De gemeente Apeldoorn neemt de woningcrisis heel serieus. Dat bleek al uit allerlei initiatieven, maar nu heeft zij een baanbrekend besluit genomen. De  regels voor tijdelijke woningen zijn fors versoepeld. Zo is het in de Gelderse gemeente nu makkelijker voor inwoners om een tijdelijke woonunit, tiny house of (pré)mantelzorgwoning in de achtertuin te plaatsen of bouwen voor naaste familie. Matthijs Rolleman van Microwoning.com is gematigd enthousiast, want volgens hem is dit alleen voor de happy few weggelegd.

‘Er is veel vraag naar woningen die passen bij de wensen van ouderen en jongeren. Inwoners moeten steeds meer op zichzelf kunnen vertrouwen en steun vinden in hun sociale netwerk. Om deze uitdagingen aan te pakken, versoepelen we de regels voor tijdelijke woningen’, meldt de gemeentelijke website. Verantwoordelijk wethouder Peter Messerschmidt noemt het een creatieve oplossing om snel iets te doen aan het woningtekort. ,,We verbeteren de doorstroming omdat ouderen een woning achterlaten. Daarnaast krijgen jongeren zo meer tijd om vanuit een tijdelijke woning een vaste woning te zoeken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk wonen in de achtertuin van hun ouders.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Microwoning.com plaatste vorig jaar al een huisje in een achtertuin in Gouda. Foto: Microwoning.com

Broodnodig

De nieuwe regels moedigen ook de plaatsing van (pré)mantelzorgwoningen aan. ‘Zo kunnen inwoners zich beter voorbereiden op het ouder worden en een manier vinden om langer zelfstandig te wonen. Prettig voor ouderen, maar ook broodnodig. Door de vergrijzing en grote personeelstekorten moet de ouderenzorg veranderen. We hebben nieuwe soorten woningen nodig die ook geschikt zijn voor de toekomst met zorg dichtbij’, aldus de gemeente op haar website.

Tekst gaat verder onder de foto.

Impressie van een microwoning in een Almeerse achtertuin. Impressie: Microwoning.com

Met de nieuwe regels is het mogelijk om bijvoorbeeld een bijgebouw te verbouwen om er maximaal tien jaar in te wonen. In het buitengebied zijn er meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het plaatsen van een woonunit, mantelzorgwoning of tiny house van maximaal 100 m². In alle gevallen moet er sprake zijn van familieleden in de eerste, tweede of derde graad die bij elkaar op eigen erf willen wonen. Voor een tijdelijke woning moet wel een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Daarbij moet voldaan worden aan alle voorwaarden die zijn beschreven in de gemeentelijke beleidsregels.

Beleid piept en kraakt

Door velen werd het besluit van de gemeente Apeldoorn met gejuich en lof ontvangen, maar Matthijs Rolleman van Microwoning.com is van mening dat dit beleid piept en kraakt. Met zijn start-up plaatst Matthijs microwoningen in tuinen, die vervolgens kunnen worden verhuurd. Een win-winsituatie voor de grondeigenaar, de huurder en het bedrijf. Met het nieuwe beleid kan Matthijs echter niets. De familiaire restrictie is het heikele punt. ,,De woning mag tien jaar staan. Top, maar welk kind wil tien jaar in de achtertuin van zijn ouders wonen? Max drie tot vijf jaar schatten wij in. Dus stop je 80.000 euro of meer in een woning die weg moet zodra je kind verhuist. Dat is voor de meeste gewone mensen niet weggelegd. Wij kunnen het om die reden ook niet doen. Wel als de 10 jaar volgemaakt moet worden’’, legt de ondernemer uit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Matthijs Rolleman bij de eerste microwoning in Gouda. Foto: Microwoning.com

Matthijs vindt het besluit van Apeldoorn dan ook slechts een leuke, maar kleine stap voorwaarts. ,,Ik had donderdag een ambtenaar van Apeldoorn aan de telefoon, verantwoordelijk voor dit beleid. Zij zegt dat er chalets van 5.000 tot 10.000 euro te vinden zijn en dat ze daarop geanticipeerd hebben. Maar een voorwaarde vanuit hun beleid is dat het voldoet aan het Bouwbesluit. Voor de genoemde prijzen heb je echt slechte, lelijke bouwvallen die sowieso niet aan het Bouwbesluit voldoen. Dat kan niet. Het lijkt heel mooi, maar in de praktijk is het alleen weggelegd voor rijke mensen. En die hebben geen hulp nodig, want die kunnen toch wel iets regelen.’’, stelt Matthijs, die wel een oplossing weet. ,,Stel de woning tien jaar beschikbaar voor woningzoekenden, desnoods met minimaal één keer een familiaire relatie. Dan is het qua kosten voor iedereen te overzien en voor een partij als de onze mogelijk om particulieren te helpen hun grond beschikbaar te stellen. De wethouder mag me altijd bellen.’’

Doorpakken

Er is dus nog wat werk aan de winkel voor Apeldoorn, dat gezien haar positieve houding tegenover tijdelijke woningen wellicht nog wel genegen is te willen sleutelen aan het nieuwe beleid. Eerder gaf de gemeente al haar goedkeuring aan het tiny house-dorpje Klein Zuidbroek, waar tien huisjes staan. In januari van dit jaar liet wethouder Messerschmidt al weten flink te willen doorpakken bij de realisatie van tijdelijke woningen. ,,We hebben een aantal projecten in Apeldoorn. We zien ook dat het kan met verschillende opdrachtgevers of verschillende vraagstellers. Zo hebben we met de woningcorporaties ingeschreven op woningen die door het Rijk beschikbaar gesteld worden. Daarmee krijgen we ongeveer 100 woningen’’, vertelde hij destijds. ,,We hebben zelfs een commerciële partij, een projectontwikkelaar, gevonden die zegt: ik bouw 500 tijdelijke woningen specifiek voor spoedzoekers en dat doe ik voor 20 jaar. Dus zo zijn er voor ons verschillende mogelijkheden, omdat we tijdelijke woningen als oplossing zien om de woningnood op dit moment zo snel mogelijk aan te kunnen pakken.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

De Apeldoornse wethouder Peter Messerschmidt tijdens een bezoek aan tiny house-dorpje Klein Zuidbroek. Foto: Provincie Gelderland

Momenteel kan er in Apeldoorn ook gestart worden met de bouw van dertig tijdelijke wooneenheden voor spoedzoekers in de Stationsstraat, afgelopen zomer werd al begonnen met de voorbereidingen van een project van 92 flexwoningen en de gemeente is met het Rijk in gesprek over een nieuw project van 200 tijdelijke woningen en 300 permanente (flex)woningen in een van haar kernen.