Minitopia Poeldonk uniek met en door bewoners

Op de voormalige milieustraat in de Bossche wijk Poeldonk verrijst momenteel stukje bij beetje Minitopia. Een woonlab à la de BouwExpo Almere Tiny Housing, maar dan direct met en door bewoners, die overigens niet alleen maar super klein willen wonen. Circulair en demontabel bouwen zijn meer de toverwoorden bij de zoektocht naar innovatieve en experimentele woonvormen in Minitopia. ,,We spreken liever van micro-wonen. We willen graag laten zien dat wonen lichter en flexibeler kan. Niet alleen voor 30 jaar in bakstenen met dure hypotheken’’, aldus de initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer.

Initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer bij de oude milieustraatingang van Minitopia. Foto: ©Minitopia

Minitopia Poeldonk biedt plaats aan 25 woonexperimenten in allerlei vormen

Klein, innovatief, duurzaam, demontabel, flexibel en tijdelijk zijn enkele woonvormen, die inmiddels gerealiseerd zijn op het oude recyclingstation. Het project Minitopia is opgezet door het samenwerkingsverband Rezone van Rolf van Boxmeer en Tessa Peters. Rolf wil graag bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit in de regio ’s-Hertogenbosch via een brede publieke discussie over architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en beeldende kunst, terwijl Tessa met haar Wave of Tommorow een programma van exposities, lezingen, workshops en happenings op het raakvlak van kunst, games en design ontwikkelt. Gezamenlijk willen zij met Rezone projecten creëren op het snijvlak van architectuur, stedelijke planning, kunst en nieuwe media. Als doel hebben zij om innovatieve projecten te initiëren, die de ruimtelijke kwaliteit van de stad bevorderen. Zij focussen zich hierbij vooral op leegstaande gebouwen en ontwikkelgebieden. In 2016 beginnen zij aan hun project Dromen over anders wonen onder de naam Minitopia ’s-Hertogenbosch.

Foto: ©Minitopia

De woningen op Minitopia zijn allemaal demontabel of te verplaatsen

De animo voor het project is ook groot onder de bevolking. Het enige waaraan toekomstige bewoners van Minitopia moeten voldoen is een leuk plan hebben. ,,We krijgen veel aanmeldingen binnen, dus we kijken nu vooral of plannen onderscheidend zijn en er volgt altijd een gesprek met ons en enkele bewoners. Er moet natuurlijk ook een zekere match met de groep zijn’’, vertellen de initiatiefnemers, die tevreden constateren dat de onderlinge sfeer in Minitopia erg goed is. ,,De groep wordt steeds groter en meer divers, maar uiteindelijk zitten bewoners hier grotendeels vanuit dezelfde drijfveer. We willen een voorbeeldrol spelen. Laten zien dat wonen echt anders kan, waarbij het tijdelijk braak liggen van terreinen wordt omgezet in positief gebruik. Daarom zijn de woningen op Minitopia allemaal demontabel of te verplaatsen, zodat ze in een nieuw gebied aan een volgende levenscyclus kunnen beginnen.’’

Maandelijks rondleiding door Minitopia Poeldonk

Minitopia Poeldonk laat haar innovatieve woonvormen graag zien aan belangstellenden. Iedere laatste woensdag van de maand is er om 14.00 uur een uur durende rondleiding door het experimentele wijkdorpje. Belangstellenden dienen zich wel tijdig aan te melden via de website van Minitopia Poeldonk. Voor rondleidingen buiten deze maandelijkse bezichtigingen vragen de bewoners een bedrag van 100 euro per uur.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een uitgebreide special over ‘Den Bosch’ in Klein Wonen Magazine editie 4

 

———advertentie———