Perfect off-grid huisje

Velen dromen van een zelfvoorzienend leven in een tiny house dat volledig off-grid is. Als je je wilt verdiepen in de principes van off-grid dan biedt het huisje Diogene van de Italiaanse architect Renzo Piano alle informatie die je zoekt. Dat stelt Klein Wonen Magazine-blogger Marcel van Mierlo in zijn laatste blog op Leven in Tuinen.

Marcel van Mierlo

Het huisje is voorzien van een aantal duurzame technologieën, zoals zonnepanelen, die het huis voorzien van warm water en de energie voor LED-verlichting, elektrisch fornuis en een koelkastje. Bovendien beschik je over een installatie, die regenwater filtert en geschikt maakt voor gebruik in de douche en de keuken. Om het off-grid karakter te completeren wordt gebruik gemaakt van een composterings toilet. Renzo Piano heeft er echt iets bijzonders van gemaakt en z’n ideeën compromisloos doorgevoerd, aldus Marcel.

De naam voor het ontwerp van Piano is niet toevallig gekozen. Diogene is vernoemd naar de filosoof Diogenes, van wie wordt gezegd dat hij in een ton leefde, omdat alle wereldse luxe volgens hem overbodig was. Maar het is zeker geen noodhuisvesting. Eerder een plek om je vrijwillig terug te trekken, ontwikkeld vanuit een positieve filosofie van een bevlogen architect. Het gebouwtje kan worden gebruikt in verschillende klimatologische omstandigheden, zelfs extreme hitte of koude is geen probleem, vertelt Marcel, die deze week zijn boek Slim Ruimtegebruik 2 als hard copy presenteerde. Hierin belicht hij 20 bijzondere kleine gebouwen. Een e-boek was er al, maar nu is het dus ook als gedrukt exemplaar verkrijgbaar in onze webshop.

Lees zijn volledige blog over het off-grid huisje van Renzo Piano op Leven in Tuinen.

Boek: Slim Ruimtegebruik deel 2

Marcel van Mierlo is bouwkundig ingenieur met een passie voor kleine gebouwen. Op zijn website Leven in Tuinen blogt hij regelmatig over kleine bouwsels, die je zo in je achtertuin zou kunnen zetten. Hij is schrijver van de boeken Slim Ruimtegebruik 1 & 2 met tal van kleine gebouwtjes, voorzien van zelf getekende illustraties. Voor Klein Wonen Magazine schrijft hij ieder kwartaal een thematisch artikel over kleine huisjes. Uiteraard met een tekening van eigen hand. In Klein Wonen Magazine 6 vertelt hij over kunstzinnig vorm gegeven huisjes.

Via onze webshop kan je het boek Slim Ruimtebruik deel 2 (hardcover) bestellen