Koken op je eigen gas

Zelf je voedselresten omzetten in gas en vloeibare mest. Het lijkt een droom voor velen die zelfvoorzienend willen leven. Drie Israëli’s hebben een systeem bedacht voor deze droom, die voedselverspilling tegen gaat, een nieuwe energiebron oplevert en de gezondheid en leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden stukken verbeterd. Ze noemen hun systeem HomeBiogas.

Het realiseren van gratis duurzame energie voor iedereen waar ook ter wereld

Inmiddels hebben Oshik Efrati, Erez Lanzer en Yair Teller wereldwijd al enkele duizenden biogassystemen verkocht in 90 landen. De gebruikers zijn momenteel vooral mensen die voorheen nog op houtskool of hout kookten. Een ongezonde situatie voor mens en milieu, die ruim 10 jaar geleden voor het drietal vrienden de aanleiding vormt om aan een missie te beginnen: het realiseren van gratis duurzame energie voor iedereen waar ook ter wereld. Zij doen hun licht op op verschillende continenten, besteden talloze uren aan onderzoek en komen tot de conclusie dat bestaande vergistingssystemen teveel beperkingen hebben om hun missie te doen slagen. Er moest in hun ogen een modern en duurzaam biogassysteem komen dat eenvoudig te installeren is en voor iedereen bereikbaar. Dus roepen Oshik, Erez en Yair in 2012 hun bedrijf HomeBiogas in het leven en installeren zij drie jaar later hun eerste prototypes in enkele bedoeïenendorpen en Palestijnse leefgemeenschappen. Hieruit ontstaat de HomeBiogas 1.0, die in 2016 op de commerciële markt verschijnt en klanten uit 40 verschillende landen trekt.

Mest van koeien en paarden werkt het best in de HomeBiogas

Het systeem wordt verder ontwikkeld, gefinetuned en gestroomlijnd tot een betaalbaardere, eenvoudiger op te bouwen systeem met een grotere capaciteit: de HomeBiogas 2.0. De Israëlische vinding zet elke kilo voedselresten om in ongeveer 200 liter biogas. Hiermee kun je een uur lang koken op een volle vlam. Je kunt het systeem dagelijks vullen met maximaal 6 liter voedselresten en 20 liter dierlijke drijfmest. De meeste natte voedselresten zijn geschikt om je eigen gas te produceren, zoals granen, zuivel, vlees, olijfolie, schillen, fruit en groenten. Alleen een grote hoeveelheid schillen van citrusvruchten en harde pitten, zoals van avocado’s en perziken worden afgeraden, omdat zij het vergistingsproces nadelig beïnvloeden. Mest van koeien en paarden werkt het best in de HomeBiogas, maar moet wel met een gelijke hoeveelheid water worden gemengd tot drijfmest.

Als de vlam op het gaspit blijft branden is het systeem klaar voor gebruik

Om het compact verpakte systeem te installeren hoef je beslist geen deskundige of techneut te zijn. Met de hulp van een vriend of buur is het op een opblaastentje lijkende systeem in anderhalf uur opgezet. Dit dient wel in de buitenlucht te gebeuren, want voor een goede vergisting is direct zonlicht nodig en het systeem laat teveel geproduceerd gas ontsnappen om overdruk te voorkomen. Het systeem dient eenmalig geactiveerd te worden met 100 liter verse mest van het liefst koeien of paarden en bij voorkeur in de zomer. In 3 tot 4 weken tijd ontstaat er een gezonde bacteriekolonie, die voor je aan het werk gaat. Als de vlam op het gaspit blijft branden is het systeem klaar voor gebruik en kan er ook begonnen worden met het voeden van het systeem met voedselresten. Het systeem wordt geleverd met een 1-pits kooktoestel, maar volgens de uitvinders kan nagenoeg ieder LPG- of propaankooktoestel worden aangepast voor gebruik van biogas. Ook andere gastoestellen kunnen op het systeem worden aangesloten, maar gezien het hoge gasverbruik van bijvoorbeeld waterboilers, koelkasten en generators is de capaciteit van HomeBiogas domweg te klein.

Naast gas produceert het ook vloeibare mest

Deze is eenvoudig af te tappen via een standaardpomp en te gebruiken voor het bemesten van onder meer je moestuin. Zo zijn Oshik, Erez en Yair erin geslaagd een perfect ronde ecologische cirkel te creëren met hun systeem, dat zich in warme landen al dubbel en dwars bewezen heeft. In koudere klimaten is het gebruik van HomeBiogas iets gecompliceerder, omdat het vergistingsproces alleen goed gedijt bij een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden. En dat is in landen als Nederland en België lang niet altijd het geval. De vergistingstank kan in de koudere maanden worden opgewarmd met een elektrische aquariumverwarmer. Ook kan het systeem in een goed ventilerende tuinkas worden geplaatst om zo de gewenste temperatuur van 20 graden te realiseren. Mochten deze oplossingen niet haalbaar zijn kan er voor gekozen worden om het systeem in koude periodes te laten rusten door het voeden te stoppen. De bacteriën gaan dan in de slaapstand en worden weer wakker als de temperatuur boven de 20 graden komt.

Het reduceren van voedselverspilling

Verheugd zien de bedenkers van HomeBiogas hoe hun eenvoudige systeem nu al bijdraagt aan een duurzame wereld, maar zij willen meer. Het drietal heeft ook al een biologisch toilet ontwikkelt, waarvan de inhoud gebruikt kan worden voor de HomeBiogas 2.0. Het toilet kan zelfs via een gesloten systeem direct worden aangesloten op de biogasmaker. Het reduceren van voedselverspilling en het zelf produceren van groene energie. Een missie die de droom van iedere off-grid-liefhebber lijkt te gaan realiseren.

Foto’s: ©HomeBiogas

Dit artikel is ook te lezen in editie 6 van Klein Wonen Magazine