Luxe leven en relaxen in tiny houses XL

Een strak interieur, design houtkachel, flatscreen, vaatwasser, wasmachine, droger en zitbad. Klein en anders wonen kan ook luxe. Dat bewijzen Maud en Graat Bouwens, die samen met hun tienerdochters Dante en Linde in twee tiny houses xl wonen. Nog niet op hun droomlocatie in de vrije natuur, maar voorlopig hebben zij het mooiste plekje op een camping in Limburg gecreëerd en genieten zij van een veel relaxter leven. ,,We hebben nu veel meer vrije tijd en beleven het buitengevoel veel intenser’’, concludeert Maud.

Het gezin Bouwens leeft lange tijd het leven als zoveel andere Nederlanders. In een mooi groot huis met alles wat hun hartje begeert, maar ook met een hypotheek en drukke werkdagen. Het benauwt Maud en Graat steeds meer en al een tijdje sluimert de behoefte om anders en vrij te gaan wonen. ,,Maar we hadden geen idee hoe dit eruit moest gaan zien en hoe we dit konden realiseren. Het enige dat we wel wisten was dat we met onze nieuwe vorm van wonen de regie meer in eigen hand wilden nemen. Meer vrijheid om in de toekomst andere keuzes te maken, zoals niet te hoeven werken tot aan ons pensioen, minder ballast, bezit en verplichtingen, een andere invulling kunnen geven aan onze vrije tijd en vooral geen hypotheek meer’’, vertelt de 47-jarige Maud.

Een tiny house XL

Een tiny house was wel eens in hun gedachten voorbij gekomen, maar hoe krijg je daar een gezin met twee tienerdochters in? ,,In boeken en media kom je vooral de typische 1- of 2-persoons huisjes tegen, maar wij zijn met z’n vieren. Totdat wij erachter kwamen dat tiny houses ook in een groter formaat gerealiseerd konden worden. Een tiny house XL, zoals wij het gemakshalve maar noemen, bleek voor ons de eye opener te zijn.’’ Maud en Graat zijn meteen enthousiast, maar hun kroost kijkt er toch wat anders tegenaan. ,Ze vonden het helemaal niks! Ik zal je de details en uitspraken besparen, want die zijn niet geschikt voor publicatie. Tja, wat kun je anders verwachten van 2 pubers die thuis hun eigen domein hebben met alles erop en eraan? Dit had niemand eerder gedaan en wat moesten onze familie, vrienden en omgeving er wel niet van denken? Ze hebben echt tijd nodig gehad om aan het idee te wennen en we hebben compromissen gesloten om een go te krijgen. Uiteindelijk moesten we er wel alle 4 achter staan.’’

We hebben eigenlijk een tiny villa gecreëerd!

Het zogenoemde tiny house XL opent dan wel de ogen van de familie Bouwens, maar blijkt na het soms verhitte familieberaad en de gesloten compromissen toch wat te klein. ,,Gezien de leeftijd van onze dochters ontstond het idee om niet 1 maar 2 huisjes te gaan bouwen. Zo hadden we allemaal meer ruimte en privacy om toch samen te kunnen wonen. Ieder had wat wensen op papier gezet en die hebben we wonder boven wonder allemaal weten te realiseren. We hebben eigenlijk een tiny villa gecreëerd!’’

De tiny house-droom van de Bouwens is sinds dit voorjaar in vervulling gegaan, maar niet zonder slag of stoot. ,,Het realiseren van een droom gaat niet per definitie over rozen, ook al lijkt dat voor de buitenwereld vaak wel zo. Daar gaat heel wat aan vooraf en afgelopen jaar is enorm bewogen en intensief geweest. Zo’n beetje alle emoties zijn de revue gepasseerd. We hebben ons huis verkocht, ons dorp verlaten en hebben een half jaar ingewoond bij een familielid met ons gezin, hond en twee katten. Daarbij gaat het dagelijkse leven van werken en school gewoon door en moesten de tiny houses en een woonlocatie gerealiseerd worden. Het vervoer, de plaatsing en het stabiliseren van de huizen was ook wel een dingetje. Een paar heftige dagen, dat kan ik je wel vertellen’’, puft Maud.


 

Nu al ervaren we het effect van tiny wonen

De familie Bouwens woont nu al maanden in hun tiny houses XL en alle 4 hebben ze geen moment spijt gehad van deze stap in hun leven. Maud vindt het in een woord fantastisch. ,,Nu al ervaren we het effect van tiny wonen. Ons leven is een stuk relaxter geworden. Ik besef nu welke ratrace we de afgelopen jaren gelopen hebben en dat we geleefd werden door de waan van de dag. We zijn als gezin nog hechter geworden.’’ Graat beaamt dit volkomen. ,,Het leven is minder gejaagd en we brengen veel meer tijd buiten door. Hoewel de meiden hun eigen huis hebben zijn ze boven verwachting veel bij ons.

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 9 in editie 6 van Klein Wonen Magazine. Klik hier om het magazine gratis te kunnen downloaden.

 

—-ADVERTENTIE—-Klik op de afbeelding—-