Slapen onder je vloer

Studente Juul de Bruijn ergerde zich al tijden aan haar ruimte verspillende slaapkamer en zocht ook nog een afstudeerproject voor haar studie aan de Design Academy Eindhoven. Met het ontwerpen van haar MoreFloor sloeg de 24-jarige Brabantse twee vliegen in een klap: een zee aan ruimte en een succesvol einde van haar studie. Inmiddels wordt Juul overdonderd door de belangstelling uit binnen- en buitenland voor haar ruimte besparende vinding.

De vondst van Juul is even simpel als briljant. De meeste ontwerpers zoeken ruimtebesparing veelal in vernuftige wandmeubelen. Prachtig, maar hoe efficiënt ook, je kleine woonruimte wordt vanaf de muren toch fors verkleind. De fantasierijke Brabantse studente dacht meer out of the box en zocht de oplossing in de vloer. Met als resultaat een vermindering van de stahoogte met 30 centimeter, maar een ruimtewinst van 6 vierkante meter! ,,Ik heb de MoreFloor ontworpen, omdat ik het probleem zelf tegen kwam. Ik woonde in een appartement in Eindhoven en zocht een extra werkruimte voor mijn projecten. De slaapkamer vond ik echt ruimte verspilling, omdat ik zie maar een klein deel van de dag gebruik. Daarom dacht ik aan manieren hoe ik de vierkante meters beter een efficiënter kon gebruiken. Zo ontstond het idee van de MoreFloor.’’

Juul bedacht een modulair systeem, waarbij je verschillende onderdelen in verschillende maten kunt combineren. ,,Zo kun je altijd wel een vorm creëren die past in jouw ruimte’’, vertelt de 24-jarige Juul, die haar ontwerp ook daadwerkelijk zelf gebruikte. ,,Ik heb er zelf een half jaar in geslapen tussen mijn afstuderen en de Dutch Design Week, waar ik MoreFloor presenteerde. In mijn geval had ik de MoreFloor in een rechthoek geplaatst met het bed in het midden en een klein vierkant van 70 bij 70 centimeter en een rechthoek van 140 bij 70 centimeter. Ik gebruikte het grote vloeroppervlak om bijvoorbeeld grote naaipatronen uit te leggen en te tekenen. Meestal zette ik ook het droogrek erop, iets dat altijd de woonkamer erg blokkeerde. Het gaf mij een hoop meer vierkante meters, die ik nodig had voor kleding en schoenen. Ik houd ook van de routine die het bed geeft als je opstaat. Je moet altijd eerste even je bed opmaken, voordat je de luiken dicht kunt doen en je bij je kleren kunt. Misschien is het ook wel een creatieve oplossing om pubers elke ochtend hun bed op te laten maken’’, lacht Juul.

Uiteraard moest Juul haar vinding vaak aan medestudenten en gasten laten zien. ,,De vloerdelen klappen op elkaar open. Dit was bij het ontwerp ook het grootste constructieve probleem, want ik had stevige 180 graden-scharnieren nodig. De reacties waren over het algemeen erg positief. Mensen begrijpen ook meteen de toegevoegde waarde van het concept. Ook op de Dutch Design Week, waar veel projecten soms wel wat uitleg nodig hebben. Mijn ontwerp spreekt voor zich. Zeker ook omdat ik live demonstraties gaf met het openen van de verschillende luiken’’, vertelt de geboren Oosterhoutse, die na een artikel op de architectonische website Dezeen een enorme hausse aan reacties kreeg. ,,Ik ben een beetje overdonderd door de hoeveelheid emails, die ik nog steeds krijg. Mijn MoreFloor staat al in magazines en websites in onder meer India, Amerika, Canada, Spanje en Frankrijk. Het zijn vooral magazines die ook iets in het kader van small living doen. Dat voor een eindproject van mijn studie, gebaseerd op een probleem waar ikzelf tegenaan liep! Het past goed binnen de groeiende noodzaak voor small living.’’

Lees het volledige artikel in Klein Wonen Magazine editie 4