Minimalisme is hot

De Japanse opruimgoeroe en bestsellerauteur Marie Kondo – in 2015 één van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld – heeft er een complete Netflixserie over Tidying Up, waarbij ze mensen helpt orde te scheppen in chaos. Op hetzelfde Netflix vind je ook een documentaire van 1,5 uur over minimalisme, je kunt er 101 boeken over lezen en als je zoekt op YouTube vliegen de tips & tricks je om de oren.

Thuis leven alsof je op reis bent is de kunst van minimalisme

Ik dacht dat het iets was voor hipsters. Gedoe in een leeg huis met alleen een matras op de grond. Ik heb één aflevering van de serie van Marie Kondo gekeken en toen was ik er al klaar mee. Ik hoef niks met dat minimalisme, ik wil mijn spulletjes helemaal niet weg gooien. Tot ik het boekje las van tv-presentator Dennis Storm: Weg Ermee. Ik schrijf boekje, dat zou je negatief op kunnen vatten, maar dat is het niet. Het is gewoon een boekje, niet groot of lappen tekst. Je leest het gemakkelijk in een middag weg. Ik las het uit tijdens de lunch, verdeeld over 3 dagen……En ik vond het leuk! De samenvatting van het boek: thuis leven alsof je op reis bent is de kunst van minimalisme. En dat iedereen het minimalisme op zijn eigen manier in kan vullen. Zo had ik er nog niet over nagedacht en al lezend kwam ik er achter dat ik in de tijd dat ik in de camper onderweg ben al behoorlijk minimalistisch leef. Zonder het zelf in de gaten te hebben.

Onze camper voelt luxe, als een hotelkamertje op wielen

Met dat stukje thuis leven alsof je op reis bent ben ik ook eens rond gaan kijken in mijn eigen huis. We wonen in een twee onder één kap. Geen supergroot huis, maar een fijne ruimte voor 2 personen met 3 kleine slaapkamers, waarvan één kantoor is en de andere logeerkamer. Ik begon me af te vragen wat ik überhaupt nodig had. In de camper heb ik alles bij de hand wat ik nodig heb. Waarom kan ik maanden onderweg zijn in een kleine camper zonder dat ik ook maar iets mis? Onze camper voelt luxe. Als een hotelkamertje op wielen. Ik heb het gevoel dat ik niets mis. Oké, vooruit, we hebben geen toilet en soms mis ik die wél. Als het hard regent of erg koud is en ik in het midden van de nacht mijn bed én de camper uit moet om te plassen. Dus om te zeggen dat ik he-le-maal niks mis, dat is niet waar. Maar ik mis bijzonder weinig! Heb ik al die spullen in mijn huis wel nodig? Wat heb ik allemaal in huis wat ik amper gebruik?

Ik heb maar heel weinig nodig

Door het reizen in de camper kwam ik er achter hoe weinig ik zelf nodig heb. Een plekje om lekker te zitten/relaxen, een bureau om aan te werken en een tafel om aan te eten. Plus een keuken, voorzien van alle gemakken. Als ik in de camper onderweg ben, praktiseer ik onbewust de kunsten van het minimalisme. Tot ik het boek van Dennis Storm las, had ik daar nog nooit over nagedacht. Ik leef eenvoudig in de camper. Ik heb maar heel weinig nodig. De dingen die ik dan belangrijk vind, zijn voornamelijk buiten de camper. Mooie landschappen, weidsheid, lekker buiten. Vrijheid. Warmte, lekker eten, een plek waar ik me veilig en op mijn gemak voel. Dat ik zo weinig nodig heb geeft me een extra soort van vrijheid.

Ik zie mezelf niet als minimalist

En zo begin ik langzamerhand ook mijn huis steeds minimalistischer te maken. In de maanden dat ik in ons échte bakstenenhuis woon ruim ik steeds meer op en geef steeds meer dingen weg. Soms verkoop ik dingen op Marktplaats, stop kleding in de bak van het Leger des Heils. Eigenlijk dacht ik dat ik niet zo veel spullen had, maar nu ik langzaam maar zeker iedere keer een lade, kast, hoek van de zolder of kamertje opruim en soms zelfs uitruim, blijkt dat ik best veel spullen heb. Spullen waar ik zelden tot nooit iets mee doe. Ik word er niet persé gelukkiger van. En voordat ik als Marie Kondo ga klinken: ik gooi/geef niet alles weg hoor. Ik zie mezelf niet als minimalist. Met een kast vol boeken waar ik geen afscheid van kan nemen en een aantal keukenapparaten die ik zelden gebruik en meer camera-tassen als ik eigenlijk zou moeten hebben. Maar misschien, als ik maar lang genoeg ik mijn campertje rondrijd, groei ik uit tot eentje.

Jantina Scheltema wist tot voor enkele jaren niet eens dat je zelf ook een camper kon bouwen. Nu woont de Amelandse bruidsfotografe regelmatig in een, samen met haar man Marco omgebouwde, Fiat Ducato en geeft zij op haar website jantinascheltema.nl vanlifers tips over het zelf bouwen van een camper. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven: Bouw je eigen camper. Jantina zwerft het liefst door Noorwegen, maar woont soms ook in haar camper tijdens een fotoklus op het vasteland. Naast fotograferen en camperen wil zij vooral mensen inspireren om van de wereld te genieten.

Dit artikel is ook lezen vanaf pagina 73 in editie 7 van Klein Wonen Magazine.