Tijd van rust voor Noortje en Jan-Willem

Afgelopen nacht was het kraakhelder, ijskoud en bij het ochtendgloren lag er overal een laagje rijp. Na maanden van overvloed, is het weer tijd om stil te staan bij het verbruik in huis. Vanaf het voorjaar hebben we oneindig stroom, water en warmte. Maar nu de nachtelijke vorst zijn intrede heeft gedaan is het aan ons om ons weer aan te passen. Laptops en telefoons opladen, licht laten branden en boiler aanzetten wordt wat minder vanzelfsprekend. Sinds september worden de dagen korter en vang je dus minder stroom voor in de accu. Water valt er gelukkig genoeg, maar zijn de leidingen wel leeg als het donker wordt en het begint te vriezen? Verdorie, is het hout voor de kachel alweer op. Dan maar weer een lading hakken. Word je in ieder geval warm van!

De winter is er! We zagen en kloven hout, de fruitbomen krijgen een laagje stro op de grond, de ramen staan niet meer dag en nacht open, er ligt een wollen deken op je bed, sloffen worden weer uit de mottenballen getrokken, je legt een tweede deken op je bed, zomerkleding wordt gewassen en gevouwen en vervangen door wollen truien, dikke sokken en sjaals.

De dagen zijn kort, de kou maakt je minder actief

Ik hou van elk seizoen, de veranderingen in het weer, de natuur en dus ook bij ons thuis. Dat heb ik al eens eerder in een ander blog genoemd, maar dat ik elke keer zo geniet van de herfst en vooral de winter, wordt enorm versterkt sinds ik zo klein woon. Alles gaat op een laag pitje, de dagen zijn kort, de kou maakt je minder actief. Ik vind het heerlijk om met Jan-Willem thee te drinken en filmpjes te kijken, opgerold in een holletje van dekens en kussens. Als dan het vuurtje knispert, kan ik mijn geluk niet op. Waar je de zomer uitbundig en onbezonnen viert, is onze winter een tijd van rust. We praten veel met elkaar, reflecteren het afgelopen jaar, maken plannen voor het nieuwe en beseffen dat het allemaal wel op z’n pootjes terecht kom, als het voorjaar begint.

Zo veel als ik ervan geniet, zo vervelend vind ik het af en toe ook. Elke ochtend rock, paper, scissors wie er als eerste uit gaat om de kachel aan te steken, bevroren waterfilters, dichte ramen en minder kans op warm water uit de kraan. Soms irriteert het me mateloos. Ik heb nu al zin in de voorjaarsschoonmaak, waarin alle ramen en deuren weer open gaan. Alles uit huis en poetsen maar. Winter eruit, zomer erin! Vaak nog even een paar veranderingen in het interieur en op naar een nieuw avontuur. Maar nu nog even niet. Mijn kruikje is klaar, ik kruip weer onder de wol en laat de koude nacht aan mij voorbij gaan!

Noortje Veerman, alias Noortje Regeltut, heeft altijd klein gewoond. Ze is meesterlijk in ontspullen, dol op gezelligheid, leert graag van ervaringen en wil anderen op weg helpen, zoals zij samen met partner Jan-Willem doet met de Tiny house Academy

Dit artikel is ook te lezen in editie 7 van Klein Wonen Magazine