Natte vingerwerk

Klein, kleiner, kleinst prijkte er al eens boven een artikel van onze vaste gastschrijver Marcel van Mierlo. Hierin vroeg hij zich hardop af waar de grens van klein wonen ligt en telde aan de hand van enkele bijzondere huisjes af naar liefst 1 m2. Liefhebbers van tiny houses kan het vaak niet klein genoeg zijn. Het lijkt soms een wedstrijd wie kan leven op zo min mogelijk vierkante meters. Ooit heeft iemand geroepen dat 50 m2 de max is voor een tiny house en die hards houden zich daar graag aan vast.


Foto: ©Paul Elkins

Een zo klein mogelijk huisje bouwen naar je behoeften

Dat bleek ook wel weer uit de reacties op onze reportage over de tiny houses XL van de Limburgse familie Bouwens, die ook nog eens aardig wat luxe in hun huisjes bouwde. De die hards vonden het maar niks. Het zou niets meer met een tiny house te maken hebben en zeker niet met een kleinere ecologische footprint. Maar is dat wel waar? Dit gezin met 2 volwassenen en 2 puberdochters hebben uren gediscussieerd over hoe zij zouden willen wonen en kwamen door verschillende compromissen te sluiten tot het bouwen van hun tiny houses. Ten opzichte van hun grote doorzonwoning hebben zij veel spullen de deur uitgedaan, leven zij bewuster en genieten meer van het buitenleven. Eigenlijk hebben zij precies gedaan wat de meeste die hard tiny housers altijd prediken. Een zo klein mogelijk huisje bouwen naar je behoeften.

Mogelijkheden voor klein wonen op een andere manier dan de traditionele bouw

Komende vanuit een riante doorzonwoning hebben zij hun eigen ecologische footprint drastisch verkleind. Dus wat maakt het dan uit of je net onder of een stukje boven die 50 m2 woont? Die vaak gehanteerde oppervlaktegrens voor wel of geen tiny house is niet meer dan natte vingerwerk en komt voort uit de tijd dat tiny houses gebouwd werden om altijd en overal achter je auto te kunnen hangen. Het grappige is dat de reportage van het gezin Bouwens ook veel positieve reacties kreeg. Mensen die misschien niet zo heel strikt de aan tiny houses klevende leefstijl willen leven werd de ogen geopend en dachten: oh zo kan het dus ook. Precies, zo kan het ook. Een boodschap die misschien ook nog twijfelende gemeenteambtenaren en politici over de streep kan trekken om meer aandacht te besteden aan het bieden van mogelijkheden voor klein wonen op een andere manier dan de traditionele bouw. Dat de familie Bouwens aantoont dat je ook prima klein en luxe kunt wonen op iets meer dan 50 m2 is wat mij betreft dan ook een prima reclame voor tiny houses. Deze eyeopener kan zeker mee helpen het pad te effenen voor kleiner wonen op maat en daar zal uiteindelijk iedereen baat bij hebben. Ook de die hards.

Voorwoord van Raymond Kool in editie 7 van Klein Wonen Magazine. Klik op onderstaande afbeelding om het magazine gratis te kunnen downloaden.