Omwenteling

Volgevreten bekomen we van de kerstdagen 2017. Luierend op de bank lezen we de laatste editie van het Amerikaanse Tiny House Magazine en dwalen weg in de verhalen over Amerikaanse droomhuisjes. Terug in de realiteit van de laatste dagen van het jaar vragen we ons lichtelijk verbaasd af: ‘Waarom is er nog geen Nederlands magazine over kleine woningen?’. Geen idee! We googlen nog even voor de zekerheid. We treffen tal van publicaties aan over tiny houses in tijdschriften en kranten en lezen over het stijgend aantal eenpersoonshuishoudens, ouderen die kleiner willen wonen en een nieuwe generatie die liever ervaart dan krom wil liggen voor een hypotheek. Klein wonen is ook in ons koude kikkerlandje hot! We kijken elkaar aan met onze eigen journalistieke, fotografische en salesachtergronden in gedachten. Bijna tegelijk weten we het. Wij gaan Klein Wonen Magazine maken!

Allemaal vormen van klein wonen

Enthousiast brainstormen we over de inhoud. Natuurlijk tiny houses, zoals we die ook uit de VS kennen en waarvan er in Nederland inmiddels ook al ruim 100 staan. Maar er zijn meer vormen van klein wonen. We maken een lijstje: micro-appartementen, woonboten, studentenwoningen, verplaatsbare huisjes, yurts, gesplitste woningen. Allemaal vormen van klein wonen. We noteren ook: buitenleven, zelfbouw, gezond leven en een kleinere voetafdruk op de aarde. Al deze onderwerpen komen aan bod in ons puur digitale magazine. We hopen er vele te mogen maken.

Pioniers

Aan items zullen we geen gebrek hebben, want het klein(er) wonen is volop in beweging in ons land. De pioniers inspireren steeds meer mensen, maar ook lokale overheden. De lijst met gemeenten, die plannen hebben voor projecten met kleine en tijdelijke woningen groeit met de week. Ook op het gebied van tiny houses is er een kentering. Ambtenaren raken hun vooroordelen kwijt en ervan doordrongen dat deze woonvorm niets te maken heeft met het beladen fenomeen woonwagenbewoners of recreatiewoningen. De groep beleidsmakers, die serieus wil kijken naar de klein wonen-behoefte van vele burgers, wordt groter en groter. De gemeente Alkmaar stond in 2018 zelfs voor de rechter pal voor haar tiny house-inwoners tijdens een door het Hoogheemraadschap aangespannen procedure. Dat was wellicht het meest duidelijke signaal van de huidige omwenteling!

Raymond Kool
Hoofdredacteur Klein Wonen Magazine
Raymond Kool, namens het hele Klein Wonen Magazine-team

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 1