Domūs Living streeft met slimme, sociale en duurzame appartementen naar mooi, gezond en duurzaam wonen in de stad. In de Amsterdamse wijk Houthaven werden onlangs de laatste appartementen opgeleverd van het eerste Domūs Living-complex met 235 huurwoningen met afmetingen tussen de 43 en 55 vierkante meter en een vernuftig modulair interieursysteem.
Steden worden steeds meer volgebouwd met eenheidsworsten. Appartementen waar achter elke voordeur dezelfde indeling schuil gaat en alleen de smaak van de bewoner het verschil maakt. Meer diversiteit creëren voor compacte woningen in een tijd van veel een- en tweepersoonshuishoudens, die meer aandacht hebben voor duurzaamheid en ervaringen verkiezen boven bezit. Daar ging projectontwikkelaar Synchroon voor en sloeg de handen ineen met Shift architecture urbanism en de creatieve designers van …,staat creative agency.
Tekst gaat verder onder de foto.
Gezamenlijke ruimtes
Uiteindelijk werd Domūs Living het eindresultaat. Een complex met compacte woningen en gezamenlijke ruimtes. Zo is er een centrale woonkamer voor als er eens wat meer mensen bij je op bezoek komen, kun je een logeerkamer huren voor als er iemand blijft slapen, is er een kookstudio voor het bereiden van etentjes voor grotere gezelschappen, een ruimte met wasmachines en drogers, een grote binnentuin en zelfs een café voor de hele buurt. Zo ontmoeten de bewoners elkaar sneller en kunnen ze ook mensen uit de buurt leren kennen. Onderin het gebouw is een parkeergarage, waarin ook deelauto’s en -fietsen voorhanden zijn.
Tekst gaat verder onder de foto.
De gemeenschappelijke ruimtes en de bouwstijl van het complex aan de Haparandaweg zijn niet de meest innovatieve ideeën van Domūs Living, maar de indeling van de kleine appartementen zeker wel. Hiervoor hebben de bedenkers gekozen voor een vernuftig interieursysteem, waarin de keuken, badkamer, het slaapgedeelte en de kasten uit modulaire blokken bestaan. Deze kunnen op verschillende manieren in elkaar worden gepast. Zo is er er veel diversiteit in de indeling van de appartementen gecreëerd. In het oog springen niet alleen de vrolijke kleuren van het vaste meubilair, maar vooral ook het in ere herstellen van de aloude bedstee. Door alleen de deuren van de bedstee te openen wordt je woonkamer de slaapkamer en door de deuren te sluiten precies andersom.
Tekst gaat verder onder de foto‘s.
Veel variatie
Oana Rades van Shift architecture urbanism is trots op het eerste Domūs Living-complex. ,,Hoe ziet het compacte wonen van nu eruit in een stad als Amsterdam? Die vraag vormde het uitgangspunt voor Domūs Living. Voor het ontwerp hebben we zowel naar het verleden als het heden gekeken. De geschiedenis van het compacte wonen zie je bijvoorbeeld terug in de bedstee, terwijl de gedeelde ruimtes en faciliteiten juist het stedelijk wonen van nu vertegenwoordigen’’, vertelt de architect. ,,Tijdens de bouw is het concept nader uitgewerkt. Daardoor is bijvoorbeeld het modulaire systeem ontstaan, de smart living core. Er is veel aandacht besteed aan kleine details om ervoor te zorgen dat het plaatje helemaal klopt. Nu alles opgeleverd is, zie je dat alle appartementen binnen het concept passen, maar dat er ook heel veel variatie is in type woning.’’
Tekst gaat verder onder de foto‘s.
Hechte gemeenschap
Nu het moderne stadswooncomplex is opgeleverd is er nog een belangrijke taak die volbracht moet worden. Domūs Living is volgens de bedenkers pas echt geslaagd als er ook een hechte gemeenschap ontstaat. Daarvoor is Operator TO BE AT ingeschakeld. Dit bedrijf gaat de gemeenschappelijke ruimtes beheren en het contact tussen bewoners stimuleren. ,,Wij zijn er voor de bewoners, om de ziel te brengen in dit fantastische gebouw’’, vertelt eigenaar Christa de Buvry de Mauregnault van TO BE AT. ,,De combinatie van een slimme compacte woning met de mogelijkheid tot extra leefruimte in de gedeelde woonkamer, kookstudio en tuin, biedt bewoners optimaal woonplezier en gemak tegen een zo klein mogelijke ecologische footprint. Het is mooi te zien dat iedereen die gedeelde ruimtes precies gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Dat gaat heel organisch. Facility manager Marco is er iedere dag om vragen te beantwoorden en klussen op te pakken. Community manager Rajeb woont zelf in het gebouw en gaat medebewoners helpen en inspireren om activiteiten te organiseren.’’
Tekst gaat verder onder de foto.
Niet echt betaalbaar
De duurzaamheid van Domūs Living zit hem naast de gezamenlijke ruimtes en faciliteiten ook in het gebruik van de bouwmaterialen. De betrokken partijen zien Domūs Living Houthaven als een living lab. Zij willen het concept verder optimaliseren om het uiteindelijk ook op andere locaties in Nederland toe te passen. Klein wonen in Domūs Living Houthaven is overigens niet echt betaalbaar te noemen, hoewel voor Amsterdam andere normen de standaard zijn. De huurprijzen zijn vanaf 1328 euro en daarbij komt nog 90 euro aan servicekosten. Hierin zit overigens niet het gebruik van alle gezamenlijke faciliteiten. Daarvoor moet extra worden betaald. Synchroon zegt dat goedkoper bouwen in Amsterdam nauwelijks mogelijk is.