Sky high en tiny

Wil je graag klein wonen met veel uitzicht? Dan kan je een klein appartement betrekken op de bovenste verdieping van een appartementengebouw. Maar je kan ook kijken hoe je je kleine woning verder boven het maaiveld kan tillen. Zet je huisje bijvoorbeeld op stelten of maak een open dak of uitklapdak, waardoor je de bovenverdieping extra gebruiksmogelijkheden geeft. Op een mooi hoog plat dak is misschien ook wel ruimte en uitzicht voor je huisje. Laat je inspireren door de bijzondere voorbeelden van sky high en tiny.

Simple Home op stelten.

Nog niet zo lang geleden losten containers zichzelf, omdat niet iedere locatie een kraan of ander hijsmaterieel had staan. Pootjes van de container uitschuiven, laadvloer zakken en wegrijden. Gerhard Feldbacher is enthousiast over deze laad- en losmethode en maakt de stap naar een zelf lossend huisje, een Simple Home. Geconstrueerd van Cross Laminated Timber (CLT), inclusief pop-out slaapkamer en voorzien van vier uitschuifpootjes. Een huisje op niveau met mooie extra’s: bergruimte onder je huis en een prachtig uitzicht!

De ruimte meet 7,5 x 2,6 meter en is 4 meter hoog. De trotse ontwerper zegt: Qua afmetingen net een container, maar in werkelijkheid volledig opgebouwd uit hout. Het huis is opgebouwd uit 10 cm dikke CLT-wanden en -dak en een geventileerde gevel van larikshout en houtvezelisolatie, schapenwol is optioneel. Het totale gewicht is een kleine 10 ton. Een ruim interieur voorziet in een keukenblok, zithoek en natte cel met wastafel, douche en toilet. De slaapkamer is gemaakt als pop-out unit, die op wieltjes rijdt en met de hand naar buiten wordt getrokken uit de hoofdruimte van het huisje. Heb je zin om naar een festival te gaan? Huisje inklappen, uitklappen op het beste plekje en je hebt een luxe slaapplaats en tribune.

Ruimte creëren? Dakje open!

fri:dom is een innovatief tiny house zelfbouwconcept. De focus van Bernhard Hörl van Mindful Homes en fri:dom is gericht op goed geïsoleerde verplaatsbare bouwbesluitwoningen, maar hij heeft in het verleden ook zelfbouwpakketten ontwikkeld voor tiny houses op wielen. Heel bijzonder is het huisje met een opklapdak, dat hij enkele jaren geleden heeft gebouwd. Door het dak dicht te klappen tijdens vervoer is het huisje 4 meter hoog, de maximale hoogte voor vervoer over de weg. En als je op de plaats van bestemming bent, klap je het dak open en kan je zelfs op de tussenverdieping gewoon rechtop staan.

Moderne nomaden zetten het huisje ergens, waar ze op dat moment willen wonen

Ontwerper Werner Aisslinger heeft vanuit z’n kantoor in Berlijn uitzicht op het dakenlandschap van de stad en vraagt zich af hoe het landschap er uit zou zien met mobiele huisjes op de daken. Het resultaat is de Loft Cube. Managing Director Christian Friedrich (München) vult aan: Toen ik z’n ontwerp in 2003 zag, was ik onder de indruk van de schoonheid en heb Werner aangeboden er een industrieel product van te maken. We kunnen ieder individueel bouwelement vervangen en het interieur is simpel aan te passen qua indeling en functies.

Cube is volledig opgebouwd uit geprefabriceerde bouwdelen om energie en materiaal te besparen, en ontworpen om een minimale voetafdruk achter te laten. Rondom ramen zorgen voor meer dan voldoende daglicht en ventilatie en geven je een fantastisch uitzicht. Christian legt enthousiast uit waarvoor je de Loft Cube kan gebruiken. Moderne nomaden zetten het huisje ergens, waar ze op dat moment willen wonen. Maar je kan natuurlijk ook een sky lounge maken voor een modern hotel.

Aristide Antonas legt de lat hoger

De Griekse architect Aristide Antonas wil nog verder gaan. Hij ontwerpt een ruimte die je met een hoogwerker van de grond lift. Uitzicht en rust in optima forma. Antonas wil geen extra verdieping, maar een los bewegende kraankamer. Hij laat je boven de bomen zweven in je eigen kamer. Je hebt nog wel een uitdaging op het gebied van veiligheid, dus of we ze ooit in het echt kunnen bewonderen is nog een vraag. Een animatie, waarin de kraankamers bewegen, is opgenomen in de video: Microtopia.

Slapen in de openlucht in of op je tiny house

Optinid zoekt de verruiming in een schuifdak. Bij de Cecile, genoemd naar de eigenaar van dit tiny house, kan je het dak zo openschuiven dat je slaapt in de open lucht en kan genieten van de sterren vanaf je bed. Hier vind je nog meer informatie over: schuifdak Cecile

Devasa schuift zelfs een hele bonusverdieping uit het dak naar boven. Door een druk op de knop verdubbel je de ruimte. Bekijk hier de verdieping verdubbelaar van Devasa. Je kan zelfs het dak op.

Marcel van Mierlo is bouwkundig ingenieur met een passie voor kleine gebouwen. Overigens ook dol op zeilen, zijn bijenvolk en tekenen. Hij blogt regelmatig over huisjes, kantoortjes, praktijkruimtes, mantelzorgwoningen en gastenverblijven, die je zo in je achtertuin zou kunnen zetten. Zijn blogpagina heet dan ook Leven in Tuinen. Tevens schrijver van de boeken Slim Ruimtegebruik 1 & 2 met tal van kleine en duurzame gebouwtjes. Uiteraard ook met eigen illustraties!

Het volledige artikel is te lezen vanaf pagina 46 in editie 7 van Klein Wonen Magazine