Studente Sanne Lam ontwerpt tiny house

Steeds vaker wordt tiny house-bewoonster Elke Rabé benaderd door studenten die tijdens hun studie in een opdracht of voor hun afstuderen een onderwerp kiezen dat gerelateerd is aan tiny houses. Wat maakt dat ze dit als onderwerp kiezen, wat onderzoeken ze precies en wat kunnen we leren van dit onderzoek? In editie 7 van Klein Wonen Magazine komt Sanne Lam aan het woord. Al jaren heeft zij een fascinatie voor tiny houses. Zij is studente Spatial Design aan de kunstacademie in Utrecht en vertelt Elke hierover en over de opdracht waarin ze haar ideale woonruimte ontwierp… een tiny house.


Sanne Lam

Vertel eens over de studie en je opdracht.
Spatial Design is ruimtelijke vormgeving en wij doen opdrachten voor landschap, stedelijk design, architectuur en interieur. Je kan steeds bij elke opdracht kiezen welke schaal je zou willen doen. In het derde jaar kan je een minor volgen. Ik wilde toelating doen voor een minor Architectuur bij de kunstacademie in Amsterdam. De opdracht was om je ideale woonruimte te ontwerpen. Ik koos voor het ontwerpen van mijn tiny house. De opdracht was eigenlijk heel vrij, er was alleen de eis dat je je ideale woonruimte zou ontwerpen en dat mocht je doen met teksten, tekeningen, video’s, foto’s, helemaal zoals jij dat zou willen en hoe jij jezelf kon presenteren en wat je kan. Dus ik heb het voornamelijk door middel van tekeningen en 3D-tekeningen gedaan met wat tekst voor toelichting.

Wat maakt dit jouw ideale woonhuis?
Voor mij is het ideaal omdat al mijn wensen erin zitten, voor een ander kan dat natuurlijk weer anders zijn. Ik heb er mijn dromen, die ik van klein af aan al heb, erin verwerkt: een raam met een zitje, dat je naar boven naar de sterren kan kijken en dan de openslaande deuren. Alles wat je nodig hebt zit bij elkaar, voor mij zit alles hier wel in.

Heb jij bij het ontwerp van binnen naar buiten gedacht of van buiten naar binnen?
Omdat ik al jaren gefascineerd ben door tiny houses, wist ik wel goed wat ik wilde. Dus heb ik eerst op papier gezet wat mijn eisen zijn en toen ben ik gaan schetsen. Vanuit daar liep het voort naar de vorm en de indeling.

Dus dan zou je zeggen toch van binnen naar buiten: hoe wil ik leven en welke vorm past daarbij?
Ja, inderdaad. Verder wilde ik een natuurlijke uitstraling, lichte kleuren en dat heb ik in mijn moodboard duidelijk naar voren laten komen.

Hoe heb je je onderzoek aangepakt?
Ik heb eerst onderzocht wat de eisen zijn, welke maten mogelijk zijn en daar ben ik op gaan schetsen. Ik ben uitgegaan van een trailer van 2,55 bij 7,20 meter niet hoger dan 3,38 meter. Daar ben ik vormstudies voor gaan maken met schuim, zodat ik kleine modellen had om ze vast te kunnen houden en bekijken. Ik heb gekozen voor een model waarbij het dak over de lengte schuin helt, zodat ik er meerdere dakramen in kan hebben en je naar de sterren kan kijken als je in bed ligt. Ik heb gezocht naar een handig dak daarvoor, waarbij je wel genoeg sta-ruimte over houdt. Tussen de ramen liggen de zonnepanelen. Deze optie leek het meest handig. Het bed is dan aan de korte hellende kant met eronder de keuken. Ik wilde ook graag een zitje waar je naar buiten kan kijken, dus dat was vanaf het begin af aan wel het uitgangspunt. De trap is meteen opbergruimte. Ik heb wel eerst meerdere indelingen uitgewerkt, waarbij deze mijn favoriet werd. Vervolgens heb ik hier een maquette van gemaakt helemaal op schaal en met Vectorworks, een tekenprogramma, heb ik de tekening uitgewerkt.

Heb je ook al nagedacht over de techniek of technische ruimte?
Nee, dat was bij deze opdracht nog niet aan de orde. Dus ik heb wel bewust de badkamer en keuken bij elkaar in de buurt ontworpen, zodat je dat niet op twee plekken hebt, maar ik heb er nog geen ruimte voor gereserveerd in dit ontwerp. Ik heb wel bedacht dat er aan de kant van de badkamer nog iets aangebouwd zou kunnen worden.

Dus dingen als een boiler heb je vooralsnog niet in je huis ontworpen?
Nee, de basis is er nu een beetje, de techniek moet er later nog bij.

En is het de bedoeling geweest dat je er in het curriculum mee verder gaat of was dit een losstaande opdracht?
Nee, het was een losstaande opdracht. Het was meer voor de opleiding om te zien wat kan jij en zit er potentie in om bij ons op de opleiding te starten.

Kreeg je commentaar erop?
Nee, ik kreeg er niet eens feedback op. Ik weet alleen dat ik aangenomen ben op basis van dit ontwerp. Maar als er een mogelijkheid komt in de opleiding wil ik er graag mee verder. Het zou leuk zijn als ik hem ooit helemaal uitgewerkt kan hebben. Zeker de constructie en techniek die ik nu in mijn opleiding mis, dat is wel iets wat ik graag zou willen uitwerken. Ik ben deze minor ook gaan doen voor een beetje meer uitdaging.

Heb je ook nagedacht over lichtinval en hitte?
Ja, ik wilde graag daglicht door het dak. Ik wilde natuurlijk dat zitje en dat ik bij het afwassen naar buiten kan kijken. Verder heb ik wel over de kleur van de buitenkant nagedacht. Dat het niet te donker zou worden, want dat houdt de warmte natuurlijk vast, maar qua materiaal en isolatie niet. Dat vond ik ook lastig te vinden online.

Ik dacht hier zelf vooral aan vanwege je dakramen, want via die ramen komt heel veel warmte binnen en in de winter verlies je daar juist veel warmte. Hoe staat het huis georiënteerd?
Dat is nog helemaal vrij.

Vanuit technisch oogpunt is het natuurlijk van belang dat er voldoende licht op je zonnepanelen komt, dus dat zou op zuid georiënteerd moeten zijn voor de beste efficiëntie. (We bekijken samen nog wat meer technische ontwerp overwegingen uit en hoe ik daar in mijn eigen ontwerp mee heb gewerkt, want dit is voor Sanne iets waar ze nog niet over heeft nagedacht).

Ik zie dat jij bekleding hebt op je dak zoals je normaal een gevelbekleding zou uitwerken, is dat bewust?
Dat is vooral een optisch iets, ik weet niet of dit uiteindelijk ook mogelijk zou zijn.

Je vertelde dat je al heel lang een fascinatie had voor tiny houses. Waar heb jij het voor het eerst gezien of waar ben je het voor het eerst tegengekomen?
Eigenlijk nog nooit echt in het echt, maar wel op Pinterest-foto’s en Youtube-filmpjes. En ik heb er ook boeken over. Gewoon het feit dat je alles bij elkaar hebt in je eigen huisje en dat je niet meer nodig hebt, dat lijkt mij heel fijn.

Zou je er ook echt willen wonen of vind je het alleen interessant vanuit je vakgebied?
Nee, ik zou er denk ik ook wel echt kunnen en willen wonen. Dus misschien als ik genoeg geld heb, na mijn studie of zo, ga ik hem wellicht ook echt nog eens bouwen. Mijn zusje doet de opleiding meubelmaken, dus wie weet komt dat nog van pas. Dan zijn we een team. Het is ook wel een prachtige studentenwoning!


Elke Rabe
Onder het motto MY Tiny HomE – Live Simply (MYTHELS) bouwt Elke in 2017 haar eigen huisje. Nu is MYTHELS 2 er en woont zij heerlijk in het groen. Voor Klein Wonen Magazine belicht zij iedere editie op haar eigen wijze het fenomeen klein wonen.

Het artikel is ook te lezen vanaf pagina 51 in editie 7 van Klein Wonen Magazine