Praktische tips bij droogte in de (moes)tuin

We gaan waarschijnlijk steeds drogere zomermaanden krijgen de komende jaren. Niet ideaal voor je (moes)tuin, want hoe voorkom je dat alles verdort en je straks niets te oogsten hebt? Ik geef je wat praktische tips.

Vorig jaar viel er in juli nauwelijks regen. De temperaturen lagen een paar weken tussen de 25 en soms zelfs 37 graden. Bij de mensen in ons moestuincomplex die geen actie hadden ondernomen, zag hun tuintje er na verloop van tijd uit als een halve woestijn. Zonde! Wat kun je het beste doen tijdens dit soort weer?

Geef water in de avond
Met deze hoge temperaturen verdampt water ontzettend snel. Het is dus slim om je moestuin pas later in de avond water te geven als het iets afkoelt of eventueel heel vroeg in de ochtend. Zo hebben je groenten meer profijt van het water dat je geeft, omdat er simpelweg meer overblijft. Ook loop je met overdag water geven het risico dat het blad van je groenten verbrandt.

Gebruik voldoende compost
Deze zal ik niet snel vergeten. Tijdens een moestuincursus die ik ooit deed, zei de docent: compost is belangrijker dan water. En het is écht zo, heb ik gemerkt. Het is ontzettend belangrijk om genoeg compost over je moestuin te verspreiden. Compost zorgt voor een goede, luchtige bodemstructuur. Zo houdt de bodem voedingsstoffen en water beter vast.

Zorg voor mulch
Mulchen kan ik iedereen aanraden. Het is het bedekken van de bodem met een laagje natuurlijk materiaal. Denk aan gedroogd gras, stro, cacaodoppen, houtsnippers of dorre bladeren. Het beschermt je bodem in droge periodes tegen uitdroging, in natte periodes tegen te veel regen en in extreem koude periodes tegen bevriezing. Oh ja, en het houdt onkruid tegen. Ideaal dus.

Geef niet elke dag water
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar elke dag water geven is eigenlijk niet goed voor je moestuin. Je maakt je groenten enorm lui. Het is belangrijk dat groenten een goed en sterk wortelgestel ontwikkelen. En dat doen ze als ze af en toe flink hun best moeten doen om in dieper gelegen delen van de bodem naar water te zoeken. Train ze daar al jong op. Let op: teel je groenten in pot? Dan moet je ze wel elke dag water geven in droge periodes. Grond in potten droogt namelijk heel snel uit.

Zaai/plant bodembedekkers

Hoe kaler je grond is, hoe meer de zon hem kan uitdrogen (en hoe makkelijker voedingsstoffen wegspoelen tijdens een flinke hoosbui). Zorg er dus voor dat je bodem zo veel mogelijk bedekt is. Je kunt lege plekjes bijvoorbeeld opvullen met lage gewassen als zomer- en winterpostelein, pluksla of laagblijvende bloemen zoals de niet-rankende Oost-Indische kers. Die laatste houdt ook nog eens luizen weg bij andere planten.

Nu maar hopen op minder droge zomers. En als dat niet gebeurt, dan weet je in ieder geval wat te doen. Veel moestuinplezier!

Kim Nelissen, alias Moesmeisje, woont in een klein benedenappartement in hartje Utrecht. Moestuiniert in en om het huis met wat potten en een moestuinbak op poten, maar leeft zich pas echt uit in haar huurmoestuintje van 6,5 m2 in de buurttuin. Met het verbouwen van 20 verschillende groenten bewijst Kim dat je geen enorme moestuin nodig hebt om je eigen verse groente op tafel te zetten. Gewoon een kwestie van goed plannen, zaaiafstanden niet te nauw nemen en slimme keuzes maken. Online is Kim bekend als Moesmeisje en blogt op haar website over haar moestuinavonturen, deelt zij lekkere recepten en geeft handige tips. En bij vragen en advies denkt zij graag mee. Je kunt haar daarvoor altijd mailen.

Dit artikel is ook te lezen vanaf pagina 91 in editie 9 van Klein Wonen Magazine.