Onverwacht tiny in Katwijk

Steven en Leanne trokken begin 2019 in hun zelf ontworpen Tiny House. Samen met een kleine groep Tiny Houses staan zij op een stukje gemeentegrond genaamd Duinvallei in Katwijk. Een onverwachte verhuizing omdat Steven en Leanne hiervoor nog nooit van Tiny Houses hadden gehoord.

De Duinvallei: een groen Tiny House dorp

Nadat de uitbreiding van de provinciale weg werd uitgesteld vroeg de gemeente Katwijk haar bewoners om ideeën voor het braakliggende stuk grond. Het resultaat? Goedkeuring voor een Tiny House-dorp met ruimte voor groene projecten. De initiatiefnemers gingen via Facebook op zoek naar nieuwe buren.

Nadat Steven en Leanne het bericht hadden gelezen kwam het enthousiasme snel opborrelen. Ze waren niet tevreden in hun huidige huis en vonden een kleinere woonoppervlakte geen probleem. “Knus en groen wonen, daar hou ik wel van”, gaf Leanne aan. Ook Steven zag het zitten: “Het leek ons gaaf om off-grid te wonen en we wilden al een tijd verduurzamen”. Een motivatiebrief van drie kantjes en een zelfgemaakt ontwerp werden opgestuurd. Niet veel later werden Steven en Leanne samen met hun katten de nieuwe buren in Duinvallei.

Your Tiny House: van ontwerp naar realisatie

Met weinig bouwervaring gingen Steven en Leanne op zoek naar een Tiny House-bouwer die hun ontwerp kon verwezenlijken. Zo kwamen ze uit bij Your Tiny House van Ties Bosman in Leiden. De nabijheid van de bouwplaats was een pluspunt en het gevoel bij Ties was gelijk goed. “Hij was heel makkelijk. Hij zei: stuur je ontwerp op en dan gaan we ernaar kijken”, lachte Leanne. In no-time had hij het ontwerp met wat aanpassingen gedetailleerd nagemaakt in SketchUp. “Als wij iets in SketchUp tekenen denken we: dat ziet er leuk uit! Terwijl Ties dan denkt: is het wel praktisch? Kan het met de constructie?”, gaf Steven aan. Met vele jaren ervaring in het timmervak en inmiddels ook met de bouw van Tiny Houses wist Ties precies wat er allemaal mogelijk was.
Uiteindelijk duurde het nog een jaar voordat de bouw begon. Het vinden van een ruime en sterke trailer was nog een hele uitdaging. Tijdens het bouwproces was het koppel nauw betrokken en ging elke week langs. Na drie maanden hard werken was het huisje klaar en het eindresultaat mag er wezen. Steven en Leanne zijn er erg blij mee: “Met een enorme dosis passie en deskundigheid heeft Ties een Tiny House van hoge kwaliteit afgeleverd.”

Tiny wonen: minder rommel, meer samen

Steven en Leanne genieten elke dag van hun Tiny House. Het is overzichtelijk en schoonmaken is snel gebeurd. “Met minder spullen ben ik opgeruimder in mijn hoofd”, gaf Leanne aan. Een ander pluspunt is de gezellige community waar ze nu bijhoren. Er is altijd iemand voor een praatje, maar er is zeker ook genoeg privéruimte. Voor de familie was het even wennen, maar zij vinden het nu helemaal leuk. Hoe de toekomst eruit ziet weten ze nog niet, maar Steven en Leanne zijn happy in het nu.
 

———advertentie, klik op de banner voor meer informatie———