiële bijdragen van Stichting Doen, Kansfonds, FNO, WHAM Fonds, Elise Mathilde, de Janivo Stichting en Stichting R.C. Het Maagdenhuis in totaal vijf tiny houses in Nederland plaatsen voor uitstromende jeugdzorgjongeren. De huisjes worden afgebouwd door (jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt via UW-Werken Werkt en Ozio Zonnepanelen, Gamma Utrecht-Maarssen, Kitchenettes Direct, Respekta Duitsland, EQUANS, Technische Unie, Nefit Bosch en Ikea leveren een materiële bijdrage aan dit project.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bianca van der Neut met de staatssecretaris en wethouder voor de eerste Tuinkamer met Aandacht. Foto: Norbert Waalboer

De stichting blijft op zoek naar particulieren met een overbodige kamer of stuk grond voor een tiny house. De huisjes zijn en blijven eigendom van Kamers met Aandacht. De jongere betaalt huur voor het gebruik aan de stichting en de eigenaar ontvangt een vergoeding voor de nutsvoorzieningen en de aandacht. Ook mensen met een bestaand tuinhuisje of omgebouwde garage kunnen zich melden. De huuropbrengst is dan voor de hoofdbewoner. Kamers met Aandacht kan, zo lang het budget strekt, een beperkte financiële bijdrage doen aan eventuele verbouwingen die moeten plaatsvinden om een garage of tuinhuis voor bewoning geschikt te maken.

Online informatiebijeenkomst

Maandelijks organiseert de organisatie een online informatiebijeenkomst voor belangstellende verhuurders. De eerstvolgende is op dinsdag 7 februari a.s. van 19.00 tot 20.00 uur. Aanmelden kan via de website van Kamers met Aandacht (Klik hier).

Mobiele versie afsluiten